Bölümü Var Ataması Yok

Bölümü Var Ataması Yok

Ülkemizde yaşlı nüfus ve bakıma muhtaç kişi sayısı giderek artıyor. Yaşlı ve yardıma muhtaç kişilerin, bakımlarını karşılamak için üniversitelerde 'Evde Hasta Bakım' ve 'Yaşlı Bakım Bölümü' açılsa da bu bölümlerden mezun olanlar meslek ve kadro tanımlama

EMEKLERİ BOŞA GİTTİ

Evde Hasta Bakımı Teknikeri olan ancak kadro ve meslek tanımlamaları olmadığı için ne devlette ne de özel sektörde iş bulabilen Tevhid Kabakaş "Meslek tanımımız kabul edilmiyor. Özel hastanelerde, bakım merkezlerinde çalışamıyoruz. Meslek ve kadro tanımlamamızın acilen yapılmasını istiyoruz. İki yıl emek verdik. Bütün teorik ve pratik eğitimleri gördük. Fakat yaptıklarımızın karşılığını göremiyoruz. Bu aldığımız eğitimi bir yerde icra edemiyoruz" dedi.

ATANAMAYINCA FABRİKADA ÇALIŞMAYA BAŞLADI

Yaşlı Bakım Teknikeri olan üniversitesini derece ile bitiren buna rağmen iş bulamayan Uğur Doğan ise "Yaşlılarımıza ve engellilerimize daha iyi bakılması için donanımlı eğitim aldık. Bu bölüme giderken atanma umudu ile gittik. Bölümümü iyi bir dereceyle bitirmeme rağmen atanamayınca fabrikada işçilik yapıyorum. Meslek tanımından dolayı atamamız yok. Biz ülkemizdeki yaşlı ve engelli kişilerin alanında uzman kişilere teslim edilmesini istiyoruz" diye konuştu.

 

OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM-


Türkiye'de 2013 yılında 5,9 milyon olan 65 yaş üzeri nüfus, 2023 yılında 8,6 milyon ve 2050 yılında 19,5 milyon olacaktır. 2050 yılında ortanca yaşı 40,2 olarak tahmin edilen ülkemizin 186 ülke arasında 89. sırada yer alması beklenmektedir. Türkiye'de de yaşlı nüfusun her geçen yıl artmasından ve birçok hastalığın baş göstermesinden dolayı geçmiş yıllarda yurdun çeşitli yerlerindeki üniversitelerin meslek yüksek okulu bünyesinde, bu alanda ihtiyacı karşılamak amacıyla 2005'te 'Yaşlı Bakımı Bölümü' ve 2009 yılında 'Evde Hasta Bakımı Bölümü' açılmıştı. Ancak 2 yıl boyunca donanımlı bir şekilde evde hasta ve yaşlı bakım uzmanı olarak yetiştirilip sayıları 25 bini bulan mezun teknikerler, meslek ve kadro tanımlamaları yapılamadığı için devlet kurumuna atanamıyor. Mağdur teknikerler, meslek tanımlamalarının olmadığı için özel sektörde de iş bulamadıklarını, iş bulsalar da mesleklerinin harici işlerde kendilerine görev verildiğini kaydediyor. 

ATANAMAYINCA FABRİKADA ÇALIŞMAYA BAŞLADI

2014 yılında Yaşlı Bakım Teknikeri olarak Bingöl Üniversitesi'nden derece ile mezun olan  Uğur Doğan, "Yaşlılarımıza ve engellilerimize daha iyi bakılması için donanımlı eğitim aldık. Bu bölüme giderken atanma umudu ile gittik. Bölümümü iyi bir dereceyle bitirmeme rağmen atanamayınca fabrikada işçilik yapıyorum. Meslek tanımından dolayı atamamız yok. Biz ülkemizdeki yaşlı ve engelli kişilerin alanında uzman kişilere teslim edilmesini istiyoruz. Devlet Personel Başkanlığı tarafından yayınlanmış olan “Unvan Taplosu Rehberi”nde yer alan 1269 meslek içinde “Yaşlı Bakım Teknikeri” mesleğinin 1270.  meslek olarak yer almasını istiyoruz" dedi.  

EMEKLERİ BOŞA GİTTİ

Evde Hasta Bakımı Teknikeri olan Tevhid Kabakaş ise "Meslek tanımımız kabul edilmiyor. Özel hastanelerde, bakım merkezlerinde çalışamıyoruz. Meslek ve kadro tanımlamamızın acilen yapılmasını istiyoruz. Alım yapılsa da sözleşmeli alım yapılıyor. Bu alımlar bir elin parmağını geçmiyor. İki yıl emek verdik. Bütün teorik ve pratik eğitimleri gördük. Fakat yaptıklarımızın karşılığını göremiyoruz. Bu aldığımız eğitimi bir yerde icra edemiyoruz. 2 yıl aldığımız eğitimler doğrultusunda (0- +65 yaş ) bakıma muhtaç bireylerin bakımı ve sağlık durumu takibi konusunda gerekli donanıma sahibiz " diye konuştu. Sağlıkta dönüşüm projesiyle Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın geçmiş yıllardaki bakanlığı döneminde bu bölümlerin çıkarıldığını hatırlatan Kabakaş, meslek ve kadro tanımlamalarının yapılmadığı için bu bölümlerden mezun olan kişilerin işsizler ordusuna dahil olduğunu kaydetti.

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
236 Yorum