Türkiye’nin katlanarak büyüyen sorunu: Bireysel silahlanma

Türkiye’nin katlanarak büyüyen sorunu: Bireysel silahlanma

Son yıllarda yaşanan silahlı saldırıların ardından, ülkemizde bireysel silahlan konusu gündem oldu. Kimileri ihtiyaç olduğunu savunurken bazıları da tehlikeli olduğunu iddia ediyor. Şu bir gerçek ki Türkiye’de silah almak çok kolay.

Bireysel silahlanma ülkemizde her geçen gün artmakta. 2018’de 7 bin 630 ruhsatlı silah bulunurken, 2021’de yapılan araştırmalara göre, 16 bin 569’a yükseldi. Artıştaki en büyük sebeplerden birisi ise internetten temin edilebiliyor olması. Her yıl 4500 kişi silahlı saldırılar sonucu yaşamını yitiriyor.

bir-tikla.jpg

BİR TIKLA SİLAH...

Türkiye’de bireysel silahlanmanın ana nedeni internette kıyafet satar gibi satılan silahlar, pompalı tüfek, uzun namlulu silahlar, tabancalar daha birçok silah türünü internetten satın alabiliyorsunuz. İşlenen suçlardan yola çıkarsak Türkiye’de yaklaşık 17 milyon ruhsatsız silah bulunuyor. Ülkemizin 80 milyon nüfusunun olduğunu varsayarsak, her 4 kişiden neredeyse birinde silah var demektir.

silahhhh.jpg

SON YILLARDA ARTAN SİLAHLI SALDIRILAR

Ülkemizde son yıllarda artan silahlı saldırılar dikkat çekiyor. En yakın tarihte gerçekleşen olay, Esenyurt’ta tekel bayiini basan silahlı kişiler, kim bu adamlar, bu cesareti nereden buluyorlar. Bireysel silahlanmaya getirilen sınırlar, bu olayların önüne geçebilir. Peş peşe gelen bu saldırılar hem bireysel silahlanmaya, hem de ruhsatsız silahlara erişimin bu kadar kolay olmasını gözler önüne serdi.

CİNAYET SİLAHLARININ YÜZDE 90’I RUHSATSIZ

Ülkemizde işlenen cinayetlerde kullanılan silahların yüzde 90’ı ruhsatsız. İstatistiklere göre, Türkiye’de her gün 10 kişi silahlı saldırılar sonucu yaşamını yitiriyor. İnsanlar sokakta yaptığı en ufak tartışmada bile silah çekebiliyor. Adalet Bakanlığı verilerine göre silaha ilgi gösterenler yalnızca yetişkinler değil, verilere göre çocukların silaha erişiminde de artış var. Bakanlığın açıkladığı ceza mahkemelerinde açılan dosyaların yaşa ve cinsiyete göre dağılımına göre 2022’de “Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun” kapsamında 3 bin 352 çocuk yargılandı. Silah ya da bıçak kullandığı, bulundurduğu ya da ticaretini yaptığı gerekçesiyle hakkında dosya açılan 3 bin 352 çocuktan 455’i 12-14, 2 bin 897’si de 15-17 yaş grubunda.

KADINLARIMIZ SİLAHLA ÖLDÜRÜLÜYOR

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun yayımladığı rapora göre de 2023 yılı Haziran ayında öldürülen 22 kadından 12’si ateşli silahlarla öldürüldü.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.