Karavan sahibi Muhammet Kuş: Pandemi sonrası karavan kültüründe artış var

Karavan sahibi Muhammet Kuş: Pandemi sonrası karavan kültüründe artış var

Karavan sahibi Muhammet Kuş, pandemiden sonra karavan kültürünün arttığına dikkat çekerek “Türkiye’de karavan kullanımı için standartların geliştirilmesi gerekiyor. Atık sularımızı atacağımız bir alan yok. Doğa için alan istiyoruz” dedi.

Yaz aylarının gelmesiyle vatandaşlar tatil hazırlıklarına başladı. Yaşadığımız COVİD-19 pandemisi ve ekonomik şartlardan artan otel fiyatları vatandaşları farklı alternatiflere yönlendirdi. O alternatiflerden birisi olan ‘karavan kültürünü’ karavan sahibi Muhammet Kuş ile konuştuk. Gazetemize yaptığı özel açıklamalarla karavan kültürünü, gerekliliklerini ve Türkiye’de karavan standartlarını anlattı. Kuş, Türkiye’de karavan parklarının az olduğuna dikkat çekerek karavancıların en büyük probleminin atık sularını bırakmak için uygun alanların olmadığını söyledi. Kuş ayrıca, “Karavanlarda panelvan vergisi alınıyor. Ayrı bir vergi yok. Vergide bir fark yok” dedi.

karavan-bir.jpg

STANDART GETİRİLMELİ

Karavan sahibi Muhammet Kuş, “Karavan park alanları Türkiye’de daha yeterli değil. Özellikle karavancılar olarak şu konudan çok mustarip oluyoruz. Karavanlarımızın atık sularını atacağımız bir alan yok. Yurt dışında bu işlerin belli bir standartları var. Türkiye’de de bu standartların koyulmasını ve karavancılar olarak bu sorunun biran önce çözülmesini istiyoruz. Büyükşehir Belediyesi’nin Mavi Göl’de yaptığı karavan parkından memnunuz diyebiliriz” ifadelerini kullanarak karavancıların sorunlarına dikkat çekti.

karavan-iki.jpg

PANDEMİ İLE KARAVAN KÜLTÜRÜ GELİŞTİ

Kuş, “Biliyorsunuz ki pandemi dönemiyle itibaren karavan kültürüne rağbet artmaya başladı. Bende önceden ufak bir karavan vardı. Çalışmalar ile karavanımızı büyüterek tuvalet ve banyo ekledik. Yatma alanını büyüttüm. Ailecek gezmeyi ve sakin yerlerde zaman geçirmeyi seviyoruz. Karavana yaşam tarzı diyorlar ya. Gerçekten öyle bir durum oluyor. Karavancılardan ne doğaya ne de insanlara bir zarar gelmez. Herkes karavanlarda yaşayamaz. Çünkü karavan çadır anlayışının biraz daha lüksüdür. Çadırdaki zorlukların benzerleri karavanlar içinde geçerlidir. Pandemi ve ekonomik zorluklar artan otel fiyatları nedeniyle Türkiye’de de karavan kiralama kültürü oturdu. Ama bir hevesle alıp bırakanlar çok oluyor. Çünkü evde 100 metre kare alanda yaşarken burada 8-10 metre kare alanda yaşıyorsun. Evde su ve elektrik sınırsız gibi görünse de burada bütün malzemelerin sınırı ve kotası var. Her şeyi idareli kullanman gerekiyor. Sistemini ona göre tasarlaman gerekiyor. Karavanlarda elektrik tesisatı çok önemli en ufak sorunda yangın çıkabiliyor. Elektrik aksanına çok dikkat edilmelidir” şeklinde konuştu.

karavan-uc.jpg

KARAVAN EKİP İŞİDİR

“Bir aile olarak karavan almayı düşünüyorsanız iki kez karar verin” diyen Kuş karavan kültürünün ekip işi olduğunu vurgulayarak, “Öncelikle kiralayın bir deneyin kiralamadaki memnuniyetinize göre yatırım yapabilirsiniz. Çünkü karavan tek kişilik bir keyif değil aile bireylerinin eşinizin de karavan hayatına uyum sağlaması gerekiyor. Karavanda yaşam bir ekip işidir. Aile olarak yapılan karavan gezilerinde eşinizin uyumu çok önemlidir” dedi.

FİYATI DONANIM BELİRLİYOR

Karavan sahibi Muhammet Kuş son olarak şu hususlara değindi, “Bir yıl boyunca araç ta yaptığım çalışmalarla aracı karavana çevirdim. Bu dönüşüm proje kapsamında olan dönüşümlerdir. Mühendislerin yaptığı projelere göre yapılıyor. Bu standartların sağlanması durumunda karavan belgesi verilerek karavan sahibi oluyorsunuz. Karavanlarda panelvan vergisini alınıyor. Ayrı bir vergisi yok. Vergide bir fark yok. Şuanda karavanların fiyatı içinin donanımına göre değişiyor. Karavanın donanımı ne kadar fazlaysa ne kadar kaliteliyse ona göre fiyatı değişiyor.”

Faruk Gökyurt/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum