Sadık Yüksel: 'Butik üretimde son çeyrek asrı yaşıyoruz"

Sadık Yüksel: 'Butik üretimde son çeyrek asrı yaşıyoruz"

Ulus Hali'nde 4 kuşaktır şekercilik yapan Yüksel, butik şekercilerin yeni kuşağın ilgisini çekmediğini belirterek, ''Son çeyrek asrımızı'' yaşıyoruz'' dedi.

Yükseller Şekerleme İşletmecisi Sadık Yüksel butik üretim yapan şekerlemecilerin can çekiştiğini belirterek, fabrikasyon üretime geçemeyen işletmelerin son çeyrek asrını yaşadığını dile getirdi.

“Can çekişiyor”

1954 yılından beri var olan Yükseller Şekerleme’nin 4. Kuşak işletmecisi olan Sadık Yüksel, ticaretin gittikçe zorlaştığını küçük esnafın ayakta durmakta güçlük çektiğini belirtti. Geçmiş dönemlerdeki ticaretin günümüzde olmadığının da altını çizen Yüksel eski günleri arar olduklarını dile getirerek şu ifadelere yer verdi, “Butik üretim yapan şekerlemeciler son çeyrek asrını yaşıyor. Fabrikasyon üretime geçemeyen işletmeler can çekişiyor. Yeni nesil ve yaşam tarzları değiştikçe bizler de eriyoruz” dedi.

Son günlerimizi yaşıyoruz

Şekerleme işletmecilerinin gidişatının iyi olmadığından yakınan Yüksel, şekerleme denilince akla gelen dini bayramların ise insanlar tarafından tatil olarak algılandığını şu sözlerle ifade etti, “Bizler işletme olarak son günlerimizi yaşıyoruz. Şekerci olduğumuz halde bayram gelmesin diyoruz. İnsanlar artık bayramları bile tatil olarak algılıyorlar ve şehri terk ediyorlar. Bu bayram sonrası dahi devam ediyor. Bayramlar eski zamanlarda bizler içinmiş şimdi durumlar değişti.” 

Müşterilerin yüzde 60’ı emekli

Müşteri potansiyellerinin yüzde 60’ının emekli olduğunu da söyleyen Yüksel genç kesimin Ulus bölgesini bilmediğini iddia etti.  Ürünleri kendilerinin ürettiğine de değinen Yüksel ürünlerin günlük olarak üretildiğini o yüzden her daim taze ürün sattıklarını belirtti. Lokum, reçel, helva, pişmaniye gibi ürünleri kendilerinin ürettiklerini dile getiren Yüksel buna rağmen ayakta durabilmekte güçlük çektiklerini ifade etti.

7,5 lira ile 35 lira arasında

 Şekerleme çeşitlerinden en fazla lokum çeşidinin tüketildiğini belirten Yüksel 50’ye yakın lokum çeşitli bulundurduklarını belirterek fiyatlarının ise 7,5 lira ile 35 lira arasında seyrettiğini belirtti. Lokum fiyatlarının lokumun içinde bulunan kuruyemişin cinsine göre değiştiğini belirten Yüksel, “Bu sene Antep fıstığının fiyatları çok yükseldi. Bu doğal olarak Antep fıstıklı ürünlere de zam olarak yansıdı” diye konuştu.

“İyi lokum sünger gibi olmalı”

Şekerlemeler hakkında da bilgi veren Yüksel lokumda kalitenin müşteriden müşteriye değiştiğini fakat lokumun sünger gibi olması gerektiğinin altını çizdi. Yüksel, “Lokumda kalite müşteriden müşteriye farklılık gösteriyor fakat bize göre iyi bir lokum sünger gibi olmalıdır. Lokuma eliniz ile bastırdığınız zaman kendi kendisini toplaması lazım. Ancak müşterilerin yüzde 80’i bunu bilmiyor. Tam tersine sünger gibi olmaması gerektiğini sanıyor. Bu aslında doğru bilinen yanlışlardan bir tanesidir” dedi.

“Bütün semtler merkezi oldu”

Geçmiş dönemlerde alışveriş adresinin merkezinin Ulus semti ve hali olduğunu belirten Yüksel marketlerin işlerini sekteye uğratmasından da yakındı. Yüksel, “Babam ve dedem gibi üst kuşakların zamanında alışveriş denilince akla Ulus gelirmiş. Ne yazık ki günümüzde böyle değil. Şimdi her yer merkez oldu. İnsanlar bütün ihtiyaçlarına oturdukları semtte marketler aracılığıyla rahat bir şekilde ulaşabiliyor. Bunun sonucunda da bizim satışlarımız günden güne düşüyor” ifadelerini kullandı.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.