Ahmet Aydınsoy

Ahmet Aydınsoy

Meslekî dindarlık

Meslekî dindarlık

Özü güzel,  sözü güzel,

Kalemi güzel, kelamı güzel,

Bir kardeş ki gönlü güzel...

Yazımıza mülhem başlık, her yönüyle güzel bir dosta ait. Kalemine ve yüreğine kefil olduğumuz bir dost. “Meslekî Dindarlık"

Fatih Sultan Mehmet bir fermanında şöyle demişti: “İnsanlara Allah'ın soracağı soruları sormayın.”  İnsanların ibadetlerini sormayın, ihtiyaçlarını sorun. Aç mısın, susuz musun, bir ihtiyacın var mı? 

Toplumsal barışı ve düzeni en güzel şekilde sağlamak, insanların dünya ve ahiret mutluluğuna vesile olacak özlenen ve hedeflenen toplumu inşa etmek, Allah'ın halifesi sıfatıyla, yeryüzünde Allah adına adaleti, iyiliği tesis etmek, dünyanın neresinde bir haksızlık, zulüm varsa müdahale edecek güce sahip olan bir millet, ümmet olmak için sadece ibadette dindarlık yetmez, insanlara karşı sorumluluklarımızda da dindarlık şarttır. 

İnsanlara karşı görev ve sorumlulukları yerine getirmek, Allah'a karşı sorumlulukları yerine getirmenin ayrılmaz bir parçasıdır. Ne güzel söylemiş atalarımız: “Halka hizmet Hakka hizmettir.”

İnsanların dindarlıkları, Allah'a karşı sorumlulukları ile sınırlı değildir kesinlikle. Sosyal hayatta, toplumsal hayatta ve iş hayatındaki sorumluluklarımız, en az Allah'a karşı sorumluluklarımız olan ibadetlerimiz kadar önemlidir ve onun ayrılmaz bir parçasıdır.

Çünkü Allah namazı, orucu, zekatı emrederken, insanlarla olan ilişkilerimizi de düzenleyerek görev ve sorumluluk yüklemiştir.

Kur'an-ı Kerimde her zaman, imanla birlikte vurgulanan salih amel, hayata yön veren, insan hayatını güzelleştiren, insanın Allah'a ve insanlara karşı sorumluluklarını yerine getirmesini sağlayan en önemli etkendir.

Örneğin; İnsanı “ kötülüklerden  alıkoyan namaz", “cehenneme karşı kalkan olan oruç” gibi Allah'a karşı sorumluluklarımızın gereği olan ibadetler hayatımıza yön verdiği ölçüde salih amel olur.

Trafik kurallarına uyma, çalıştığımız işin hakkını vererek hiç bir fedakarlıktan kaçınmama, kazandığımız her lokmanın hakkını verme, bir eş, anne-baba, evlat, kardeş, akraba, arkadaş, komşu ve vatandaş olarak, hatta insan olarak sorumluluklarımızı özenle yerine getirebildiğimiz ölçüde, bunların hepsi birer salih amel olur. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR