İbrahim Ethem Ünal

İbrahim Ethem Ünal

EURO 2024'de Şansımız

EURO 2024'de Şansımız

Ülkemiz 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) ev sahipliği için Almanya ile yarışacak. Peki dünyanın en önemli futbol organizasyonları arasında gösterilen şampiyonayı bu sefer ülkemizde düzenleyebilecek miyiz?
Çok değil yaklaşık 3 gün önce Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Beinsports'a EURO 2024'ü düzenleme şansımıza ilişkin açıklamalarda bulundu. EURO 2024'ü düzenlemek için Almanya ile yarışacaklarını belirten Kılıç ," Almanya'dan çok daha şanslıyız. Bu organizasyonu kazandıracağımıza inanıyoruz" dedi.
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın son yaptığı açıklamalar üzerinden konuyu ele alalım onun için Sayın Kılıç'ın kullandığı ifadeleri olduğu gibi yazıyorum;
Türkiye'nin ulaşım ve konaklama altyapısı konusunda çok iyi bir yerde olduğunun altını çizen Sayın Kılıç,  sözlerine şöyle devam etti: 
"EURO 2024 ile alakalı Almanya ile biz kaldık. Almanya'dan çok daha şanslıyız. Almanya bunu geçmişte yaptı. Tesisleri artık eski, 2024'ten bahsediyoruz. Eleştirel anlamda yaklaşanlar, ülkenin altyapısından bahsediyorlar. Türkiye'nin ulaşım altyapısı birçok Avrupa ülkesinin önünde. Tesisler konusunda bizimle yarışacak kimse yok dünyada. ABD'den sonra spora en fazla tesisi kazandırmış ülkeyiz. Yolumuza devam ediyoruz. Konaklama altyapımızın nerede olduğunu kimseye anlatmamıza gerek yok. Misafirperverlikte de bizimle yarışacak kimse yok. Türkiye'nin şansı çok fazla, bunu da herkes biliyor. Bundan dolayı Federasyon bir taraftan, biz bir taraftan yoğun bir çalışma yapıyoruz. Siyasi anlamdaki lobicilik faaliyetini tabii ki yapacağız. Toplu bir iş. Federasyon, kulüpler, şehirler lobi yapacak. Bunu kolektif bir şekilde, toplu bir şekilde Türkiye'ye alacağız. Bunun farklı mesajları da olacak. 2016'nın Fransa'ya 1 oyla verilmiş olmasının altındaki gerçekleri de dünyadaki herkes biliyor. Bunu en iyi şekilde hayata geçirip yapacağız. Buna inanıyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımızın tam desteğini almış durumdayız. Biz bunu Türkiye'ye kazandıracağımıza inanıyoruz."
3 YILDA 30 STAD 
Son dönemde ülkemize kazandırılan spor tesislerini kimse inkar edemez. Sayın Kılıç'ın da ifade ettiği gibi bende EURO 2024'de şansımızın yüksek olduğunu düşünüyorum. Çünkü vaat edilen değil yapılmış projeler sunduk UEFA'ya.
İsterseniz bir de son yıllarda yapılan stadyum çalışmalarına bir göz atalım.
Türkiye’de son 3 yılda 30 tane stad çalışması yapılırken, 11 yeni stadyumun açılışı gerçekleşti. 2017 yılında ise 9 stadyumun daha açılışının yapılması planlanıyor. Türkiye, EURO 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'na evsahipliği adaylığını 15 Şubat'ta resmen açıklamıştı. UEFA'ya yapılacak resmi başvuru ise 2 Mart'ta yapıldı. EURO-2024'ün ev sahibi Eylül 2018'de açıklanacak. 8 Mart'ta UEFA'dan yapılan açıklamada Türkiye ile Almanya'nın başvurularının onaylandığı açıklanmıştı.
EURO-2024 için UEFA 9 veya 10 stad talep ediyor. Bunlardan en az iki veya üçünün 50 bin (tercihen birinin en az 60 bin) kapasiteli olması, ayrıca üç tane en az 40 bin ve dört tane de en az 30 bin kişi kapasiteli stad gerekiyor.Türkiye'deki stadlar bu şartlar için son derece uygun. Euro-2024 için düşünülen 12 stad şöyle:Atatürk Olimpiyat Stadyumu, İstanbul - 76,092 kişi; Türk Telekom Arena, İstanbul - 52,652 kişi; İzmir Atatürk Stadyumu, İzmir - 51,295 kişi; Şükrü Saracoğlu Stadyumu, İstanbul - 50,509 kişi; Konya Büyükşehir Stadyumu, Konya - 42,276 kişi; Timsah Arena, Bursa - 43,331 kişi; Vodafone Arena, İstanbul - 41,903 kişi; Şenol Güneş Stadyumu, Trabzon - 41,513 kişi; Gaziantep Arena, Gaziantep - 35.574 kişi; Yeni Eskişehir Atatürk Stadyumu, Eskişehir - 34,930 kişi; Kadir Has Stadyumu, Kayseri - 32,864 kişi; Antalya Arena, Antalya - 32,539 kişi.
 EURO 2024'ü düzenlemek için oldukça iddialıyız. Ülke olarak başarılı organizasyonlar düzenleyeceğimizi birçok farklı spor branşlarında ve futbolda dünyaya gösterdik. Endişemiz EURO 2016'da olduğu gibi masa başında kaybetmemek. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR