NE OLUR BİZİ GÖTÜRÜN

NE OLUR BİZİ GÖTÜRÜN

Güneydoğu’ya yıllardır taşımacılık işi yapan son olaylardan sonra araç göndermeyi durduran Ankaralı İbrahim Erdem, bölgede yaşanan büyük göçle ilgili, “Güneydoğu’da yüzlerce müşterimiz var. ‘Ne olur gelin bizim eşyamızı götürün’ diyorlar ama güvenlik sebe

OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM-

Yıllardır özellikle Doğu ve Güneydoğu’ya taşımacılık işi yapan Ankara merkezli Aşkın Nakliyat Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdem, yaşanan olaylar sebebiyle bölgeye araçlarını gönderemediklerini söyledi.
GÜNEYDOĞU’DAN ARIYORLAR GİDEMİYORUZ
Güneydoğu’da yaşanan büyük göçleri hatırlatan Erdem, “Aylar önce Doğu ve Güneydoğu’ya araç göndermeyi kestim. Biz yıllardır o bölgelere eşya taşımacılığı yaptık. Güneydoğu’daki illerde yüzlerce müşterimiz var en uç nokta Hakkari’ye kadar gidiyorduk.  Şuanda bölgedeki müşterilerimiz, ‘Ne olur gelin bizim eşyamızı götürün’ diyorlar ama biz güvenlik endişesiyle yoğun taleplere cevap veremiyoruz. Çünkü korkuyoruz bizim bir aracımızı yolda yaksalar mahvolur gideriz.  İşlerimiz de düşüyor ama mecburuz, gidemiyoruz. Biz araç göndermek istesek, elemanlarımız gitmek istemiyor. Bizim gibi çoğu nakliyeci aynı şeyi yapıyor” dedi.
OLAYLAR İŞLERİMİZİ KARIŞTIRDI
Doğu ve Güneydoğu ile ticareti belli bir süre kesmelerinin ardından Batı illerine yöneldiklerini anlatan Erdem, “Bu kez de her nakliyeci Batı’ya gitmeye başladı. Bu durum da nakliyat fiyatlarını aşırı derece düşürdü. İşler azaldı, insanlar iş alabilmek için fiyat kırmaya başladı. 3 sene önceki fiyatlara taşımacılık yapılıyor. Her şeye zam geldi, giderlerimiz arttı ama gelirimiz 3 sene önceye döndü” diye konuştu.
BELGESİZ NAKLİYECİLER PİYASADA
Erdem, taşımacılık sektöründeki diğer bir sıkıntıya daha değinerek, “Bu yaşananlar kaçak nakliyecileri de doğuruyor. Zaten belgesiz ve devlete vergi vermeden çalışan yüzlerce nakliyeci var. Yüksek giderler altında ezilmek istemeyen, kaçak olarak çalışan nakliyeciler piyasada cirit atıyor. Ofis bile tutmayıp telefonla iş bulan kişiler var. Kayıt dışılık artıyor. Hiçbir giderleri yok kazandıkları kendilerine kalıyor. Fiyatı yüzde 20 daha düşürüyor. Sağlıklı hizmet vermiyor, müşteriler ucuz olduğu için onları tercih ediyor. Bu şekilde devlet kaybediyor. Sonuçta vergi yok, algı yok. Benim senelik 50 milyar devlete ödemem oluyor. Bu kişilere yaptırım oluyor ama çok düşük” şeklinde konuştu.
KOMİYONCULUK DA ALDI BAŞINI GİDİYOR
Nakliye sektöründe yaşanan komisyonculuğa da değinen Erdem, “Piyasada komisyon karşılığı iş yapan bir sürü nakliyeci de var. ‘Nakliyeciyim’ deyip de sadece komisyona çalışan dünya kadar kişi bulunuyor. Örneğin Ankara’daki bir komisyoncu İstanbul’dan gelen kamyoncuyu buluyor, o kişiye geri dönüş yolu için bir iş ayarlıyor. Kamyoncu da İstanbul’a boş gitmemek için düşük fiyatlara, mazot parasına bile işi kabul ediyor. Bu da piyasayı iyice mahvediyor” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.