O GÜNLERİ MUMLA ARIYORUZ

O GÜNLERİ MUMLA ARIYORUZ

Ulus'ta 30 yıldır çanta imalatı yapan Soner Gülmez, "Zenginin iyice zenginleştiği, fakirin iyice fakirleştiği global dünyada çantacılık da nasibini aldı" dedi. Gülmez, 90'lı yıllardaki işlerini mumla aradıklarını söyledi.

ÜRETİM AZALIYOR

Gülmez, yurtdışından gelen fabrikasyon ürünlerin, Türkiye'deki imalatçıları olumsuz etkilediğini kaydederek, fabrikasyon ürünlerin ucuz olduğu kadar dayanıksız olduğunu da vurguladı. Çanta imalatı sektöründe 80 ile 90’lı yılları mumla aradıklarını dile getiren Gülmez, "80'li 90'lı yıllarda ürettiğimiz mal hemen tükenirdi. Talep o kadar fazlaydı ki ürettiğimiz malları tezgah altında sakladığımız günler oldu. Şimdi fazla üretim yapmak yerine talebe göre üretim yapıyoruz" dedi.

ÜRETİCİDEN VİTRİNE FİYAT FARKI

Türkiye'de ünlü birkaç markaya da küçük atölyesinde çanta imalatı yaptığını kaydeden Gülmez, "Türkiye'nin en kaliteli markaları ile de çalışıyoruz. Marka çanta denilen ürünleri biz burada 30 ile 50 TL arasında bir fiyata dikiyoruz. Ancak bu çantalar vitrinlerde 200 TL'den başlayan fiyatlarla tüketiciye satılıyor. Çantanın marka değeri, fiyatını bu kadar arttırıyor. O çantayı alan kişiler o aldığı ürünün böyle bir atölyeden çıktığını bile bilmiyordur" diye konuştu.

SÜLEYMAN TOKER/HABERVAKTİM

 

Ulus'ta 30 yıldır çanta imalatında çalışan Soner Gülmez, Habervaktim'e konuşarak, sektörde yaşanan sıkıntılara değindi. Çantacılığın gerçek bir ustalık istediğini söyleyen Gülmez, herkesin memuriyet ya da rahat bir meslek tercih etmek istemesinden dolayı çırak bulmakta dahi zorluk yaşadıklarını kaydetti.

DÜZENDEN ÇANTACILIK DA NASİBİNİ ALDI

Ankara Kalesi'nin eteklerindeki küçük bir atölyede zor şartlar altında mesleğini icra etmeye çalışan Gülmez,  "Zenginin iyice zenginleştiği, fakirin iyice fakirleştiği global dünyada çantacılık da nasibini aldı" dedi. Yurt dışından gelen fabrikasyon ürünlerin, üretimlerini olumsuz etkilediğini dile getiren Gülmez, fabrikasyon çantaların asla elde dikilen çantalar kadar kaliteli ve dayanıklı olmadığını ancak insanların ucuz olduğu için bu ürünleri tercih ettiğini, bu tercihin her geçen gün artması da el emeği göz nuru olan çanta imalatı mesleğini olumsuz etkilediğini dile getirdi.

DOLAR OLUMSUZ ETKLİYOR

Dalgalı bir kur izleyen doların çanta imalatı mesleğini de olumsuz etkilediğini dile getiren Gülmez, “Dolarla eş zamanlı yükselen malzeme fiyatları, dolarla eş zamanlı olarak düşmüyor “ dedi. Doların yükselmesi ile zam yapılan malzeme fiyatlarının daha sonrasında sabit kalması üretici olan küçük esnafı olumsuz etkilediğini dile getiren Gülmez, “Malzeme fiyatlarıyla eş zamanlı olarak bizim de ürettiğimiz mallara zam yapma imkanımız yok. Zam yaptığımızda ise ürünlerimizi satacak müşteri bulamayız. Bu yüzden doların artması sektördeki kar marjını düşürüyor" dedi.

90’Lİ YILLAR MUMLA ARANIYOR

Çanta imalatı sektöründe 80 ile 90’lı yılları mumla aradıklarını dile getiren Gülmez, o yıllarda Türkiye’nin dört bir yanından çantaya talep oranın fazla olduğunu ve ürettikleri malları satacakları müşteriyi kendileri seçtiklerini söyledi. Gülmez, eskiden ürettikleri çantaların insanların gözünde daha değerli olduğunu dile getirdi. O dönemleri özlemle anlatan çanta imalatçısı Gülmez şunları söyledi: "80'li 90'lı yıllarda ürettiğimiz mal hemen tükenirdi. Talep o kadar fazlaydı ki ürettiğimiz malları tezgah altında sakladığımız günler oldu. Ancak şimdi o günleri mumla arıyoruz. Şimdi fazla üretim yapmak yerine talebe göre üretim yapıyoruz."

İHRACATIN DÜŞMESİ, ÜRETİMİ DÜŞÜRDÜ

Ürettikleri mallara ülke dışından yoğun talep geldiğini ve son zamanlarda Dünyada ve ülkemizde yaşanan olayların bu talebi azalttığını söyleyen Gülmez, “Suriye bizim için büyük bir pazar alanıydı. Şuanda bölgede yaşanan üzücü gelişmelerden dolayı Suriye’ye olan ihracatımız durma noktasına geldi. Diğer yandan ülkemiz ile Rusya arasında yaşanan gerginlik de çanta imalatı sektörünü etkiledi" dedi.

ÇANTA YAPIM AŞAMALARI

Çanta yapım aşamalarından da bahseden Gülmez şöyle konuştu: "Modeli belirlenen çatanın, ilk olarak uygun deri kesimi yapılarak regula işlemi tamamlanır. Daha sonrasında regula işlemi tamamlanan modelin astar dikimine geçilir. Astar dikiminden sonra ise çanta dikimine geçilir. Daha sonrasında dikilen çantalara sapları işlendikten sonra jelatinle paketlenerek tüketiciye satılmak için hazır duruma gelir."

ÜRETİCİDEN VİTRİNE FİYAT FARKI

Pahalıya satılan markalı ürünler hakkında da konuşan çanta ustası Gülmez, "Türkiye'nin en kaliteli markaları ile de çalışıyoruz. Onlara burada diktiğimiz çantaları gönderiyoruz. Marka çanta denilen ürünleri biz burada 30 ile 50 TL arasında bir fiyata dikiyoruz. Ancak bu çantalar vitrinlerde 200 TL'den başlayan fiyatlarla tüketiciye satılıyor. Çantanın marka değeri, fiyatını bu kadar arttırıyor. O çantayı alan kişiler o aldığı ürünün böyle bir atölyeden çıktığını bile bilmiyordur" ifadelerini kullandı. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.