Hüseyin Taklacı

Hüseyin Taklacı

Küçük esnaf “saf dışı” kalmamalı

Küçük esnaf “saf dışı” kalmamalı

Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım yoğun ülke gündemi arasında, bu hafta yaptığı açıklama ile 2 Nisan’dan itibaren Kobilere Kredi müjdesi verdi. 2. Nefes kredisi diye adlandırılan 200.000 TL üst limitli kredi miktarı için Kobiler başvurularını yaptı. Bir çok sorunla boğuşan hükümetimizin bir yandan da ekonomik anlamda attığı adımları ve açıkladığı programları sevinçle karşılarken, Küçük ve Orta ölçekli işletmelere verilen bu imkan maalesef mikro işletme diye tabir ettiğimiz küçük esnafa verilmemesi bizi üzdü. Özellikle başvuru şartlarının arasında TOBB bünyesindeki yani Sanayi ve Ticaret odalarına üye olma şartı, esnafımızı şaşırttı. 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne kayıtlı odalar malumunuz  ve bunların üyeleri varlık fonu yönünden finansmanı yüksek oda ve üyelerden oluşmakta, bu odalar varlıklarını kullanarak, bankalarla varlıklarının 10 katı kadar toplam kredi finansmanı anlaşması yaptılar. 
Her zaman söylediğimiz bir şey var Küçük esnafa pozitif ayrımcılık yapılmalı. Dünya’nın her yerinde ve başta Avrupa ve Amerika olmak üzere  küçük esnafı destekleme yasaları mevcut. Avrupa birliğinde bu tür programlar uygulanırken yasa gereği küçük esnafa etkisi ölçülmek ve buna göre karar alınmak zorunda. Büyük daha büyük olsun küçük hiç olmasın politikası 3. Dünya ülkelerinde uygulanmaktadır. Çünkü devletin küçük esnafa ihtiyacı bulunmakta, yeterli eğitim düzeyi sağlanmadan, yeterli mesleki programlar uygulanmadan, hala 2 buçuk milyon gencimizin üniversite sınavına girip sadece 1 milyonu için kontenjan bulunurken, küçük esnafın ve çalışanlarının önemi ön plana çıkmaktadır. Esnaf ve Sanatkarlarımız bu yönü ile sistem içerisinde kendine yer bulamayan gençlerimizin ekmek kapısıdır. Küçük esnaf vatandaşlarımızın günlük ihtiyaçlarını kolayca karşılayabilmeleri için bu ülkeye hizmet etmektedirler. Küçük esnaf Devlet memuru olmak için dershane kapılarında ömür çürütmek yerine, devletine vergi veren, üretime destek olan istihdam yaratan sanatkarlarımızdır.

Küçük esnaf desteklenirse, KPSS ortadan kalkar, işsizlik azalır, vergi gelirleri artar, üretim artar, sanayi gelişir. Bu sebeple en kısa sürede mikro işletmelere de nefes olacak bir kredi imkanının sağlanmasını bekliyor ve diliyoruz. Biliyoruz ki devletimiz  içeride ve dışarıda birçok sorunla uğraşırken, bir yandan da ülkemizin sosyal hayatını etkilememek ve ekonomik çıkarları gözetmek için birçok çalışma yapmakta ve mücadele vermekte. Küçük esnaf olarak bizimde bu mücadelenin içinde olduğumuzun ve verilecek desteklerin fazlasıyla geri dönüşünün olacağının bilinmesini isteriz.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR