Enes Boyacı

Enes Boyacı

Erken tanı

Erken tanı

Dünya genelinde ölüm nedenleri arasında ikinci sırada kanser yer alıyor. Araştırmalara göre ölüm nedenleri arasında ülkemizde her 5 ölümden biri, dünya genelinde ise her 6 ölümden biri kanser sebebiyle gerçekleşiyor. Öte yandan kanser ile ilgili tüm uzmanlar aynı şeyi söylüyor: “Erken tanı hayat kurtarır!” Bu yüzden üşengeçliği bir kenara bırakıp belli aralıklarla kanser testleri yaptırmalıyız.

Kanserin sebeplerine gelecek olursak tütün kullanımı başta olmak üzere, yetersiz beslenme, alkol tüketimi, obezite gibi sebepleri sıralayabiliriz. 2020 yılında yapılan bir araştırmaya göre 2020 yılında dünyada yaklaşık 10 milyon kansere bağlı ölüm gerçekleşti. Bu rakamlara göz korkutucu olsa da günümüz koşullarında kanser türlerinin yarısına yakını risklerden kaçınarak ve çeşitli tedavi yöntemleri ile önlenebiliyor. Öte yandan erkan tanı ile birçok kanser türünün uygun tedavi ile iyileştirilebildiği biliniyor. Bu noktada 4 Şubat Dünya Kanser Günü önemli bir konumda bulunuyor.

İlk olarak 2005 yılında Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü tarafından organize edilen Dünya Kanser Günü, ülkemizde de çeşitli etkinliklerle farkındalık oluşturmak amacıyla geleneksel hale getirildi. Dünya Kanser Günü kanser konusunda farkındalığı arttırmak amacıyla düzenleniyor. Dünyanın her yerinde insanların harekete geçmesine sebep olan bugün bizlere erken tanının da ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Çünkü erken tanı ile kanser hastalıklarının iyileşme oranı oldukça yüksek. Dünya Kanser Günü de bu noktada insanların uyarılması açısından önem arz ediyor.

Ülkemizde bulunan sağlık kurumları, “Kanserden korunmak herkesin hakkıdır” mesajıyla insanları kanserden korunmaya ve uygun taramaları yatırmak için sağlık merkezlerine davet ediyor. Ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın “Hangi Tarama Bana Uygun” uygulaması ile siz de size en yakın tarama merkezini bularak kanser taraması yaptırabilirsiniz. Kanserden korunmak için öncelikle tütün kullanımını bitirmeli ve fiziksel aktivitemizi arttırmalıyız. Ayrıca en önemlisi “Erken tanı hayat kurtarır!” sloganından yola çıkarak kanserin erken teşhis edilip daha kolay tedavi edilebilmesi için taramalar yaptırmalıyız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR