Ankara'ya 'SOSYOKENT' geliyor

Ankara'ya 'SOSYOKENT' geliyor

Ankara'da sosyal inovasyon araştırmaları yaparak, toplumsal sorunlara çözüm üretecek bir 'sosyokent' kurulacak.

Ankara Sosyal Bilimleri Üniversitesi (ASBÜ) bünyesinde faaliyet gösterecek bir sosykentin açılması için hazırlanan Sosyokent Fizibilite Raporu'nda, Ankara'da sosyal inovasyon araştırmaları yapacak ve toplumsal sorunları inceleyecek olan yeni bir merkezin açılması öneriliyor. Geçtiğimiz yıl kasım ayında "Paydaşlarla Fikir Geliştirme Çalıştayı" da düzenleyen ASBÜ Sosyal İnovasyon Merkezi'nin (SİM) hazırladığı rapor, Ankara'da faaliyet gösterecek olan bir 'sosyokent'in esas alınacağı temelleri içeriyor.
Kasım 2016'da "Paydaşlarla Fikir Geliştirme Çalıştayı" düzenleyen Ankara Sosyal Bilimleri Üniversitesi (ASBÜ) Sosyal İnovasyon Merkezi'nce Sosyokent Fizibilite Raporu hazırlandı. "ASBÜ Sosyokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi Fizibilite Raporu" başlığı ile yayınlanan raporda, Ankara'nın sosyal inovasyona açılma potansiyeli değerlendirdi. 

TEKNOKENTİN 'SOSYO' HALİ

Ankara Kalkınma Ajansı'nın Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında desteklenen rapor, 2016'da hazırlandı. Yapılabilirlik niteliği taşıyan rapor, Ankara'da ASBÜ çatısı altında faaliyet gösterecek olan bir sosyokentin esas alınacağı temelleri içermekte. Raporda, Türkiye'de ilk kez kurulacak olan 'sosyokent' ise, teknokent ve Teknoloji Geliştirme Bölge'lerinin (TGB) aksine teknik sorunlardan çok sosyal sorunlara yoğunlaşacak bir merkez olarak tanımlandı. Raporda, sosyal inovasyonun kurumsallaşması açısından öne çıkan temel unsurlar ise, destek merkezleri ve farkındalık yaratma, eğitim faaliyetleri, laboratuvar hizmetleri, kuluçka merkezi ve hub olarak sıralandı.

'SOSYOKENT'İN UZMANLAŞMA ALANLARI

'Sosyokent'in temel uzmanlaşma ve yetenek alanları; göç ve nüfus, çevre sorunları ve kentleşme, iktisadi sorunlar, eğitim sorunları, sağlık ve bakım hizmetleri olarak belirlendi. Bu bağlamada, yabancı göçmenler, yaşlanan nüfus, işsizlik ve toplumsal uyum sorunlarına da eğilecek olan Sosyokent'in inceleyeceği konular şöyle:
Gelir dağılımı adaletsizliği, 
Engellilerin iktisadi hayata etkin katılımı, 
Dezavantajlı grupların (evsizler, kadınlar, göçmenler vb.) iktisadi sorunları, 
Okuryazar oranının arttırılması, 
Okullaşma, yaşam boyu eğitim, 
Eğitimde kalitenin arttırılması, 
Dezavantajlı gruplara temel sağlık hizmetlerinin sağlanması, yaşlı bakımı, halk sağlığı.

YERELDEN KÜRSELE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Sosyokent için, geniş tabanlı bir işbirliğinin öngörüldüğü raporda, ulusal ve uluslararası aktörlerin yer alacağı bir model betimlenmekte. Vizyonu küresel bir prespektifte olmasına karşın sosyokent, yerel ihtiyaçlara da çözüm üretme amacını güdüyor. Sosyokent için hazırlanan fizibilite raporunda, yerel beklentiler için, hem kısa ve orta vadeli öneriler hem de uzun vadeli beklentileri karşılayacak bir planlamadan bahsedildi. Sosyokent'in hâlihazırda faaliyet gösteren TGB'lerle etkileşim, iş birliği, sosyalleşme gibi konularda, eş güdüm ve iş birliği içinde hareket edeceğinin altı çizildi. 
Raporda, ayrıca TGB'lerin gerek kendi aralarında, gerek endüstüri kuruluşları ve üniversitler ile, gerekse de ulus ve uluslararası düzeyde iş birliği eksikliğinin öne çıktığı vurgulandı.  

KAMU DESTEĞİ ŞART

Sosyal inovasyonda finansman modelinin de değerlendirildiği raporda, Sosyokent'in finans kaynakları, kamu sektörü, girişim/risk sermayesi ve melek yatırımcılar, kitle fonlaması, uluslararası fon olarak tanımlandı. Sosyokent'in Ankara'da olmasının kamu sektörünün rolü açısından kritik bir önem taşıdığının vurgulandığı raporda, kamunun eğitim, sağlık, çevre, aile vb. bakanlıklar ile sosyal inovasyon alanın talep tarafındaki en önemli aktörü olduğunu altının çizildi. Raporda ayrıca AB fonları, sosyal girişimcilik ve sosyal inovasyon adına istifade edilmesi gereken önemli bir kaynak olarak tanımlandı.

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.