Ferit Atmaca

Ferit Atmaca

Hobi bahçelerine “Devlet” görevi

Hobi bahçelerine “Devlet” görevi

6 Şubat depremlerinden şiddetli bir şekilde etkilenen illerden değişik şehirlere göç sürüyor.

Net bir veri bulunmamakla birlikte sayının 3 milyona yaklaştığı tahmin ediliyor.

Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya gibi illerden göç edenlerin ağırlıklı olarak tercih ettiği büyükşehirlerin başında Ankara geliyor.

Ankara depremden sonra en fazla göç alan şehir konumunda şuan.

Bunun değişik nedenleri bulunuyor.

Eş dost ve akrabaları nedeniyle Ankara’yı tercih edenler olabildiği gibi Başkent’in deprem bölgesi olmayışı depremzedeleri çekiyor.

Peki bu kadar göçü kaldırabilir mi Ankara?

Emlak sektörü temsilcileri “stoklar eridi” diyor. Fiyatların bu nedenle ciddi oranlarda artışa geçtiğini ifade ediyorlar. Anlaşılan o ki, yeni gelecek depremzedelerin Ankara’da ev bulmaları günden güne daha da zorlaşacak.

Başkent’te kamu kurumları bunu öngörerek, bir takım hazırlıklar yaptılar, yapıyorlar.

Edindiğim bilgilere göre, bu kapsamda hobi bahçeleri de devletin gündeminde. İhtiyaç durumunda depremzedelerin buralara yerleştirilmesi düşünülüyor.

Örneğin Sincan Belediyesi…

Başkan Murat Ercan, ilçenin en derli toplu hobi bahçelerinin yönetimleri ile toplantılar bile yapmış, “depremzedelerin buralara yerleştirilmesi konusunda durumunuz ve düşünceniz nedir” diye istişarelerde bulunmuştur.

Toplantılarda hiç düşünmeden “kapılarının depremzedelere açık olduğunu” ifade eden bahçe sahipleri, bunu hem insanlık görevi hem de devlet görevi olarak kabul edeceklerini belirtmişlerdir. Belediye Başkanı Ercan da teşekkürlerini sunmuştur.

Bahçe sahiplerinin takdire şayan bu olurunun ardından Sincan Belediyesi, ilçedeki merkeze en yakın ve en derli toplu hobi bahçeleriyle ilgili bir rapor hazırlamıştır.

İçinde evi, elektriği, suyu olan bahçeler raporda bir araya getirilmiş, acil ihtiyaç durumunda varsa eksikleri bunların hızlıca nasıl tamamlanacağı ve buralara kaçar kişinin yerleştirilebileceği hesaplanmıştır.

Çok yerinde bir öngörü ve hazırlık bu. Vatandaşların da hiç düşünmeden bahçelerini, evlerini depremzedelere tahsis edebileceklerini beyan etmeleri çok kıymetli bir yardımlaşma ve fedakarlık örneği.

Altındağ, Gölbaşı, Yenimahalle gibi ilçelerde de çok sayıda hobi bahçesi bulunuyor. Tas tamam; dört mevsim yaşanılabilecek durumda olan hobi bahçeleri. Buralarla ilgili de benzeri çalışmalar yapılmış mıdır? Yapılmamışsa ivedilikle harekete geçilmesi faydalı olacaktır.

Yaklaşık 46 bin can alan depremin açtığı yaralar ortadadır. Kaç binanın yıkıldığı, kaçının ağır hasar gördüğü malum. Sarsıntılar sürüyor, hasarlı binalar yıkılabiliyor. Böyle bir bölgede ayakta kalmış binalara girmek, oralarda yaşamak çok zor. Bu zorluklardan birebir etkilenen insan sayısı 10 milyonun üzerinde.

Velhasıl göç sürecektir.

Hazırlıklı olmak ve gerek kamu kurumları gerekse vatandaşlar olarak elimizden gelen yardımı ortaya koymamız gerekmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR