Bedia Aktimur

Bedia Aktimur

İSRA VE MİRAC

İSRA VE MİRAC

 

Yine güzel ve bereketli bir geceye doğru  yaklaşıyoruz. 3 Mayıs Salı  Recep ayının 27. gecesi olan Mirac gecesi. Rabbim bu geceye erişip ihya edenlerden eylesin inşaallah

 İsra ve Mirac hadisesi hicretten bir buçuk sene önce, Recep ayının 27. gecesinde vuku bulmuştur ve Peygamber Efendimizin en büyük mucizelerinden biridir.
    Bu mucize, Peygamber Efendimizin sevgili eşini ve hamisi olan amcasını kaybettikten sonra, onu kabul etmeyip inkar edenler tarafından hem kendisinin hem de müslümanların eziyet gördüğü ve yanlız bırakıldığı bir zamanda, Rabbi tarafından sunulan muhteşem bir ikram-ı ilâhidir.

    Allahü teala bu olayı Kur'an-ı Keriminde şöyle anlatmıştır :

  " Kulu  (Muhammed aleyhisselam'ı bedeniyle), geceleyin Mescid-i Haram'dan, çevresini bereketli kıldığımız Mescid-i Aksa'ya götüren (Allah)'ın şanı yüce (ve her türlü noksanlıktan uzak) tır. (Bunu) kendisine ayetlerimizden bir kısmını gösterelim diye (yaptik). Şüphesiz O, (evet) O, hakkıyla işitendir, görendir. (İsra/1)

    Bu mübarek ve müstesna gece tüm müslümanlar için çok kıymetli ve bereketli bir gecedir. Çünkü Peygamber Efendimiz bu geceden  hediyelerle dönmüştür. Bunları şöyle sıralayabiliriz :

  1)_ 50 vakit sevaba denk 5 vakit namaz.
  2)_ Allah'a c.c. hiçbir şekilde hiçbir şeyle eş  koşmayanlara cennet.
  3)_ Bakara suresinin son iki ayeti. ( Bu ayetlerde bize şöyle dua etmemiz öğretilmiştir.)
   " Ey Rabbimiz! Unutur veya (kasıtsız) hata edersek, bizi ondan sorguya cekme!
     Ey Rabbimiz! Bizden önceki (itaatsiz ümmet)lere yüklediğin gibi, bize (zor/helak edici) bir yük yükleme!
     Ey Rabbimiz! Gücümüzün yetmediği şeyleri de bize taşıtma! Bizi affet, bizi bağışla, bizi esirge! Sen Mevlamızsın; küfre sapan, Seni tanımayanlara karşı bize yardım et / zafer ihsan eyle! "

   Miracın  bizlere en önemli hediyesi ise beş vakit namazdır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) de: "Namaz mü'minin miracıdır." Buyuruyor.

    Peki bu geceyi nasıl ihya etmeliyiz :

   Tüm müstesna ve mübarek gecelerde olduğu gibi Mirac gecesini de fırsat bilmeli ve layıkıyla ihya etmeye gayret göstermeliyiz.
    Böyle kutlu gecelerin yüzüsuyu hürmetine aile büyüklerimizin ve akrabalarımızın hatırını sorup gönüllerini almalı ve ihtiyacı olanlara yardımda bulunmalıyız  Çokça tevbe ve istiğfar etmeli, Kur'an-ı Kerim okumalı, varsa kaza namazlarımızı kılmalıyız.

   Bu gece yatsı namazından sonra 12 rek'at hacet namazı kılınması güzel görülmüştür.
   Bu namaz 2 rek'atte bir selam verilerek kılınır. Her rek'atte bir Fatiha 10 İhlas-ı Şerif okunur.
   Namazdan sonra :
100 defa " Sübhanallahi velhamdülillahi ve la ilahe illallahü vallahü ekber, vela havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim."
  100 defa istiğfar
  100 defa salevat-ı şerif
Çekerek dua ve niyazda bulunulur.

   Ey dualara icabet eden ve bizlere şah damarımızdan daha yakın olan, esirgeyen, bağışlayan, lütfeden Allahım! Bizlere, küfre açık kapı bırakmayan bir iman nasip eyle. Hayırlı uzun ömürler ver. Kalplerimizi ve gönüllerimizi nurlandır. Doğru yoldan ayırma ve bizleri sevdiğin ve razı olduğun kullarından eyle âmin.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR