Belediyeli bunu yaparsa vatandaş ne yapar?

Belediyeli bunu yaparsa vatandaş ne yapar?

Önceki gün, Kızılay’da görme engelli bir birey, Çankaya Belediyesi hizmet aracının sarı yüzeyi kapatması nedeniyle büyük zorluk yaşadı.

Ziya Gökalp Caddesi üzerinde bulunan Çankaya Belediye Başkanlığı binası önünde, görme engelli bir vatandaş ile belediye personelleri arasında ufak çaplı bir tartışma yaşandı. Görme engelli vatandaş sarı yüzeyleri takip ederek yoluna devam ederken, Çankaya Belediyesine ait bir hizmet aracı o esnada sarı yüzeyleri kapatacak şekilde kaldırıma çıktı. Önüne çıkan engele sinirlenen vatandaş, aracın yolunu kapatmasına sinirlenerek kaldırılması için personelleri uyardı. Sarı yüzey üzerinden çekilmeyi reddeden engelli vatandaş, beyaz bastonla araca vurarak tepkisini gösterdi. “Burası benim yolum, burayı böyle kapatamazsınız” uyarıları sonrası, belediye personeli hatasını anladı ve özür dileyerek aracı kaldırımdan çekti. Olay sonrası engelli vatandaş yoluna devam ederken akıllarda “Sokaklar engelli vatandaş için uygun değil mi?” sorusu kaldı.
Bu sorunun cevabını Engelliler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Altınokta Körlere Hizmet Vakfı Başkanı Serdar Özkan ile konuştuk. Görme engelli bireylerin karşılaştığı temel problemleri ve yapılması gerekenlere dair önemli çağrılarda bulunan Özkan, “Fiziksel çevrenin yani mimarinin uygunsuzluğu sebebiyle, kaldırımda görme engelliler ve diğer engel grupları rahatça hareket edememektedir. Fiziksel çevrede, hareket kabiliyetini engelleyici işlemler var. Ankara, eski bir yerleşim bölgesi olduğu için eski bir yapılaşmaya sahip bu nedenle temel sorunlar fiziksel çevrede karşılaşılıyor. Dar sokaklar, dar kaldırımlar engellilerin hareket kabiliyetini sınırlayıcı pek çok şey barındırıyor” dedi.

KENTLEŞME PLANINA İHTİYACIMIZ VAR

Ankara’nın yeni bir kentleşme planına ihtiyaç duyduğunu belirten Özkan, “Engellerin kaldırılması için, bir kentleşme planı gerekiyor ve plan yapılırken engellilere özgü önlemlerin alınması gerekmektedir. Bizde kaldırımlar yapıldıktan sonra rampalar yapılıyor, ya da görme engelliler ile ilgili iz takibi yolları yapılıyor. Bunlar planlamanın başında ele alınması gerekiyor böyle yapıldığında daha rasyonel bir kent ortaya koyulmuş olur” diye ifade etti.

STANDARTLARA UYGUN YOLLAR GEREKİYOR

Hissedilebilir sarı yüzeylerin standartlara uygun yapılmasının birçok şey için yeterli olacağını söyleyen Özkan, “ Sarı yüzeyler ya da iz takip işaretleyicileri, bir görme engellinin gideceği güzergâhta güvenli yolculuk yapmasını sağlayan bir araçtır. Bu yüzeylerin etrafında, aydınlatma direkleri, tabelalar, ağaç gibi engeller olmadığında görme engelliyi işaretleyen biz iz takip yolu. Bu iz takip yolları başlangıçta biraz derme çatma şeklinde yapıldı, şimdilerde bunlar düzeltilmeye çalışılıyor.” diye kaydetti.

TOPLUM BİLİNÇLENDİRİLMELİ

Toplumun bilinçli olması gerektiğine vurgu yapan Özkan, “Engelliler, temelde çok ayrıcalıklar istemiyor. İdareciler, normal bir bireyin yaşayabileceği bir kent tasarlasın, onun içerisine engelliler de dâhil olur. Kaldırım seviyeleri standartlara uygun olsun, erişilebilir kamu binaları ve diğerleri standartlara uygun olduğunda bizler için bu yeterli olacaktır. Toplum bu konuda daha fazla bilinçli ve duyarlı olmalı, engelliler için yollar, rampalar yapılıyor bunların önüne araba park ediliyor, esnafın tezgâh açması da işleri zorlaştıran temel unsurlardan. İnsanlarımız bu konuda daha fazla bilinçli olsunlar” dedi.  

Cihan ÖZKAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.