‘BOMBA PATLAMADIĞI İÇİN RAHATIM’

‘BOMBA PATLAMADIĞI İÇİN RAHATIM’

Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı’nın Türkmenevi sorumlusu Davut Karataş, Türkiye’ye iltica eden Türkmenlerin devletten bir lira dahi yardım alamadığını belirterek; “Türkmenler turist statüsünde sayıldığı için sağlık hizmetlerine 3 katı paralar istenil

ZAFER DENİZ /HABERVAKTİM

Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı’nın Türkmenevi sorumlusu Davut Karataş, Türkiye'de 120 bine yakın Telaferli Türkmen olduğunu söyleyerek yaklaşık 25 binin Ankara'da olduğunu belirtti.

PARALAR BİTİNCE GERİ DÖNDÜLER

Sığınan Türkmenlerin okumuş kesim olduğunu dile getiren Karataş, "Türkiye'ye gelenler arasında sağlıkçı, öğretmen, akademisyen, hukukçu ve mühendisler var. Bu insanlar geldikleri yerden yanlarında belli bi miktar parayla geldiler. Burada birtakım harcamalar yaptılar. Paraları bitmeye başladı, iş aradılar ama çalışma izinleri yoktu; iş yeri kuramadılar. Paralar bitmeye başlayınca bine yakın aile geri döndü, az bir kısmı kampa diğerleri ise Irak'a döndü" şeklinde konuştu.

HER ŞEYE RAĞMEN DİLENMİYORLAR

Türkmenlerin sağlıkla alakalı sorunları olduğunu ifade eden Karataş, " Kanun diyor ki: 'Suriye dışından gelenlerin özellikle Irak'tan gelenlere acil durumlar dışında bakılmayacak' diye ifadeler var" dedi. Türkmenlerin turist statüsünde sayıldığı için sağlık hizmetlerine 3 katı paralar istenildiğini dile getiren Karataş, "250 Türkmen aile bakıma muhtaç durumda. Devletten Türkmenlere 1 lira bile yardım yok. Birikimli doktorlar, mühendisler var ama çalışamıyorlar. Buna rağmen çalan, dilenen, gasp eden kimse yok. En kötüsü para bitince 'bari memleketimde öleyim' diyerek tası tarağı toplayıp Musul'a dönüyorlar."

'BOMBA PATLAMADIĞI İÇİN RAHATIM'

Karataş, bazı yürek burkan anekdotları şöyle aktardı: "Eşimle beraber bir eve gittik. Bir kadın tahtaların üzerinde uyuyor. Nasılsın diye sorduk. 'Çok iyiyim dedi.' Nasıl iyisin, böyle iyilik mi olur dedik? 'Bomba patlamadı burada, rahatım ben dedi.' Başka bir eve gittik, kadına sorduk bir isteğin var mı diye, kadın sıkılarak 'leğen' cevabını verdi."

TÜRKMENLERİN ANKARA'DAKİ DAĞLIMLARI

Karataş, Türkmen ailelerin Ankara'daki dağılımlarını şöyle ifade etti: "500'e yakını Yenimahalle Demetevler'de,  Bin 500'e yakını Mamak bölgesinde, 50-60 aile Sincan'da, 100-150 aile Keçiören'de ve 250 aile de Çinçin Örnek Mahallesi'nde yaşıyor."

ENSAR MUHACİR KARDEŞLİĞİ

Yapılacak yardımlar için hesap numarasının olmadığını dile getiren Karataş, "Yardım yapacak kişinin gelip kendisinin görmesi gerekiyor. Biz şunu istiyoruz: 250'ye yakın aile var. O ailelerle Ensar-Muhacir kardeşliği gibi bire bir ilginin olmasını söylüyoruz insanlara" diye konuştu.

İHTİYACINDAN FAZLASINA TENEZZÜL ETMİYORLAR

Karataş, Türkmenlerin tok gözlü olduğunu şu cümlelerle adeta gözler önüne seriyor: "İnsanlar gıda, alışveriş kartları getiriyorlar. Kıyafet getiriyorlar ama Türkmen aileler ihtiyaçları varsa bir iki tane alıyorlar, diğerlerini almıyorlar. Normalde dilenci ruhlu olsalar hepsini alır götürürler. " Vatandaşların Ramazan için bayağı bir gıda kolisi gönderdiklerini belirten Karataş," Ramazan boyunca 2 defa gıda kolisi dağıtım yapılabilecek durumdayız" dedi.

TÜRKMENLER LATİN ALFABESİ ÖĞRENİYOR

Türkmenlere Türkçe eğitim verdiklerini kaydeden Karataş, "Bu insanlar Arap alfabesiyle yazdıkları için öğretmen arkadaşlarımız Latin alfabesi öğretiyor.  4. grup bitmek üzere yakında 5. grup açacağız. Öğrencilerimiz arasında 15 yaşındaki çocuk da var, 50 yaşındaki generalimiz de var" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.