Çubuklu kadınlar hayallerini işliyor

Çubuklu kadınlar hayallerini işliyor

Çubuk’ta bulunan Aile Destek Merkezi’nde (ADEM), dezavantajlı kadınlar, ilmek ilmek ördükleri sepetleri, gözlerinin nuru bebekleri ve bin bir emekle işledikleri oyalarıyla meslek sahibi olma hayallerini gerçekleştiriyor.

Çubuk Belediyesi ve Çubuk Kaymakamlığı’nın katkıları ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından tarihi İzzet Korman Konağı’nda açılan Aile Destek Merkezi’nde (ADEM), dezavantajlı kadınlar, ilmek ilmek ördükleri sepetleri, gözlerinin nuru bebekleri ve bin bir emekle işledikleri oyalarıyla meslek sahibi olma hayallerini gerçekleştiriyor. Kadınlar merkezde unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını ayakta tutarken, ilerleyen dönemler içinde kendileri için gelir kapısı sağlıyor. Öyle ki, merkezde aktif olarak görev yapan 2 usta öğretici kadın, geçmiş yıllarda merkeze kursiyer olarak katılım sağlayan kişiler. Kadınların eğitimine öncelik verdiklerini aktaran Merkez Koordinatörü Zeynep Babacan, “Kadını eğiten, çocuğu da eğitir’ diyerek kadınların eğitimine öncelik veriyoruz. Çünkü kadınlar öğrendikçe çocuklarına da faydalı oluyor” dedi.

merkez-koordinatoru-zeynep-babacan.jpg

KADINLAR HİÇBİR ÜCRET ÖDEMİYOR

Çubuk Aile Destek Merkezi içeriği hakkında bilgi veren Merkez Koordinatörü Zeynep Babacan, “Burası Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın bir projesi. Merkezin işleyişi ve mali kısmı, Kaymakamlığın içerisindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na bağlı olarak çalışıyor. Halk Eğitim tarafından merkeze usta öğreticilerimiz gönderiliyor. Çubuklu hanımlarımız buraya gelerek, el sanatları kurslarına katılıyorlar. Burada kursiyerlerimizin öğrenirken kullandıkları malzemelerin hepsi kaymakamlık tarafından karşılanıyor. Kursiyerimiz buraya geldiğinde hiçbir ücret ödemiyor. Malzemeler tamamen buradan karşılanıyor. Ancak yapılan çalışmalarda buraya kalıyor. Biz yapılan çalışmaları sergilerde satışa sunuyoruz. Satışlardan elde ettiğimiz gelirlerle de tekrardan malzeme tedarik ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

tesvik-ucreti-aliyorlar.jpg

TEŞVİK ÜCRETİ ALIYORLAR

Kursiyerlerin açılan kurslara 3 ay boyunca düzenli olarak katılım sağlaması sonucunda teşvik ücreti aldığını söyleyen Babacan, “Aktif olarak Brezilya nakşı, dekoratif sepet örücülüğü, Nallıhan iğne oyası var. Kurslarımıza aktif olarak katılım sağlayan 46 tane kursiyerimiz var. Teşvikli olarak açtığımız kurslarımız var. Bu teşvikli kursla düzenli olarak katılım sağlayan kadınları da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan 3 ayın sonunda bin 800 TL gibi bir teşvik alıyorlar. Fakat dediğimiz gibi bu teşvik düzenli olarak katılımın sonunda oluyor” şeklinde konuştu.

kadinlarin-egitimine-oncelik-veriyoruz.jpg

“KADINLARIN EĞİTİMİNE ÖNCELİK VERİYORUZ”

Babacan, teşvikli kursiyerlerin düzenli olarak eğitim alığını belirtti. Bu sayede kadınların bilinçlendiğini dile getiren Babacan, eğitimlerle alakalı şunları aktardı:

“Bu eğitimler; İlçe Müftülüğü, Sosyal Hizmetler, İlçe Sağlık Müdürlüğü, Rehberlik Araştırma Merkezi, Kızılay ve Emniyet tarafından belirlenen konularla alakalı veriliyor. Hanımlar hem buraya gelerek el sanatları yapıyorlar hem de bu şekilde eğitimler alarak toplumda bilinçlenmesi sağlanıyor. ‘Kadını eğiten, çocuğu da eğitir’ diyerek kadınların eğitimine öncelik veriyoruz. Çünkü kadınlar öğrendikçe çocuklarına da faydalı oluyor.”

2-usta-ogreticimiz-icimizden-cikti.jpg

“2 USTA ÖĞRETİCİMİZ İÇİMİZDEN ÇIKTI”

Merkezde kadın istihdamı sağladıklarının da altını çizen Babacan, “Buraya daha çok dezavantajlı kadınlar geliyor. Buraya gelen kursiyerlerimizi meslek öğretip usta öğreticiliği de teşvik ediyoruz. Onlar usta öğreticilik belgesini aldıktan sonra hoca olarak çalışıyorlar. Bulduğumuz iş yerleri ile kadınlarımızı görüştürerek o anlamda da destek olamaya çalışıyoruz. Vakıftaki arkadaşlarımızda bu konuda bizlere yarımcı oluyor. Bizim 2 usta öğreticimiz içimizden çıktı. Şu anda da kendileri bizlerle beraber kadınlarımıza eğitim veriyorlar” diyerek sözlerini noktaladı.

filiz-kaynamazoglu.jpg

“ÜNİVERSİTE BİTİRMİŞ GİBİ BURAYI BİTİRDİM”

4 yıl önce kursiyer olarak başladığı merkezde şu anda dekoratif sepet örücülüğü kursu usta öğreticisi olarak devam eden Filiz Kaynamazoğlu, “Bir üniversite bitirmiş gibi burayı bitirdim ve günün sonunda öğrendiğim işin hocası oldum. Şuanda da İstanbul’da bir firma ile anlaştım. Yüklü miktarda bir sipariş aldım. O firmanın siparişlerini yaptım. Kendim sipariş aldıkça bir taraftan da öğrencilerime veriyorum. Onlar bir şekilde ev ekonomilerine katkı sağlıyorlar. Sehpalar, dekoratif ürünler, çantalar, suplalar yapıyoruz. Eğer otellerle anlaşabilirsek otellerde kullanılmak üzere çalışmalar yapacağız” sözlerini kullandı.

aysegun-vurucu.jpg

ÖĞRENCİLİKTEN ÖĞRETİCİLİĞE

Kursiyer olarak başladığı merkezde iğne oyası yapımı dersleri vermeye başlayan bir diğer usta öğretici Ayşegün Vurucu ise 4 buçuk yıllık süreci şu cümlelerle aktardı:

“2019 yılında kursiyer olarak başladım. Merkezde birçok kursa katılım sağladım. Son eğitimlerime devam ettim. 9 aydır da usta öğretici olarak devam ediyorum. Kursiyerlerimizle beraber dışarıya işler yapıyoruz. Motif işleri ile başladığımız siparişlerimizde; tülbent, yaka broşu, halay mendilleri, boyunda kullanılmak üzere aksesuarlar yapıyoruz. Çubuk’tan almaya başladığımız siparişlerimiz şehir dışına kadar taştı.”

Kaynak:Rüveyda Aslıipek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.