Faruk Gökyurt

Faruk Gökyurt

Kendinden kaçmak

Kendinden kaçmak

İnsanlar bazen kendinden kaçmak ister. Bunun için birçok yol dener. Yaşanan bu durum aslında psikolojik bir savunmadır. Yaşadığımız yoğun iş hayatı kent karmaşası insanlarda hep bir bu isteği oluşturur. İnsanlar birçok farklı yolla bu kaçışı dener ama çoğu zaman başaramaz. İnsanlar doğumdan ölüme kadar bir süreç izler bu bazılarına göre bir yolculuk bazılarına göre bir bekleyiştir. İnsanlar çoğu zaman düşünür hayat elde ettiğin başarılar mı? Yoksa yaptığın hatalar mı? Bu hep sorgulanır.

Yapılan hatalar artıkça insanlar çoğu zaman kendinden bile kaçma yollarını arar. Bu bazen iş hayatı olur. Kimi insan işine sığınır yaptığı meslek onun kimliği ve hayatı olur. İş hayatında yaptığı çalışmalar ile sosyal hayatında ve hayatının diğer evrelerinde yaptığı hatalardan kaçmaya çalışır. Bu kaçış bazen eğlencedir. İnsanlar kötü alışkanlıklara bulaşarak bir şeylerden ve en çokta kendinden kaçmaya çalışır. Ama çoğunlukla başaramaz bulaştığı kötü alışkanlıklar hayatını ve sağlığını hep zora sokar ve içinden çıkılamaz sonuçlara sebep olur.

Çoğu insan kendisiyle karşılaşmamak için türlü oyunlar icat eder ya da icat edilmiş oyunları oynar, bir saklambaç misali kendisinden kaçarak, kendi kendisinin karşısına çıkamama cesaretsizliği içinde yaşayarak hayatını bitirir. Birçok insanda zaten bunları bildiğini söyleyerek farkındalık kapılarını kapatır, gelişimlerini duraksatır. Kendisinden sürekli kaçan kişinin problemleri vardır mutlaka ve bunlardan kaçıyordur aslında. İnsanlar çoğu zaman kendinden kaçmaya çalışsa da bunu başaramaz. Bir yerden sonra pes etmeden kendisiyle yüzleşmeye başlar. Korkularının üzerine gider çabası ile başarının peşine düşmeye başlar. Kendini rahatsız eden olay ve travmaların üzerini kapatmak yerine çözüm bulmaya çalışır.

İnsanlardaki kendinden kaçma çabası genelde sonuçsuz kalır. Bu kaçıştaki harcanan zaman ise kaybedilmiş olur. İnsanoğlu hiçbir zaman kendinden kaçmayı başaramaz. Başarı istisnasız ki en çok kendinle barıştığın kabullendiğin ve çabaladığın zaman gelir. Sonuç olarak kendimizi olduğumuz gibi kabullenmemiz lazım. Sonuç ne olursa olsun, kendinden kaçmanın fayda vermediğini bilirsen kendine bir adım daha yaklaşırsın. Bir tane hayatımız var. Kaçmakla bir yere ne yazık ki varılamıyor. Hayatın ne kadar olumsuzluklarla dolu da olsa, çamura bulanmış da olsak, çıkmazda da hissetsek umut var olduğu sürece kendimiz için hala bir şans var demektir. Kötü hissetmek için değil iyi hissetmek için yollar aramalıyız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR