Milli Borçlanma

Milli Borçlanma

Vatandaşın parasını ‘almazsan çıkmaz’ aldatmacasıyla sömüren milli piyango bayileri umut tacirliğinde sınırları zorluyor. Bu yıl üzerlerinde POS makinesi taşımaya başlayan seyyar bilet satıcıları ile vatandaşa borçla bilet satışı yapılıyor.

 

HAKAN ŞAHİN/HABERVAKTİM

Milli Piyango Genel Müdürlüğü tarafından yılbaşı için Türkiye genelinde yaklaşık 36 milyon bilet bastırıldı. Toplam 600 milyon lira değerindeki biletlerin tamamına yakını tükendi. 60 milyon liralık ikramiyeyi  ‘almazsan çıkmaz, ya çıkarsa’ gibi özendirici mesajlarla vatandaşın gözüne sokan bayiiler umut tacirliği yapıyor. Bu yıl seyyar bilet satıcılarının kredi kartıyla bilet satışına başlaması tehlikenin boyutlarını artırdı. Tüm fetvalarda şans oyunlarının haram olduğunu vurgulanırken kumara teşvik için her yol deneniyor. Milli piyango satıcılarından kredi kartıyla alınan biletler vatandaşı borç batağına çekiyor.

RESMİ OLMASI MEŞRU YAPMAZ

Milli Piyango haram mı? Milli Piyango bileti almak günah mı?" sorularına Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada: “Taraflardan birisinin kazanıp diğerinin kaybetmesi esasına dayalı bütün şans oyunları kumar kapsamında değerlendirilip haram kılınmıştır. Zira bir taraf kaybederken, diğer taraf da hak etmeden kazanmaktadır. Buna göre şans faktörüne dayalı olan piyango, toto, loto, iddia, müşterek bahis, ganyan gibi tertip ve oyunlar da kumardır ve haramdır. Bu tür kumarların, geniş kitlelerin iştirak etmesi sebebi ile zararı daha da yaygın olmaktadır. Bu tür oyunların hasılatından bazı kuruluş ve hayır kurumlarının yararlanması, onları meşru hale getirmez ve haramlık hükmünü değiştirmez.” denildi.

DEVLET ÖZENDİRİLİYOR

Diyanetin tüm haram uyarılarına rağmen kumar büfelerinde 36 milyon yılbaşı bileti satıldı. Kendi vatandaşını el emeğiyle, alın teriyle geçimini temine özendirmesi gereken devletin kendi eliyle kumarı meşrulaştırmasına tepkiler yağıyor. Tepkisini dile getiren Diyanet-Sen Şube Başkanlarından Ahmet Görgülü, “Öyle ki ‘Ya Çıkarsa’ rüyası ile bu umut ve hayal tacirliği TRT’de yıllarca Sayısal Loto ve Milli Piyango adı altında resmen kumarın reklamı yapıldı. Devlet eliyle kumar özendirildi” şeklinde konuştu. Türkiye’de devlet eliyle 10-15 çeşit şans oyunu oynatıldığını belirten Görgülü, “bunlar her ne kadar oyun olarak nitelendirilse de diğer oyunlardan farklı olarak; çekici ve sevinç verme özelliği dışında, üzüntü ve bağımlılık yapma özelliği bulunan bir oyundur” dedi.

TALİHLİ DONARAK ÖLDÜ

Mehmet Sarıoğlu’nun hayatı 40 yıl önce aldığı piyango biletine büyük ikramiye çıkmasıyla değişti. Hiç evlenmeyen ve kimsesi olmayan Sarıoğlu bir anda zengin oldu. Köyünde bir ev yaptı ancak, zamanla parası kalmayınca ona komşuları bakmaya başladı. Yeşil kart sahibi Sarıoğlu, devletten aldığı yaşlılık maaşıyla geçimini sürdürürken evi yandı. Köylüler aralarında topladıkları paralarla evi tamir ettirdi. Kimsesi olmayan Sarıoğlu’nun Sarayköy Devlet Hastanesi’nde yapılan otopside donarak öldüğü belirlendi.

PARA HUZUR GETİRMEDİ

Milli Piyango'dan 1995 yılında dönemin büyük ikramiyesi olan 10 milyar lira kazandıktan sonra memurluktan istifa eden 43 yaşındaki Ayhan Yalçınkaya parasını kaybedince, “Eskiden daha güzel bir hayatım vardı. Dostlarımı kaybettim. Devlet memurluğuna devam etseydim param olmayacaktı ama huzurum olacaktı. O zaman çok mutluydum. Buradan herkese sesleniyorum, para her şey değildir. İnsanın hayatında ne dost ne de tutunacak dal kalıyor” dedi.

 

imag0429.jpg

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.