SİNCAN CEZAEVİ'NDE BİR GÜN

SİNCAN CEZAEVİ'NDE BİR GÜN

Sincan Cezaevi Kampüsü, kapılarını gazetecilere açtı. Türkiye’nin en modern cezaevlerinden biri olan ve 6 bin 500 tutuklu ve hükümlünün bulunduğu cezaevi kampusündeki mahkumlar, AB standartlarına uygun olan tek ya da üç kişinin kalabileceği odalarda kalıy

 


OSMAN AKDOĞAN/HABERVAKTİM- 

TEK KİŞİLİK ODALAR

Sincan Cezaevi İnfaz Kurumları Kampüsü toplam 2 milyon 500 bin metrekarelik bir alandan oluşuyor. İçerisinde Yüksek güvenlikli 2 F Tipi, 2 L Tipi, 1 T Tipi, 1 kadın kapalı, 1 çocuk ve gençlik kapalı, 1 çocuk eğitimevi, 1 açık ceza infaz kurumunun yanı sıra kampüste birçok sosyal yaşam merkezleri ve alanları bulunuyor. Çocuk ve kadınların kaldığı bölümlerde mahkumlar 20 metrekare üzerine kurulu tek kişilik odalarda kalıp gün içerisinde ortak sosyal yaşam alanlarından faydalanabiliyor. Erkek mahkumlar ise tek ve üçer kişilik odalarda kalıyor ortak sosyal alanlarından erkekler de istifade ediyor. Mahkumlar, zaruri ihtiyaçlarını da odalarında gerçekleştirebiliyor. Çoğu mahkumun odasında ceza işlediğinden dolayı büyük bir pişmanlık duyduklarını gösteren özellikle Mevlana’dan özlü sözler ve kitaplar göze çarpıyor. Yine çoğu odanın baş köşesinde Kur’an’ı Kerim bulunuyor.

7/24 GÖZLEM

Yüksek güvenlikli cezaevinde her yer 7/24 kameralar tarafından izleniyor ve tutulan kayıtlar 6 ay boyunca herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmamak için saklanıyor. Kampüsün ortasında bulunan yüksek bir kuleden de sürekli gözlem yapılıyor. Terör suçlularının da bulunduğu kampüsün güvenliğini ise jandarma ve çok sayıda bulunan kadın ve erkek gardiyan sağlıyor. Cezaevinde mahkumlara 2 bin 300 kalori yemek veriliyor. Çocuklara ve çocuklu annelere ise kalori miktarı biraz daha artırılıyor. Ayrıca cezaevi içerisinde mahkumların alışveriş yapabilecekleri marketler de bulunuyor.

CEZAEVİNDE KUR’AN OKUYORLAR

Cezaevindeki çocuklar vaiz odasında Kur’an’ı Kerim ve dini bilgiler öğreniyor, çoğu çocuk mahkum odalarında Kur’an okuduğunu ifade ediyor. Çocuklar, birtakım sanat kurslarına katılıp sosyalleşme imkanı buluyor. İsteyen çocuk kampüs içerisinde bulunan okulda yada açıktan eğitimini tamamlıyor yada meslek öğreniyor. Herhangi olumsuz bir olaya karışmayan çocuk mahkuma ödül mahiyetinde cezaevinde ailesiyle bir gün kalabilecek büyük bir oda tahsis ediliyor. Ancak çoğu ailenin çocuğunu görmeye dahi gelmediğinden yakınılıyor. Kadın mahkumlar ise mantı, yaprak sarması yapıp iş malzemesi dikerek gününü geçiriyor. Hiçbir maddi geliri olmayan kadınlar buralarda çalışarak para kazanıyor. Erkek mahkumlar ise iş yurtlarında bulunan mobilya ve tekstil atölyelerinde çalışıp o işteki ustalığına göre günlük 5, 7.5, 8 yada 10 TL günlük ücret alıyor. Ancak çoğu mahkum kazandığı parayı dışarıdaki ailesine gönderdiğini söylüyor.

MAHKUMLARA ISLAH FAALİYETİ YAPILIYOR

Sincan Cezaevi’ni gazetecilere gezdiren Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, Türkiye’deki cezaevleriyle ilgili bir takım açıklamalarda bulundu. Yıldırım, şunları söyledi: “Türkiye’deki ceza ve infaz kurumlarında 173 bin 252 hükümlü ve tutukluyu barındırıyoruz. Yaklaşık 51 bin personelimiz ile bu hizmeti yürütmeye çalışıyoruz. 2002- 2015 yılları arasında 260 ceza ve infaz kurumunu kapatarak, yerlerine daha yüksek kapasiteli 106 cezaevi yapıldı. 2015- 2019 yılları arasında 142 cezaevinin daha kapatılması planlanmakta. Kapanmalarındaki temel sebep fiziki olarak çağdışı kalmalarıdır. Ayrıca kişiyi buraya getiren sosyal faktörlerin ortadan kaldırılması için de cezaevlerinde çalışmalar yapılıyor. Bilimsel esaslara uygun bir ıslah faaliyeti yürütülüyor.”        

 

 

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.