Ferit Atmaca

Ferit Atmaca

HDP ve Hazine yardımı

HDP ve Hazine yardımı

Bölücü terör örgütü PKK ile bağı apaçık ortada olan HDP hakkında yürütülen kapatma davasında önemli bir gelişme yaşandı.

HDP, haklarındaki kapatma davasının 2023 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimi sonrasına bırakılması için AYM'ye başvurmuştu.

Anayasa Mahkemesi 26 Ocak’ta, HDP'nin kapatılmasına ilişkin dosyanın görüşülmesinin seçim sonrasına ertelenmesi talebini, oybirliği ile reddetti.

Yani kapatma davasında süreç ilerlemeye devam edecek.

Nitekim Yüksek mahkeme, 14 Mart Salı günü HDP’nin esasa dair savunma yapmasını kararlaştırdı.

AYM’nin önündeki kapatma istemli dosyadaki önemli bir husus da Hazine yardımlarının kesilmesi talebi..

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP'nin kapatılması istemiyle hazırladığı iddianamede, partinin temelli kapatılmasının yanında Hazine yardımlarından da tamamen yoksun bırakılmasını istemiş, AYM de daha önceki kararında bu partinin Hazine yardımının bulunduğu hesapların geçici olarak bloke edilmesine hükmetmişti.

Yüksek Mahkeme, 26 Ocak’taki kararında HDP’nin bu konudaki itirazına karşı “15 günlük ek süre verilmesine” hükmetti.

AYM, sözkonusu hesaplara bloke koymasa veya HDP’nin itirazı üzerine bu blokeyi kaldırsa ne olacaktı; bölücü terör örgütü ile bağı ortada olduğundan hakkında kapatma davası açılmış bu sözde siyasi partiye Devlet Hazinesi’nden, yani milletin cebinden ne kadar para aktarılacaktı?

Şimdi sıkı durun:

Tamı tamına 539.5 milyon Türk Lirası.

Bu yılki Hazine yardımının önü şimdilik kesilmiş olan HDP’ye geçen yıl Devlet tam 77.1 milyon Türk Lirası aktardı. Önceki yıllarda bu oranlarda Hazine yardımları aldı HDP.

2023 seçim yılı olduğu için katbekat fazla alacaktı ki, şimdilik dur denilmiş oldu.

***

Malum Siyasi Partiler Yasası gereği Hazine’den siyasi partilere maddi yardım yapılır.

Bu yardımlar oy oranlarına göre değişir.

Yasaya göre, Hazine yardımı yerel seçimlerin olduğu yıllarda normal tutarın 2 katı, milletvekili seçimi yıllarında ise 3 katı olarak uygulanır.

Peki 2022 yılında hangi partiye ne kadar hazine yardımı yapıldı? HDP Hazine'den ne kadar yardım aldı? 2023 yılında yapılacak Hazine yardımı miktarları ne?

2023 milletvekili seçim yılı olduğu için Hazine yardımları 3 katı oranında yapılıyor.

Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan 2023 Bütçesi’ne göre, 2023 yılında siyasi partilere toplam 4.5 milyar lira Hazine yardımı yapılacak.

4.5 milyar TL’nin 1.5 milyar TL’lik kısmı Ocak ayının ilk 10 günü içinde partilerin hesaplarına yattı.

Bunun 653.8 milyon TL’sini AK Parti, 348 milyon TL’sini CHP, 179.8 milyon TL’sini HDP (Anayasa Mahkemesi tarafından bloke kondu), 170.5 milyon TL’sini MHP, 153.1 milyon TL’sini de İyi Parti aldı.

Seçim kararının ilan edilmesiyle AK Parti’ye 1.3 milyar, CHP’ye 695.9 milyon, HDP’ye 359.7 milyon (Yine bloke konabilir), MHP’ye 341 milyon, İYİ Parti’ye ise 306.1 milyon lira ilave Hazine yardımı yapılacak.

Böylece 2023’te AK Parti’ye toplam 1 milyar 961.3 milyon lira, CHP’ye 1 milyar 43,9 milyon TL, HDP’ye 539.5 milyon TL (Blokeli olacaktır), MHP’ye 511.5 milyon TL, İYİ Parti’ye de 459.2 milyon TL hazine yardımı yapılmış olacak.

Siyasi partilere 2022 yılı içinde ise, Devlet Hazinesi’nden 645.2 milyon lira yardımda bulunuldu.

Bunun 77.1 milyon lirası HDP’ye yapıldı.

2022’de AK Parti 280.3 milyon, CHP 149.1 milyon, HDP 77.1 milyon, MHP 73.1 milyon lira, İyi Parti de 65.6 milyon lira Hazine yardımı aldı. Böylece, 2022’de partilere hazine yardımı 645.2 milyon lira olarak gerçekleşti.

***

Siyasi partiler, 2023’te Hazine’den alacakları 4.5 milyar TL ile ne yapacak?

Halkın oyunu alabilmek için seçim kampanyaları yürütecek… İşte ofisler açacak, afiş asacak, toplantılar-mitingler düzenleyecek, yemekler verecek, promosyonlar dağıtacak, reklamlar verecek, sosyal medyada TT’ler olunacak falan…

Halkın parası ile halka propaganda anlayacağınız…

Garip, değil mi sizce de?..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR