Feyzullah Doğru

Feyzullah Doğru

İran’ın acem oyunları bitmek bilmiyor!

İran’ın acem oyunları bitmek bilmiyor!

Son günlerde çok farklı gelişmeler oluyor farkında mısınız? Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kısa bir sürece önce başladığı Ortadoğu ziyaretlerini iyi okumamız gerekiyor.
Bahreyn, Suudi Arabistan ve Katar’a yapılan ziyaretleri sadece ekonomik bir açıdan bakmak değerlendirmek çok yanlış olacaktır.
Suriye’deki ateşkes sonrası ve İran’ın bölgedeki tehditlerini de varsayacak olursak, bu ziyaretlerin ikinci planında büyük organda güvenlik ve savunma konuları gibi başlıklarında yer aldığını göreceğiz.
Ortaya çıkan yeni denklemde ABD’nin ve Türkiye’nin atacağı adımlar belirleyici olacağı görüşündeyim. Yeni bölge politikalarıyla savunma arayışında Türkiye’nin yeni bir pozisyona geçeceği ve bölge politikalarıyla ilgili denklemin bir parçası olacağını, söz konusu son yapılan ziyaretlerin önemini bir kez daha ortaya koyuyor.
ABD’nin yen yönetiminin İran’a karşı yürüttüğü politikalar, Suudi Arabistan’ın Yemen’de bulunan Husiler üzerinden İran güdümlü füze saldırısı denemeleri, Suriye üzerinden Türkiye’ye ayar vermeye kalkması bölge için çok ciddi güvenlik kaygıları oluşturdu.
Suriye meselesi ve bölgedeki terör örgütlerine karşı izlediği politikalarla İran ve Türkiye arasındaki güven ilişkisini yerle bir oldu. Halep’te yapılan katliamlarla Müslüman aleminin yüreğinde en derin yaraları açan İran’la yolların ayrıldı. Bu ayrılık sonrası ne yapacağını şaşırtan İran bu kez de dünyayı tehdit eder hale geldi.
İran’a yapılan yaptırımlar ve kontrolünde bulunan Haydar İbadi’nin ABD’yle görüşmesi sonrasında bölgede yeni çatışma alanları ortaya çıkabilir. Bölge ülkeleri bu tehditler sonrası yeni bir pozisyon arıyor.
Kirli planların biri biter biri başlarken, Suriye’den Türkiye’yi Yemen’den Riyad’ı vurma çılgınlığına kadar uzanan İran’ın bölgede iyice yalnızlaşacak. Ulusal güvenliğimizi sınayan İran’ın acem oyunları bitecek gibi de gözükmüyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR