“Ankara’nın su seviyeleri iyi durumda değil”

“Ankara’nın su seviyeleri iyi durumda değil”

Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, su konusunda, “Ankara nispeten şanslı gözükse de su seviyeleri iyi durumda değil. Şehre verilen su miktarının artmasıyla barajlar her zaman bıçak sırtında” dedi.

Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, meteorolojik kuraklık ve baraj doluluk oranları konusunda uyarılarda bulundu. Çukurçayır, “Türkiye’de yaklaşık 3 yıldır meteorolojik kuraklık yaşanıyor. Şu anda dört dörtlük su sorunu yok diyebileceğimiz de hiçbir bölgesi yok. İç Anadolu Bölgesi zaten hep kritik bir eşikte” dedi.

3 YILDIR SÜREN METEOROLOJİK KURAKLIK VAR

Türkiye’de birçok bölgede uzun zamandır kuraklık yaşandığını belirten Fırat Çukurçayır, “Türkiye yaklaşık olarak 3 yıldır meteorolojik bir kuraklık yaşıyor. Tarımsal kuraklık ve hidrolojik kuraklık aşamalarına geçmiyoruz ama meteorolojik kuraklık açısından Türkiye 3 yıldır kurak. Şu anda dört dörtlük su sorunu yok diyebileceğimiz hiçbir bölgesi yok. İç Anadolu Bölgesi zaten hep kritik bir eşikte Kıyı şehirlerimizin olduğu Batı bölgesinde de durum aynı. En çok yağış alan Rize ve Muğla idi. Fakat Muğla’da kuraklıkla uğraşıyor. Dolayısıyla Türkiye’nin kuraklıkla ilgili sorunu bu. Çok ciddi boyutlarda ama ülke gündemine girme noktasında maalesef bizim istediğimiz noktada değil” şeklinde konuştu.

aa-barajfoto.jpg

BU YAZ RİSKLİ

Kahramanmaraş’ta yaşanan depremler nedeniyle Ankara gibi göç alan illerde şehire barajlardan daha fazla su verildiğini ifade eden Fırat Çukurçayır, “Yüzde 38 oranında bir baraj doluluk oranı görülüyor. Geçen sene ile kıyaslandığında baraj doluluk oranları aslında daha düşük. Daha düşük olmasına rağmen Ankara’da geçen yılın aynı gününe kıyasladığınız zaman şehire neredeyse 100 bin metreküpe yakın daha fazla su verildiğini görüyoruz. Bunun temel sebebi de deprem dolayısıyla nüfusun artışı. Barajlardaki su seviyesi yeterli değil ümit vermiyor. Şehire verilen su miktarı artıyor ama barajların su kapasitesi azalıyor. Mesele baraj havzalarına düşen yağışla ilgili. Bu yılı atlatsak bile bir sonraki yıl aynı sorunu yaşamak zorunda kalacağız. Dolayısıyla hem Ankara’yı hem İstanbul’u hem İzmir’i bu yaz maalesef bir risk bekliyor” dedi.

mgmkuraklik12aylik.jpg

ANKARA BIÇAK SIRTINDA

Başkan Çukurçayır, Ankara ile ilgili yaptığı değerlendirmede ise, “Ankara nispeten daha şanslı gibi duruyor iklim koşulları açısından ve Kesikköprü Barajı’ndan tahliye yapılıyor bildiğim kadarıyla o su parçalanarak veriliyor. Dolayısıyla Ankara’da sorun daha belki mutedil olabilir ama Ankara’nın da barajlarındaki su seviyeleri maalesef iyi durumda değil. Yani su seviyemiz geçen yılla aynı olsa bile şehire verdiğimiz su miktarı daha fazla olduğu için Ankara barajları için her zaman bıçak sırtındayız” ifadelerini kullandı.

aski-baraj-doluluk.jpg

SADECE TARIM ETKİLENMİYOR

Çukurçayır, kuraklıktan etkilenen ilk sektör olarak akla tarım geldiğini fakat bununla sınırla kalmadığını söyledi. Çukurçayır, “Kuraklıkta ilk etkilenen insanlar tarım sektörünü görüyor. Çünkü kuraklık olduğu zaman temiz suya erişim ve güvenli gıdaya erişim problemi başlıyor. Bu gıda fiyatlarının yükselmesi demek. Dolayısıyla kuraklıkla beraber üretim rekoltelerinde bir düşüş yaratır ve tamamen daha dışa bağımlı bir ekonomik yapı demek. Ülke ekonomisinde su bulunamadığı için sağlık sektöründen tutunda yani suyu kullanan kim var ise büyük küçük zengin fakir herkes etkileniyor. Dolayısıyla toplum psikolojik olarak da etkilenir. Dolayısıyla suç oranlarından tutunda hayatın birçok aşamasına kadar etkilenmeyen hiçbir sektör yok. Su zaten hayatın kendisi onun yokluğu da birçok sektörde olumsuz olarak karşımıza çıkacak” dedi.

Cemal Emre Kurt / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.