Abdulkerim SOLAK

Abdulkerim SOLAK

Orman Yasakları Acilen Uygulanmalı

Orman Yasakları Acilen Uygulanmalı

2024 yılının Mayıs ayına girdiğimiz şu günlerde orman yasakları ile ilgili gelişmeler yaşanmaya başlandı. İlk olarak Hatay’da ormanlık alanlara girişler yasaklanırken, devamında ise; Kütahya ve Kastamonu’da ormana girişler yasaklandı.

Söz konusu orman yasakları ile ilgili yapılan açıklamalarda ve duyurularda; ormanlık alanların korunması ve doğanın güzelliklerinin gelecek nesillere aktarılması vurgusu yapıldığını gördük.

Hatay, Kütahya ve Kastamonu’da uygulanacak orman yasaklarına ek olarak; ülkemizin tüm illerinde orman yasakları acilen uygulanmalı vurgusunu yapmak istiyorum.

2021 – 2022 ve 2023 yıllarına baktığımızda; Haziran ve Temmuz aylarında peş, peşe gelen orman giriş yasağı kararları; 2024 yılında da devam edeceğe benziyor. Ancak, bu kararları almak için yaz aylarının mevsim sıcaklıklarının arttığı dönemler değil, Mayıs ayının ortalarında veya Mayıs ayının son günlerine doğru alınmış olması, oluşabilecek yangın ve ormanlık alanlara verilen zararı en aza indirecektir.

Bu konuda Orman Genel Müdürlüğü İl Müdürlükleri, Kaymakamlıklar, Valilikler ve Belediye Başkanlıkları tarafından eylem planı hazırlanmalı ve süreç hızlı bir şekilde uygulamaya konularak, ormanlık alanlarda oluşabilecek sorun ve mağduriyetler acil şekilde sonlandırılmalıdır.

Elbette bu süreçte en büyük çaba ve destek, Orman Genel Müdürlüğü ekiplerine düşecektir. En ufak bir tedbirsizlik veya gözden kaçan en ufak bir kıvılcım, ülkemiz ormanlarına ciddi zarar verecektir.

Ormanlık alanlara yakın bölgede yaşayan vatandaşlarımıza da, orman yangınlarını önleme ve orman koruma kapsamında eğitimler verilerek çevre halkının bilinçlenmesi de en doğal çözüm olarak ön plana çıkmaktadır.

2024 yılı Mayıs ayında; Hatay, Kütahya ve Kastamonu’da alınan ormanlık alanlara giriş yasağı kararı kapsamına; diğer illerimizden de ekleme yapılarak; ormanlık alanlarda kamp, piknik veya her türlü açık hava etkinlikleri engellenerek doğa koruma amacına uygun olarak çalışmalar yapılmalıdır.

Elbette insanlarımız bilinçli şekilde ormanlara zarar vermiyor veya ormanlarda ateş yakmıyor olabilir ancak her türlü ihtimal göz önüne alınmalıdır.

Geçtiğimiz günlerde ülkemizin çeşitli illerinde ve ilçelerinde gerçekleştirilen “orman benim” kampanyasının devam etmesini istiyorsak, ülkemizin ciğerleri olan ormanlık alanları korumalıyız ve ormanlarımızda yaşayan yabani yaşam dostlarımızın güvenliğini sağlamalıyız.

Gelecek süreçte; ormanlık alanlara giriş yasaklarının hızlı bir şekilde uygulanmasına kesin gözüyle bakıyorum. Mevsim sıcaklıklarının yavaş, yavaş etkisini göstermeye başladığı şu dönemlerde ormanlarımızı korumak en büyük önceliğimizdir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR