Fatih Akkaya

Fatih Akkaya

Yarıdan fazlamız başardı

Yarıdan fazlamız başardı

Yazılı basının dijitale dönüşüm sürecinde Basın İlan Kurumu’nun belirlemiş olduğu koşulların çok ağır olduğu, bunların sağlanamayacağı iddiası fos çıktı.

Kurum Genel Müdürü Cavit Erkılınç’ın aktardığı bilgilere göre, resmi ilan yayımlama hakkı kazanan 400’ün üzerindeki internet haber sitesinin yarısından fazlası gerekli koşulları sağladı. Hem de 6 aylık geçiş sürecinin ilk 4 ayı gibi kısa bir süre içerisinde…

Böylelikle “koşulların ağır olduğu ve yumuşatılması gerektiği” düşüncesinin yersiz olduğu tescillendi.

Nitekim Kurum’un 6-8 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirdiği Genel Kurul Toplantısı’nda “yumuşatma talepleri” tartışmaya değer bile görülmedi. (Bizim de bu yönde bir çağrımız olmuştu Basın İlan Kurumu'na.)

Koca Genel Kurul’da sadece Küresel Gazeteciler Konseyi Genel Başkanı Mehmet Ali Dim, 6 aylık süreç bitmeden yerel internet haber siteleri için yeniden bir başvuru süreci başlatılması ve yeni kriterler belirlenmesi” talebinde bulundu. O da kimseden destek görmeyince “ifade”den öteye geçemedi.

Anlaşılan o ki, Basın İlan Kurumu için önemli olan koşulların sağlanabilirlik oranı idi. Kurumun belirlediği rakamlar sahayla uyuşuyordu. Yüzde 50’den fazla internet haber sitesi koşulları sağladığına göre, bunlar gerçekçiydi ve aşağı çekme gerekmiyordu.

Sonuç itibariyle süreç, mevcut Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği ile devam ediyor. İnternet siteleri resmi ilan yayınlayabilmek için yönetmelikteki koşulları tastamam sağlamak zorunda.

***

Gazete İlksayfa olarak, bu konuda bizim bir sorunumuz yok.

Ama bu öyle kolay olmadı. Her şeyin bir bedeli var sonuçta. Sitemizin ziyaretçi sayısı çok iyi ama bunun için ne bedeller ödendi / ödeniyor.

Anlayacağınız koşulları fazlasıyla sağlıyoruz sağlamasına da nasıl oldu/oluyor bu; onu gelin bir de bize sorun?

-Bir kere, gazetemiz ve haber sitemizin imtiyaz sahibi İlhan Coşkun ağabey, hayatı bu mesleğin içinde geçmiş biri. Mesleğin her alanında emek harcamış, toz yutmuş; işini çok iyi, çok düzgün yapan bir büyüğüm. İlk ve tek işi bu. Patronluk değil, bizzat mutfakta gazetecilik yapıyor.

-İkincisi İlksayfa olarak dijitale dönüşüm sürecini ilk günden itibaren son derece ciddiye aldık. “Kağıt baskımızın resmi ilan hakkı var nasıl olsa” deyip, internet haber sitemiz için imtiyaz beklentisine girmedik, sektördeki dinozorlara heveslenmedik.

-Daha ortada haber sitelerine resmi ilan hakkı yokken, web sitemiz www.gazeteilksayfa.com’a ciddi yatırımlarda bulunduk.

-Personel takviyesi yaptık en başta; çalışan sayımızı Basın İlan Kurumu’nun Ankara için belirlediği koşulların da üzerine çıkardık.

-Mevcut büromuz yetmedi, yeni büro tuttuk…

-Diğer yandan sitemiz alt yapısını geliştirdik, ara yüzünü yeniledik.

-Personelimize yeni nesil habercilik ve SEO eğitimi verdik.

-Ve 7/24 çalıştık/çalışıyoruz.

Hergün en az 6-7 personelimiz sahada… Özelde Ankara genelde tüm Türkiye üzerine özgün haberler üretiyoruz, fotoğraf ve videolar çekiyoruz. Bir o kadar personelimiz de bilgisayar başında, günlük sıcak gelişmeleri takip ediyor, anlık haber yazıp sisteme giriyor. Hergün yüzlerce haber üretiyor ve yayınlıyoruz. Kopyala yapıştır haberciliği değil, özgün özel haberler…

Sonuçlarını da görüyoruz; dönüşler alıyoruz. Örneğin falanca belediye gündeme getirdiğimiz bir eksikliğini haberimiz üzerine hemen gideriyor. Falanca kurum, halkın filanca ihtiyacını, talebini hemen yerine getiriyor.

Değerli okurlar, tüm bunlar emek demek, maddi masraf demek…

Elhamdülillah alın terimizin karşılığını “ziyaretçi” olarak aldık, alıyoruz… Bugün günlük ziyaretçi sayımız Basın İlan Kurumu’nun belirlediği rakamların katbekat üzerinde. Haberlerimiz hergün yüzbinlerce kişi tarafından okunuyor.

Şuan Ankara’da ziyaretçi sayısı en fazla olan haber sitesiyiz. Bu bizi son derece gururlandırıyor, mutlu ediyor.

Burada kalmayacağız elbette… 1 Ekim’den itibaren resmi ilan desteğiyle daha da büyüyeceğiz inşallah.

Halka hizmet Hakk’a hizmettir düsturuyla yolumuza devam edeceğiz.

***

Bu arada, Ankara’da diğer haber sitelerinin koşulları yerine getirip getiremedikleri konusunda net bir bilgiye sahip değilim.

Ümit ediyorum, bizden başka sağlayan haber siteleri de vardır. Olmalı da…

Başkente güçlü medya yakışır.

Ankara’da ne kadar çok haber sitesi BİK koşullarının üzerinde ziyaretçi alıyorsa, o kadar iyi olur Başkentimiz için.

1 Ekim’e daha 20 gün var… Sınırda olan haber siteleri var ise, pes etmemeliler. Her şey bitmiş değil henüz. Gerçek personelle, özgün habercilik yaparak siz de başarabilirsiniz.

Gerekli personeli sadece kağıt üzerinde çalıştıran, kopyala yapıştırla günü kurtarmaya çalışan, haliyle okunmayan.. Koşulları yerine getirmediği halde gazetesinden dolayı sitesinin de resmi ilan hakkını ölünceye kadar sürecek bir imtiyaz olarak gören… Velhasıl tek derdi resmi ilan hakkı üzerinden para kazanmak olan patronlara diyeceğim ise şudur:

İşini hakkıyla yapanların hakkını yiyorsunuz yıllardır da doymuyorsunuz.

Yeter artık.

Şöyle bir aynaya bakıp, kendinizi bir muhasebeye çekin.

Ve bırakın kendinizi ve milleti kandırmayı.

Bu sizin için en hayırlısı olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
SON YAZILAR