POLATLI’DA KEŞFEDİLMEMİŞ BİR SANATÇI VAR

POLATLI’DA KEŞFEDİLMEMİŞ BİR SANATÇI VAR

Ankara’da keşfedilmemiş bir ressam ve şair Mevlüt Demiral… İnternet kafe işleten Demiral’ın Avrupa ülkelerine sattığı resimlerinin yanında 200’e yakın şiiri bulunuyor. Demiral, gerekli desteği bulamadığı için ve geçim sıkıntısı nedeniyle bu yeteneklerini

Polatlı’da yaşayan ve eşiyle birlikte internet kafe işleten, evli ve iki çocuk babası Mevlüt Demiral, yaptığı yağlı boya resim çalışmaları ve kendine özgü 200’e yakın şiiri ile keşfedilmemiş bir sanat adamı. Başta Almanya ve Danimarka olmak üzere Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden müşterilere resimlerini sattığını söyleyen Mevlüt Demiral, gazetemize yaptığı açıklamalarda gerekli desteği bulamadığı için yeteneklerini değerlendiremediğini ifade etti. Destek bulursa bu yönde çalışmalara devam edeceğini kaydeden Demiral, geçim sıkıntısının kendisini sanatla uğraşmaktan alıkoyduğuna dikkat çekti.
 
YETENEĞİMİN SONRADAN FARKINA VARDIM
 
Ankara Üniversitesi Kırıkkale Yüksek Okulu Makine Teknikerliği ve Anadolu Üniversitesi Maliye bölümünü bitiren Mevlüt Demiral, çocukluğundan beri resim ve şiire ilgisinin olduğunu söyledi. Ancak yeteneklerini çok geç fark ettiğini söyleyen Demiral, bu yönde bir okulda ise okuyamadığını ifade etti.
 
RESİM MALZEMELERİ SATILIR YAZISIYLA BAŞLADI
 
Daha önce Ankara’da bir rulman fabrikasında çalıştığı sırada bir kırtasiyede gördüğü resim malzemeleri satılır yazısıyla resim yapmaya karar verdiğini kaydeden Demiral, sözlerine şöyle devam etti: Daha önceden iş çıkışı genelde arkadaşlarla kıraathaneye takılıyordum. Vaktimi orada burada geçiriyordum. Bu hem beni hem de ailemi üzüyordu. Bunun böyle gitmeyeceğini düşünmeye başladığım sıralarda bir gün iş çıkışı Ankara’da dolaşırken bir kırtasiyenin önünde resim malzemeleri satılır yazısını gördüm ve içeri girdim. Resim malzemelerinin en kalitelilerini seçtim ve almaya karar verdim. 
 
MAAŞIM 600, MALZEMELER 650 LİRA
 
O sıralar aylık 600 liraya çalıştığını söyleyen Demiral şöyle devam etti: Malzemelerin fiyatı
650 lira tuttu. Ben çok bilmiyordum ve kırtasiyeciden rica ettim, kırtasiyeci ilk olarak öncelikli malzemeleri ayırdı benim için ve 300 liraya o malzemeleri aldım. Geldim eve ama boyanın kapağını açıp camın üzerine dökecek cesaretim yoktu. Çünkü daha önce hiç resim çalışması yapmamıştım. Önce nasıl yapacağım diye paniğe kapıldım. 
 
ÇALIŞMALARIMI YAKTIM
 
Sanayide yaptırdığı duralitleri boyayarak işe başladığını söyleyen Demiral, şu ifadeleri kullandı: Kış aylarıydı, bu çalışmaları beğenmedim ve hepsini yakıp bir kış söz konusu duralitlerle ısındık. Anladım ki bu iş duralitlerle olmayacak tuval olması lazım ve ben sanayiye gittim belirli ölçülerde çerçeveler yaptırdım sonra kumaşçıya gittim ve bu çerçevelerin üzerine bez gerdirdim. Ve tekrar çalışmaya başladım. Her seferinde daha güzel sonuçlar almaya başladım. Bir yerden sonra beğenmediğim çalışmaların bezlerini söküp yerine kumaşçıdan aldığım bezleri zımba ile kendim germeye başladım. Böylece çerçevelerini de kendim hazırlamaya başladım. Yaptığım çalışmalardan her geçen gün daha iyi sonuçlar alıyordum ve bu beni cesaretlendirdi ve bu resmin çok üzerine gitmemi sağladı. 
 
AVRUPA ÜLKELERİNDEN ALICILAR BULDU
 
Bir yıl boyunca resimden kazandığı parayla geçindiğini söyleyen Demiral, o günleri şöyle anlatıyor: “Alt komşumuzun kızı Antalya’da hediyelik eşya satan bir dükkân açmıştı. O bir gün benim resimlerimi gördü ve kendi dükkânına koyması için benden yeni resimler yapmamı istedi. Ben de yaptığım resimleri kargo ile Antalya’ya gönderdim ve orada ciddi rağbet gördü. Başta Almanya olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerinden gelen turistler birçok eserimi satın aldı. O yıl boyunca ben buradan kazandığım parayla geçindim.  Ancak komşumun kızı sözü edilen dükkânı kapatınca artık resimlerimi satacak yer bulamayınca bu iş orada öyle kaldı.” Sözü edilen dükkânın kapanmasından sonra Demiral yaptığı yağlı boya çalışmalarını yine kendisinin işlettiği internet kafede sergiliyor. Destek bulamadığı ve geçim sıkıntısından dolayı sanatla uğraşamadığını söyleyen Demiral, destek olursa resim yapmaya ve şiir yazmaya devam edeceğini söyledi.
 
200’E YAKIN ŞİİRİM VAR
 
Resim dışında şiirle de uğraştığını dile getiren Demiral, şu açıklamalarda bulundu: “200’e yakın yazdığım, kendime özgü şiirim var. Şiirlerimi kitap haline getirmek için çeşitli girişimlerde bulundum. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı bir sonuç alamadım. Maddi sıkıntılar burada da karşıma çıktı. ADEM GÜRSOY/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.