Bedia Aktimur

Bedia Aktimur

ESKİ BAYRAMLARA ÖZLEM

ESKİ BAYRAMLARA ÖZLEM

 

  " Nerede o eski bayramlar!"
  Her bayram bir araya gelen dost ve akrabaların söyleyip serzenişte bulunduğu bir konu bu, eski bayram muhabbeti. Önceleri, sadece büyüklerin çocukluğundaki bayramları düşünerek söylediği bu sözü, şimdi çocuklardan duyar olduk. Aslında bayramlarda bir değişiklik olmuyor, değişen sadece hayata bakış açımız ve yükselen yaşam standardı. Şartlar iyileştikçe, imkanlar çoğaldıkça mutlu olacağımızı zannediyoruz ; fakat bu imkanlara ulaşabilmenin bedelini, değer yargılarımızı ve dini duygularımızı yitirerek ödediğimizin farkında bile değiliz.

    Bu nedenle, eskiye nazaran her türlü imkana sahip olmamıza rağmen, mutlu olamıyor ve bunun sebebi olarakta zamanı ve bayramları suçluyoruz. Aslında şöyle geriye dönük anılarımıza ve çocukluğumuzda yaşadığımız bayramlara doğru bir yolculuk yapacak olsak, sanırım kendi kendimize sebebini itiraf edebiliriz.

   Mesela eskiden, eğer bir aciliyeti yoksa yeni bir kıyafet almak için bayram beklenirdi. Bu nedenle de alınan kıyafetin markasının hiçbir önemi yoktu. Bayram demek, küçüklerin büyüklerinin elini öpmesi, hayır dualarını alması, verilen harçlıkları, küçük çaplı eğlenceler için harcaması ; iş güç, koşturmaca yüzünden birbirlerini göremeyen büyüklerin de hasretle ve muhabbetle bir araya gelmesi demekti. O yüzden de bayram tatili için tatil beldesi ve otel araştırmanın bir anlamı yoktu. Gelen misafirler öyle içten, öyle samimi ve yüzlerden eksik olmayan bir tebessümle karşılanır ve tatlı dille, hoş sohbetlerle ağırlanırdı ki, yapılan ikramın şeklinin de içinde sunulan tabakların bilmem kaç parçadan oluşan bir takım olduğunun da hiç bir önemi yoktu. Çünkü bayramlar bayram gibi kutlanırdı.

   Ama olsun, biz yine de ümidimizi hep ayakta tutalım. "Nerede o eski bayramlar" diyerek şikayet etmek yerine, imkanlar dahilinde çocukluğumuzda yaşadığımız bayramlara atfen küçük sürprizler yapalım. Büyüklerimizden devraldığımız büyüklük konumumuzda, gelecek nesillere faydalı izler bırakalım inşallah.

   Bu vesileyle hepinizin geçmiş Kurban Bayramını kutluyor, daha nice mutlu bayramlara eriştirmesini Yüce Rabbimden niyaz ediyorum.

  Selam ve dua ile......

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR