İnmeye yakalanma oranı giderek artıyor

İnmeye yakalanma oranı giderek artıyor

Geçtiğimiz yıl 40 bin kişinin ölümüne neden olan “inme”, yaşlı nüfus oranına paralel olarak artış gösteriyor.

Ülkemizde geçen yıl 40 bin kişi inme nedeniyle hayatını kaybetti ve 180 bin kişi tedavi edildi.

İnme belirtileri nelerdir? Felç belirtileri nelerdir?

İnme nedenli ölüm ve sakatlıktan kurtulabilmek için inmenin en sık belirtileri olan yüzde çarpılma, kolda güçsüzlük ve konuşmada bozulma gelişince, hemen 112 aranarak acil inme tedavisinin sağladığı en yakın merkeze hastayı yetiştirmek gerekiyor.

Ankara’da 6 merkez, acil inme merkezi olarak hizmet veriyor ve inme yaşlı nüfusa paralel olarak artış gösteriyor.

Türk Nöroloji Derneği ve Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneği işbirliği ile 29 Ekim Dünya İnme Günü nedeni ile Ankara Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu’nda halka açık bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin desteği ile düzenlenen toplantıda önemli bir halk sağlığı olan inmenin tanı ve tedavisinin yanı sıra korunmak için yapılacaklar ele alındı.

YAŞLI NÜFUSA PARALEL OLARAK İNME SIKLIĞI DA ARTIYOR

turk-noroloji-dernegi-baskani-prof.-dr.-serefnur-ozturk.jpgProgramda konuşan Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk yaşlı nüfusa paralel inme sıklığında arttığını söyleyerek, "Serebrovasküler hastalıkların en ciddi tablosunu oluşturan "inme" Dünya ve ülkemizde önde gelen sağlık problemlerinden biri olmaya devam etmektedir. İnmeye neden olan risk faktörlerinin sıklığının artmaya devam etmesi ve küreselleşmesi, yaşlı nüfus oranının giderek yükselmesine paralel olarak inme sıklığı da giderek artmaktadır 2030 yılı için uluslararası hedef inmeyi %10 azaltmaktır” dedi.

 

“PİLOT UYGULAMALAR BAŞARILI OLACAĞIMIZI GÖSTERİYOR"turk-beyin-damar-hastaliklari-dernegi-baskani-prof.-dr.-mehmet-akif-topcuoglu.jpg

Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Topçuoğlu ise halkın giderek yaşlanması ile inme sıklığının ülkemizde giderek arttığını vurguladıktan sonra, “İnme tedavisinin hemen ve bölgesel bağlamda yapılması zarureti nedeniyle bu tedaviyi uygulayabilecek inme merkezlerin iyi bir planlama ile yurt sathına yayılması gerekiyor. Bu planlama Sağlık Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulması beklenen inme tebliğinin çizeceği esaslara göre olacaktır. Ankara ve İstanbul gibi illerde başlanan pilot uygulamalar başarılı olacağımızı gösteriyor” diye konuştu.

İnme inerse ne yapmalı? Felç olan kişiye nasıl müdahale edilir?

Türk StrokeNet Koordinatörü Prof. Dr. E. Murat Arsava ise inmenin, erken müdahale edildiği takdirde geri döndürülebilir bir hastalık olduğunu söyleyerek, “Hastaların ilk birkaç saat içerisinde sağlık kuruluşlarına ulaşması, damar açıcı tedavilerin uygulanma şansını doğurmakta ve bu şekilde inmeye bağlı sakatlığın önüne geçme imkânı ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle herkesin inme belirtilerinin ne oluğunu bilmesi ve hızlı bir şekilde davranması büyük önem taşımaktadır. Bir kişide ani bir şekilde yüzde eğilme, konuşmada bozulma veya kol ya da bacakta kuvvetsizlik ortaya çıkması akla hemen inmeyi getirmelidir. İnmeyi düşündüren bu bulgular ortaya çıktığında vakit kaybeden 112'yi aramalıdır. Takiben hasta 112 tarafından sahada doğru bir şekilde değerlendirilip, acil inme tedavilerini uygulayan inme merkezlerine yönlendirilmelidir.  

YAŞAMSAL FONKSİYONLAR ÖLÇÜLMELİ

Ankara Üniversitesi inme Merkezi'nden Prof. Dr. Canan Togay Işıkay acil inme tedavisi hakkında bilgi verdi, "Acil Servis'e inme belirtileri (Ani başlayan bilinç bozukluğu, yüzde kayma, konuşma ve/veya anlama bozukluğu, bir tarafında kuvvet/his kaybı, görme kaybı, baş dönmesi ve dengesizlik gibi) ile başvuran hastalar hiç bekletilmeden hızlıca değerlendirilmelidir. Hastanın ilk olarak yaşamsal fonksiyonlar (Tansiyonu, ateşi, nabzi, solunumu, kan şekeri) değerlendirilip garanti altına alınır, ilaç ve serum verilecek damar yolu açılır, laboratuvar incelemeleri için kan gönderilir. Acil servise çağrılan Nöroloji hekimi hastanın durumunu değerlendirir ve acil müdahale gerektiren bir durum olmadıkça hasta hiç bekletilmeden beyin tomografisine alınır” ifadelerini kullandı.

İnme nasıl tedavi edilir? Felç tedavisi?

Gazi Üniversitesi inme Merkezi'nden Prof. Dr. Bijen Nazlıel "inme tedavisinin damar açici uygulamalar ile başladığı, bu açıdan epeyce yol alındığı, ancak izleyen günlerde hem hastane ham de hastane sonrası dönemde bu hastalar için yapılacak diğer uygulamaların başarıya ulaşmada, yani inmenin yarattığı etkileri geri döndürmede, belki de daha önemli olduğunu" söyledi.

"ANKARA İNME SEVK VE TEDAVİ SİSTEMİ 6 AYDIR BAŞARI İLE ÇALIŞIYOR”

112 Acil sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Ergin "İnme engellenmesi, tanısının konması ve tedavi edilmesi bakımından strateji geliştirmenin en zor olduğu hastalıklardan birisidir. İnme hastalığının zorluklarının altında da iki önemli neden ön plana çıkıyor; sık görülen bir hastalık olduğu gerçeği ve tanıdan tedaviye giden süreçte sürekli olarak zamana karşı yarış içerisinde olduğunuz bir hastalık olması. Diğer bir ifade ile tanı-tedavi anlamında yapacağınız planlamada tüm ülke genelini kapsayacak bir strateji gütmeniz ve bu strateji bünyesindeki hedeflere hızlı bir şekilde ulaşmanız gerekiyor. Ankara'da 112 sistemi bu yolda planlarını etkin şekilde uygulamaktadır" dedi.

Emrah Özcan/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.