Gümüşhane Başkent’e taşındı

Gümüşhane Başkent’e taşındı

Başkent’in vazgeçilmez etkinliklerinden bir tanesi durumuna gelen şehir tanıtım günleri 2017 açılışı Gümüşhane ile başladı. Gümüşhane’ye özgü ürünlerin sergilendiği organizasyon Pazar gününe kadar ziyaretçileriyle buluşacak.

Ankara’nın karakteristiklerinden bir tanesi haline gelmiş organizasyon olan şehir tanıtım günleri bu yıl da devam ediyor. 2017 yılında ilk defa düzenlene etkinlikte Gümüşhane tanıtım günleri yapılıyor. Gümüşhane için 5. si düzenlenen etkinlik 9-12 Şubat tarihleri arasında açık kalacak.

Gümüşhane tanıtım günleri Atatürk Kültür Merkezi’nde Başkentlilerle buluşuyor. Gümüşhane’ye özgü birçok ürünün bulunduğu tanıtım günlerine vatandaş yoğun ilgi gösteriyor. Ziyaretçilere eşsiz lezzetler ve çeşitli kültürel ürünler sunan Gümüşhaneliler vatandaşları memnun ediyor. Eli açık olan Gümüşhaneliler yiyeceklerden ikramda bulunarak şehirlerini en iyi şekilde tanıtıyorlar. Pazar gününe kadar devam edecek olan organizasyona tüm Ankara halkı davet ediliyor. 

El Emeği Külek
Gümüşhane’nin Kürtün İlçesi’nden gelen ahşap ustası Ali Köse ürünlerini burada satıyor.  Babasından öğrendiği mesleği sürdüren Ali Usta bu mesleği 50 yıldır yaptığını söyledi. Ahşap ürünlerden en fazla ilgiyi külek adındaki kaplar görüyor. İnsanların genellikle evde yoğurt yapmak için aldıkları külek adındaki ahşap kapları yapan ustaya bunların neden bu kadar talep gördüğünü soruduk. Usta Ali Köse, “ Yoğurdun üzerinde acı bir su birikir. Bu külek yoğurdun üzerinde biriken acı suyu bu ağaç alır ve taş gibi güzel bir yoğurt meydana gelir. Domateste bir sera malı vardır bir de bahçe malı vardır. Bu da bahçe malı gibi bizim öz ve doğal ürünümüz” dedi.

imag1524.jpg

Ahşap ürünleri stant önünde yapmayı sürdüren usta bu mesleğe nasıl başladığın anlattı. Gümüşhane Kürtün’den gelen Köse, “Çay fabrikasında mevsimlik işçi olarak çalıştım. Oradan emekli oldum. Yılın 4 ayı fabrikada çalıştım, geri kalan 8 ayda ahşap oyma işiyle uğraştım. Bunlar sakız ağacından yapılıyor. 65 yaşındayım 50 senedir bu işi yapıyorum. Babamdan öğrendim bu mesleği. Benim 5 çocuğum var ancak bu işle uğraşmıyorlar, kendi meslekleri var. Bu mesleğin devamı için çıkar yetiştirdim, işi başkalarına öğrettim. Kürtün’de iş yerim var.

Özel kesici aletlerle yontarak yaptığı ürünler süsleme işleminden de geçtikten sonra hazır hale geliyor” diye anlattı.
Mesleğine ve tecrübesine güvenen Ahşap ustası Ali Köse yaptığı ürünlere de garanti veriyor. Alışveriş yapan müşterilerini “Bir sıkıntı olursa ben buradayım” diyerek ürünlerinin sağlamlığı konusunda güvence sağlıyor. 

YABAN HAYATINI TANITIYORUZ 
Gümüşhane Doğa Koruma Milli Parklar Şubesi’nden gelenler yaban hayatını ve doğayı tanıtmak ve sevdirmek amacında olduklarını belirtiyorlar. Gümüşhane’den getirilen hayvan tahnitlerini anlatan Şube Başkanı İlbeyi Aydın, “Bu tahnitlerimiz zaten künyelerinde de yazılı olduğu gibi, kimisi kendi aralarındaki mücadelede ölmek üzere bize gelen ve tedaviye cevap vermeyen hayvanlar.

Kimisi kara yolundan geçerken araçların çarptığı hayvanlar. Veya yüksekten düştükleri için bize gelip tedaviye cevap vermeyen hayvanlar. Bunların içini doldurarak böyle sergiliyoruz. İnsanların bu yabani hayvanları tanımalarını ve dokunmalarını sağlıyoruz. İnsanların hayvanlara olan sevgisini artırmak için burada tahnitleri sergiliyoruz. İnsanlar buralarda bunlara ellerini dokunduğu zaman hayvanlara karşı olan sevgileri artıyor” şeklinde konuştu. 

Gümüşhane Doğa Koruma Milli Parklar Şubesi’nin doğa hayvanları için yaptığı çalışmalardan bahseden Aydın, “Gümüşhane kış şartları çok ağır olan bir yerdir. Biz doğa hayvanları için yemleme çalışmaları yapıyoruz. Kredi yurtlar kurumunun, hastanelerin, kasapların ve birçok kamu kurumunun artık yiyeceklerini alıp doğaya bırakıyoruz. Gümüşhane’de köylerden göç olayı fazla olduğu için artık köylerde biz tarla ekiyoruz sırf yaban hayvanları için. 218 dönüm tarla ektik, 1200 tane meyve fidanı diktik yaban hayvanlarının yemesi için. Buraya da insan ve yaban hayvan çatışmasını en aza indirmek için geldik.

Çiftçilerin arazisine yaban hayvanlarının zarar vermesini engellemek amacıyla biz yaban hayvanlarının beslenme ihtiyacını büyük oranda karşılıyoruz” şeklinde anlattı. 

Atatürk Kültür Merkezi’nde ziyaretçilerin ilgi gösterip fotoğraf çektirdiği tahnitlerin önemini anlatan Aydın, “Tahnitlerin yapılışını bir arkadaşımız gerçekleştiriyor. İçini pamuk, saman, ot gibi bir malzemeyle doldurarak hazırlanıyor. Vatandaşın ilgisi çok fazla. İnsanların yaban hayatına sevgileri, saygıları daha çok artıyor. Biz de kendilerini bilinçlendiriyoruz. Gelecek nesillere de bunları daha yakından görmelerini sağlıyoruz” dedi. 

GÜMÜŞHANESPOR TARAFTARIYLA BULUŞUYOR
Gümüşhane Spor Kulübü de bir stant açarak taraftarlarıyla buluştu. Kulüp ürünlerini satarak takıma da destek sağlanıyor. Kulüp personeli Numan Beyaz “Burada forma almak isteyen Gümüşhanelilere ulaşıyoruz. Taraftarlarımıza ürünlerimizi takdim ediyoruz. Taraftarlarımızla sohbet ediyoruz. Onların desteğini alıyoruz şeklinde konuştu.  Forma, flama, bardak, atkı, bere gibi ürünlerimizi satarak takıma destek topluyoruz” diyerek yaptığı işi anlattı. Gümüşhanespor’un bu sezonki durumunu da değerlendiren Beyaz, “Şuan Ankaragücü ile 1. Lig mücadelesi veriyoruz. Ankaragücü’ nün ardında 2. sıradayız. Ancak bizim maç eksiğimiz var.

Eksik maçımızı kazanırsak 1. sıraya yükseliyoruz. Bu hafta Ankaragücü ile kendi evimizde maçımız var. Çok önemli bir maç. Belki de şampiyonluk maçı diyebiliriz. Gümüşhanespor hem saha avantajı hem hava şartları, hem de seyirci desteğiyle bir adım önde görünüyor” diyerek iddialı olduklarını belirtti.

TURİSTLERİN İLGİSİNDEN MEMNUNUZ
Gümüşhane’nin yöresel kumaş ve kıyafetlerini ziyaretçilerle buluşturan stant renkli görüntüsüyle özellikle kadınların ilgisini çekiyor. Yöresel tekstil ürünleri satan Sabit Bostancı, “Bu dokuma örtü ermeni ve Müslüman kadınlarını ayırmak için yapılmıştır. Bunları Müslüman kadınları takarlardı. Bu durum Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde de yer almıştır. Bu basit bir dokuma değildir. İşlemelerdeki bazı kısımlar minareyi anımsatır. Kırmızı, beyaz, sarı renklerinde yapılıyor. Bu kumaş örtüler sadece Gümüşhane’de değil İspir Bölgesi’nin tümünde kullanılıyor” şeklinde belirtti. 

Turistlerin yoğun ilgi göstermesinden memnun olduğunu söyleyen Bostancı, “Günümüzde kullanılmıyor tabi ki. Şimdi insanlar kültürel ürün olarak satın alıyor. Genç kızlar çeyizlerine koymak için tercih ediyor. Yabancı turisteler de oldukça fazla ilgi gösteriyor. Elbiseler yaptık, bunlar da süs eşyası olarak kullanılıyor. Kültürü devam ettirmek ve tanıtını yapmak amacıyla da bu işi yapıyoruz” dedi. 

ORGANİK KELKİT BALI
Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde organik bal üretimi yapan ve tanıtım günlerinde balını satan Adem Özlü hakiki balı anlattı. Özlü, “Kaliteli bal yemek isteyen insanlar organik sertifikasına dikkat edilmesi. Balımızın özelliği öncelikle organik olması.  Organik sertifikamız var. Organik üretim yapabilmek için öncelikle kovanları uygun olmak zorunda. Yani boyasız kovan olmak zorunda. Fırınlanmış ağaçtan yapılan kovanlarımız bulunuyor. Kovanların bulunduğu yerde hiçbir tarım arazisi olmamalı.

Herhangi bir zirai ilaçlamanın yapılmadığı bir yerde üretim yapılır. Yol kenarlarında ve insanla kirletilmiş herhangi bir alanda olmamalıdır. Egzoz gazı organikliği bozar” diye belirtti.  
Organik bal üretimiyle ilçesinin tanıtımında da rol oynayan Özlü, “Kelkit ilçesinde bir ilkiz. 3 kardeş bir de babamla birlikte organik üretime 2008 yılında geçtik. 1980 den beri arıcılıkla uğraşıyoruz. 2008’den beri sertifikalı organik üretimimiz bulunuyor” şeklinde konuştu. 

HAKAN ŞAHİN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.