Ahşap işçiliğinde geçmişe özlem

Ahşap işçiliğinde geçmişe özlem

Günümüzde ahşaba duyulan ilginin artmasına rağmen işçilik kalitesinin gelişmediğini ifade eden Yavuz İlbeyi, bu geriye gidişi ham maddede kalitenin düşmesine ve bu alanda yetişen insan sayısının azalmasına bağlıyor.

Ankara Siteler’de ahşap ustası olan Yavuz İlbeyi, ahşaba olan ilginin nedenlerini aktardı. İlbeyi, “Ahşaba doğru bir yöneliş var. Son birkaç yıldır yoğun bir ilgi oluştu. Ahşap malzeme biraz pahalı olduğu için herkes kullanamıyor. Ama evinde mobilya, yemek masası, bahçesinde sandalye olarak kullanım oranı arttı. İnsanlar plastik malzemelerin zararlı olduğu konusunda bilinçlendi. Biz de bunu müşterilerimize anlatıyoruz. Ahşaba elinizi dokunduğunuzda bile ne kadar güzel bir his verdiğini vatandaşlarla paylaşıyoruz” şeklinde konuştu.

AHŞAP KALİTESİ DÜŞTÜ

Geçmişten bu güne ahşap işçiliğinde kullanılan ham maddeyi değerlendiren İlbeyi, “Eskiden ağaçlar olgundu, tam yetişmişti. Biz onları kullanırken zorlanmıyorduk, üzerinde çalışması kolay oluyordu. Güzel bir işçilikle istediğimiz ürünü çıkarabiliyorduk. Günümüzde ahşapların fırınlanma işlemi güzel yapılmıyor. Ahşap kullanımı da yaygınlaştığı için genç ağaçlar kesiliyor. Tam olarak olgunlaşması beklenmiyor. Ağaçlar kapalı alanlarda bekletiliyor. Açık hava kuruması iyi yapılmadığı için de ahşap kalitesi düşüyor” dedi.

Ham madde kalitesinin düşmesinden en çok kendilerinin etkilendiğini söyleyen ahşap ustası Yavuz İlbeyi, müşterilere karşı mahcup olduklarını dile getirdi. İlbeyi, “Ağaçlar iyi fırınlanmadığı için bizim işimizi zorlaştırıyor. Ağaçlar işlenirken dönüyor. Genç olduğu için çalışıyor. Evlere götürüp taktığımız ahşap pencereler açma yapıyor, kasma yapıyor. Böyle olunca da içeriye su giriyor. Bundan dolayı haklı olarak insanlar şikayetçi oluyor” ifadelerini kullandı.

MESLEĞİMİZ YARA ALIYOR

Ahşap ürünler yapan Yavuz İlbeyi, özelleştirme ile kurulan işletmelerden aldıkları malzemede yapılan yanlış uygulamaları anlattı. İlbeyi, “Önceden bu işler devlet tekelindeydi, o zaman sorun yaşanmıyordu. Ağaçların sınıflandırılması doğru bir şekilde yapılıyordu. Şimdilerde bu işler özelleştirildi. Birinci sınıf diye aldığımız kerestelerin içerisinde ikinci, üçüncü sınıf keresteler de bulunuyor. Burada firmalar bütün ürünleri satmak için iyinin yanına kötüyü de karıştırıyorlar” şeklinde belirtti.

Son dönemde kalitenin düşmesini insanların işgüzarlığı olarak gören İlbeyi, “Günümüzde her şey ekonomik düzende ilerliyor. Eski dönemlerde 10 metreküp kereste aldığımızda 10 nokta 4 metreküp civarında geliyordu. Yani her zaman 10’un üzerinde bir hacimde çıkıyordu. Şimdi 10’lu kereste altığımızda 9 nokta 6-7 çıkıyor. Yani 10 metreküp diye alınan keresteler hep bunun altında çıkıyor. Herkes paranın peşine düşmüş. Günü kurtarmanın peşine düşmüş” diyerek bu sebeplerden dolayı mesleklerinin yara aldığını söylüyor.

ATALARIMIZ YAPTIĞI SANATI BİZ YAPAMIYORUZ

Günümüzde yaşanan teknolojik gelişmelere rağmen eski çalışmaların gerisinde kalındığını ifade eden ahşap ustası Yavuz İlbeyi, “Eski sanatkarlarımız zaten kalmadı. Günümüz teknolojisine rağmen biz eskiden yapılan ahşap işçiliğinin belki yüzde 20’sini anca yapıyoruz. Atölye anlamında, teknolojik makineler sayesinde daha iyilerinin yapılması beklenirken eskiye göre bir geriye gidiş oldu. Atalarımız yaptığı sanatı biz yapamıyoruz” dedi.

Ahşap işçisi olarak yetiştirecek eleman bulamadıklarından yakınan İlbeyi, “15 senedir buraya meslek lisesinden bir çıkar gelmiyor. Staj görmek için bile gelmiyor. Daha önceleri stajyerler geliyordu. Biz onların geleceği açısından gerekli bilgileri, tecrübeyi kazandırıyorduk. Onlar da yetişsin bu sektörde faydalı işler yapsın istiyorduk. Maalesef şimdi hiç kimse gelmiyor.

Ben düşünüyorum bu okullara hiç mi giden kalmadı. Devlet mi teşvik etmiyor. Naylon stajlar mı yapılıyor? Ben bunu neden merak ediyorum, çünkü mesleğimizin devamı tehlikeye girdi. Önceden çıraklar para almadan çalışırdı. Şimdi iyi bir maaş veririz ancak çalıştıracak insan bulamıyoruz” şeklinde belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.