Faruk Gökyurt

Faruk Gökyurt

Aynı görünen farklılıklar

Aynı görünen farklılıklar

Her mevsimin insan üzerinde bir çekiciliği vardır. İnsanoğlu her mevsimde ayrı güzellikler yaşar farklı değerlerle hayatını sürdürür.

Kış mevsimi de bakınca kimi insanlar tarafından sevilir. Yağan kar bembeyaz örtüsüyle özellikle Ankara gibi gri şehirleri süsler birçok kötülü çirkinliği kapatır. Hatta kar ve kış mevsimi üzerine yazılmış birçok şarkı, türkü ve şiirde vardır. Kimisine göre kış mevsimi de Sonbahar kadar olmasa da romantik gelir. Her ne kadar sokaklarda hayat azalmış gibi görünse de insanlar kendi içine ve evlerine çekilir. Kış mevsimin güzellikleri hakkında daha birçok şey yazılır mevsim hakkında birçok güzel söz yer alır.

Birde işin farklı boyutları vardır. Kış güzeldir belki ama zordur sıkı giyinmek ister. Evini iş yerini ısıtmak için yakıt ister. Çocukluğumuzun kışları sobanın üzerinde kaynayan su, kızaran ekmek, kokan mandalina kabukları, sabah sobanın yanında izlediğin çizgi filmler ve özellikle Ankara için uzayıp giden kar tatilleri gelirdi. Şuan bakıldığında ne soba kaldı. Ne soba üstünde kızaran ekmekler. Kar yağışının yıllar içinde azalması kar tatillerini de etkiledi. Az yağan kar tatilleri etkilediği gibi tarımsal verimliliği de etkiledi.

Hayatta böyle mevsimler gibidir belki herkes aynı yerde aynı şeyi yaşadığını zanneder ama herkes aslında kendini yaşar. Yaşanan mevsimler bile herkese aynı etkiyi bırakmıyor. Nerden nasıl baktığın ve yaşanan olayların seni nasıl etkilediği önemli. Dedik ya kış mevsimi kar yağınca benim aklıma ilk çocukluğumdaki kışlar gelir. Ama bir babanın aklına çocuklarının montu, botu, yakıt masrafı birçok ayrıntı gelir.

Aynı kış acil servis çalışanları için artan grip yoğunluğudur. Çiftçi için buğdayına lazım olan yağış. Bakınca olay tektir kış mevsimi ve yağan kar yağışı. Belki de kışın ortak olan tek şey herkesin üşümesi az ya da çok üşürsün. Aynı gibi görünen yaşadığımız farklı farklı hayatlar ortak noktalarda birleşir. Kimine dert olan kimine mutluluk huzur getirir. Toplumun içinde kalabalıklarla beraber ama yalnız yaşarız hayatı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR