Olgunlar TENHALAŞTI

Olgunlar TENHALAŞTI

Başkent’te kitabın adresi Olgunlar Çarşısı unutulmaya yüz tuttu. Esnaf, işlerinin düşüklüğünü vatandaşın kitap okumamasına bağlarken, bir diğer faktörün de internetten alışveriş olduğunu ifade etti.

 Olgunlar Çarşısı Ankara’da her türlü kitabın bulunabildiği yer olarak hafızalardı yer etmişti. Gerek edebi eserler gerekse ders kitapları satın almak için Başkentliler buraya akın ediyordu. Son dönemde tenha görüntüsüyle dikkat çeken Olgunlar Kitap Çarşısı eski görüntüsünden oldukça uzakta kaldı. Şu günlerde kitapçılara bir dokun bin ah işit. Okuma alışkanlığının giderek azaldığını söyleyen kitapçı esnafı okuyanların da internetten alışveriş yaptıklarını ve kitapçılara gelmediklerini ifade ediyor.

Önceden caddenin tamamen kitapçı olduğunu belirten esnaflar kitapçıların kapanarak kafeye dönüştüğünü dile getiriyor. İşlerinin her geçen daha kötüye gittiğin anlatan kitapçılar günü kurtarmanın derdiyle çalıştıklarını belirtiyor. 
“Edebi eser okuyucuları artık internetten kitap alıyor” diyen Olgunlar Kitap Çarşısı esnafı, “Bize sadece ders kitabı almaya geliyorlar. Onlar da bizi zor ayakta tutuyor. Her geçen yıl bir öncekini arıyoruz.

Buradaki kitapçılar da kapanmaya başladı. Bir kısım kafeye döndü. Geleceğimiz açısından endişeliyiz. Bize destek veren de yok. Fiyatlarımız da piyasaya göre çok uygun fakat vatandaşlar internettin kitap almayı tercih ediyor” şeklinde konuştu. 

OKUMUYORUZ

AB ülkelerinde yüzde 21 olan kitap okuma oranı, Türkiye'de sadece yüzde 0.01. DESAM tarafından hazırlanan Ar-Ge raporuna göre, Türk halkı günde 6 saatini televizyona, 3 saatini ise internete ayırırken, kitap okumaya yılda ancak 6 saat vakit ayırıyor.

DESAM raporuna göre, Türk halkı kitap okumuyor. Türkiye'de okuma alışkanlığı yok denecek kadar az. AB ülkelerinde yüzde 21 olan kitap okuma oranı, Türkiye'de sadece yüzde 0,01.

KİTAP 235. İHTİYACIMIZ

Ayda cep telefonu ve iletişim masraflarına 213 TL ayıran 4 kişilik bir Türk ailesi kitaba ise ayda değil yılda sadece 6.5 TL ayırıyor. Türkiye’de internet kafeler ve cep telefonu satış ofisleri ve bayilerinin sayısı çığ gibi artarken kütüphaneler sinek avlıyor. 

Yapılan bir araştırmada gençler en önemli ihtiyaçlarının akıllı cep telefonu olduğunu dile getirirken BM İnsani gelişmişlik raporuna göre Türkiye’de kitap 235. sırada yer alan bir ihtiyaç malzemesi. Türkiye’de 1 milyon 25 bin kütüphane üye sayısı bulunuyorken 71 milyonun üzerinde cep telefonu abonesi var. Yapılan bir araştırmada deneklerin beşte üçünün son okuduğu kitabın adını hatırlayamazken futbolcu ve şarkıcıların künyelerini, sevgililerini bile ezbere saydığı görüldü.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.