Hacı Bayram Veli Müzesi ne zaman, nerede açıldı, tarihçesi nedir?

Hacı Bayram Veli Müzesi ne zaman, nerede açıldı, tarihçesi nedir?

Altındağ Belediyesi Hacı Bayram Veli Müzesi'nde üç aylarda yeni eşyalar sergilenmesi planlanırken, herkes bu müzeyi merak ediyor. Peki, Altındağ Belediyesi Hacı Bayram Veli Müzesi ne zaman, nerede açıldı, tarihçesi nedir?

Altındağ Belediyesi ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi iş birliğiyle hayata geçirilen müzede, Ankara Etnografya Müzesi'ndeki Hacı Bayram Veli koleksiyonunda bulunan bazı eşyalar, üç aylarda vatandaşların beğenisine sunulacak. Peki, Altındağ Belediyesi Hacı Bayram Veli Müzesi ne zaman, nerede açıldı, tarihçesi nedir?

HACI BAYRAM VELİ’NİN KİŞİSEL EŞYALARI SERGİLENİYOR

Altındağ Belediyesi ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi iş birliğiyle hayata geçirilen "Hacı Bayram Veli Müzesi" Ekim 2022’de hizmete açılırken toplamda 500 metrekarelik bir alana sahip. Müzenin ara kapıları zaman koridoru olarak da planlanırken, ziyaretçilerin de bir zaman diliminden diğerine geçiş yapması sağlanıyor. Müzede 4 ana başlık halinde hikayeler anlatılırken, her başlık bir sonraki bölümle bağlantılı biçimde ve zaman bütünlüğü kaybedilmiyor. 4 ana başlık aynı zamanda 4 salona da ismini veriyor. Müzede, Ankara Salonu, Ahilik Salonu, Hacı Bayram Veli Salonu ve Bayramilik Salonu yer alıyor. Hacı Bayram Veli Müzesi, Başkentin en önemli sembollerinden biri olan Hacı Bayram Veli'nin doğumundan vefatına kadar inşası için emek harcadığı Ankara ile ilişkisini anlatırken, Hacı Bayram Veli’nin usta bir öğretici ve manevi liderliği özelliklerine de vurgu yapılıyor.

haci-bayrami-veli-muzesi-ne-zaman-aciliyor.jpg

MÜZEDE 7 VİTRİN BULUNUYOR

Ankara Hacettepe Mahallesi Koyungözü Sokak’ta bulunan müzede, Ahi Ankarası'nı sembolize eden eserlerden oluşan 3 vitrin, derviş çeyizini oluşturan eserlerden oluşan 2 vitrin ve Hacı Bayram Veli’nin Etnografya Müzesinde bulunan koleksiyonunun sergileneceği 7 vitrin bulunuyor. Altındağ Belediyesi, Türk mutasavvıf ve şair Hacı Bayram Veli'nin "derviş çeyizi" olarak bilinen kişisel eşyalarını müzede sergilerken, müzedeki 400 yıllık sancak, ziyaretçilerin en çok ilgilendiği eserler arasında bulunuyor.

Müzede, ayrıca etkileşim odaklı bilgilendirme ve sergileme tasarımları yer alıyor. Müze ayrıca, somut ve soyut kültür varlıklarının tematik olarak anlatıldığı, çağdaş müzecilik anlayışıyla, ziyaretçilerin görsel ve deneysel uygulamalarla keyifli zaman geçireceği bir yer. Türkçe, Arapça ve İngilizce hizmet veren müze, evrensel bir değer olan Hacı Bayram Veli'yi, bir rol model olarak Uluslararası seviyede de tanıtmayı hedefliyor.

sancak.jpg

HACI BAYRAM VELİ MÜZESİNDE BULUNAN SANCAK’IN ANLAMI NEDİR?

Devlet geleneğinde özgürlüğü ve hakimiyeti simgeleyen ve Anadolu tekke kültüründe dervişe mensup olduğu yolda yol alma anlamına gelen "seyr-i sulük" yükümlülüğünü hatırlatan Sancak, tasavvuf felsefesinde ise "insanın en büyük düşmanı kabul edilen nefsin terbiyesi için savaşa her an hazır olunması" nı ifade etmektedir. İpek kumaş üzerine işlenen, merkezinde ay yıldız bulunan sancak hakkında Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı, bir devletin düşmanına nasıl sancak açarsa, tasavvufa gönül vermiş kişinin de aynı şekilde nefsine karşı sancak açmak zorunda olduğunu belirtti. Balcı, mirasa sahip çıktıklarını belirterek, Ankara Etnografya Müzesi'nde yıllardır koruma altında kalan içinde sancak, hırka, tac, mütteka çubuğu ve derviş asasının bulunduğu "derviş çeyizi"ni bölge laboratuvarındaki restorasyonun ardından sergilediklerini anlattı. Hacı Bayram Veli’nin kişisel eşyaları arasında yer alan ve 400 yıllık geçmişe sahip Sancak, Özellikle savaşlarda kullanılan ve özgürlükle bağımsızlığı simgelerken bir taraftan da insanın kendisiyle ve nefsiyle mücadelesini simgeliyor.
Balcı, üzerinde ayrıca ayeti kerimelerin olduğu sancağın, Bayramiyye tarikatı tarafından bir takım ritüellerde ve savaşlarda dönem dönem kullanıldığını belirtti. Balcı, Sancakta üç bölüm olduğunu, Besmele, Saff Suresi 13. ayeti, "Ya Muhammed" yazısı ve sancağın Hacı Bayram Veli Camisi'ne vakfedildiğinin yazıldığını aktardı.

haci-bayrami-veli-muzesi.jpg

3 AYLARDA SERGİLENECEK

Ankara Etnografya Müzesi'ndeki Hacı Bayram Veli koleksiyonuna ait şifa tası, tesbih, nakkare, def, nefir gibi eşyalar bulunduğunu ifade eden Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı, üç aylarda bu eşyaları da Hacı Bayram Veli Müzesi'ne getirerek, sergileyeceklerini söylerken, tüm Ankaralıları müzeye davet etti.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.