Bedia Aktimur

Bedia Aktimur

KADİR GECESİ

KADİR GECESİ

 

    Sayılı ve güzel günlerin çabuk geçtiğini hepimiz biliriz, işte ne yazık ki içinde bulunduğumuz bu rahmet yüklü ve bereketli günlerin de sonuna yaklaştık. Üç aylar, mübarek günler ve geceler derken, nihayet onbir  ayın sultanını ağırlamayı nasip etti Rabbimiz.

     Misafir bereketiyle gelir der büyüklerimiz; Ramazan-ı şerif de hem maddi hem manevi bereketiyle geldi hanelerimize. Ve Kadir Gecesi gibi bir hediye ile geldi.

    Peygamber Efendimiz (s.a.v) bir hadis-i şeriflerinde :
"Allahü teala, Kadir Gecesi'ni ümmetime hediye etti, başka ümmete vermedi."   buyurmaktadır.  bu nedenle Allahü teala, bu bereketli ve kıymetli hediyeyi lâyık olduğu  şekilde ihya ederek, Rabbimizden bizlere bahşedilen bu nimetten faydalanmayı hepimize nasip etsin inşallah.

Kadir Gecesi hakkındaki hadis-i şeriflerde buyruldu ki :

"Dört gecenin gündüzüde gecesi gibi faziletlidir. Allahü teala, o günlerde dua edenin isteğini geri çevirmez, onları mağfiret eder ve onlar bu günlerde bol ihsana nail olurlar. Bunlar, Kadir gecesi, Arefe gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi ve günleri." (Deylemi)

"Kadir gecesinde, bir kere Kadir süresini okumak, başka zamanda Kur-anı Kerimi hatim etmekten daha sevaptır. Kadir gecesinde bir tesbih (Sübhanallah), bir tahmid (Elhamdülillah), bir tehlil ( Allahü Ekber) söylemek yedi yüz bin tesbih,tahmid ve tehlilden kıymetlidir. Bu gece koyun sağımı müddeti kadar (az bir zaman) namaz kılmak, ibadet etmek, bir ay bütün geceleri sabaha kadar ibadetle geçirmekten daha kıymetlidir." (Tefsir-i Mugni)

    Rasul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v) bir başka hadis-i şeriflerinde de şöyle buyuruyor :
" Kim Kadir Gecesi'nde inanarak, ihlas ile o geceyi ibadetle geçirirse, geçmiş günahları bağışlanır." ( Buhari, Müslim)

Gaye Rabbin rızası; burada önemli olan yapılan ibadetlerin çokluğu, çekilen tesbihatın sayısı veya kılınan namazların rekat sayılarının yüzler olması değil. Önemli olan bu ibadetleri yaparken kimin huzurunda olduğumuzun bilincinde olmak. Allahü tealanın bizim baştan sona hatalarla dolu ibadetlerimize ihtiyacı yok. Fakat biz aciz ve günahkar kulların her daim Rabbi tealanın mağfiretine ve bizleri kul olarak kabulüne  ihtiyacımız var. İşte bu mübarek ve müstesna geceler de bu nedenle var. Allahü teala yarattığı kulunun fıtratını ve attığı her adımda hataya düşeceğini bildiği için kullarına olan merhametinden dolayı onları affetmek için sebepler halketmiştir. Bu mübarek geceler de bu sebeplerin başında gelmektedir. Rabbim cümlemizi Kadir Gecesi'ni layıkıyla ihya edip mağfiret olunan kullarından eylesin.

Sohbetimizi hz. Aişe validemiz'in  Peygamber Efendimiz' den öğrendiği dua ile bitirelim.
  
  Hz. Aişe (r. ah) şöyle anlatıyor :
" Ey Allah'ın Rasulü! Kadir Gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim? diye sordum. Rasulullah (s.a.v) :
" Allahümme inneke afüvvün tühibbü'l - afve fa'fü anni ( Allah'ım sen çok affedicisin, affı seversin, beni affet) " diye dua et, buyurdu."

Allahü teala hayırla edilen tüm dualarımızı kabul buyursun amin...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR