İbrahim Ethem Ünal

İbrahim Ethem Ünal

Sorumlu kim?

Sorumlu kim?

Dün Türk sporu adına oldukça üzücü bir durum yaşandı. Kuruluşunun 50. yılında olan Orduspor, Bölgesel Amatör Lig'e düştü.
Ordu'da 1967'de kurulan mor-beyazlı kulübün futbol takımı, 3 farklı dönemde 11 sezon Süper Lig'de mücadele etti.  2011-2012 sezonunda 26 yıl aradan sonra Spor Toto Süper Lig'de yer alan ve 5 yıllık süreçte Avrupa kupalarına katılmayı hedefleyen Orduspor, amatör lige kadar geriledi. 2011/12 sezonunda Arjantinli teknik direktör Hector Cuper’i takımın başına getiren ve o sezon Süper Lig’de başarılı bir performans gösteren Orduspor, 2012/13 sezonunda 1’inci Lig’e düşmüştü. İki sezon 1’nci Lig’de, bir sezon da 2’nci Lig’de mücadele eden Orduspor, Süper Lig’de oynadığı dönemde transfer ettiği yerli ve yabancı futbolculara olan borçları nedeniyle eksi dokuz puan cezasıyla başladığı 3’üncü Lig’deki ilk sezonunda da tutunamadı. Ve Bölgesel Amatör Lig'e düştü.

 
Bu duruma ne var diyebilirsiniz yönetimsel ve sportif başarısızlık diyebilirsiniz ancak bu olay  Türk sporu ve futbolu açısında son derece üzücü bir surum.Duruma sadece Orduspor üzerinden değilde futbol kulüplerimiz genel yapısı içerisinde bakmak gerekir.Birçok köklü futbol kulübümüz borç batağı içerisinde.Durumlarının ise ne olacağı meçul.Orduspor gibi 50. yılının kutlayan bir kulübün nasıl bu duruma getirldiği araştırmalı.Spor akademilerinde üzerine çalışmalar yapılmalı. Hiyayesi olduça ilgi çekici değil mi 2011-2012 sezonunda 26 yıl aradan sonra Spor Toto Süper Lig'e çıkacaksın takımın başına dünyaca ünlü Arjantinli teknik direktör Hector Cuper’i getireceksin ve hedefim Avrupa kupaları diyeceksin ama gelinen noktada amatör kümeye kadar düşeceksin. Kulüplerimizin yönetimsel planlamaları doğru yapılmıyor. Televizyonlarda gazetelerde ve çeşitli birçok platfromda tartışılıyor ancak herşey havada kalıyor uygulama yok.

Nasıl düzeltiriz diye de çaba harcamıyoruz. Düşünsenize Türk futbolunun köklü birçok takımı alt liglerde taraftarıyla birlikte varolma mücadelesi veriyor.Ankaragücü, Karşıyaka, Altay, Kocaelispor, Sakaryaspor  gibi kulüplerinin yeri Süper ligdir. Umarım bu futbol camialarının yakın zamanda Süper Lig'de görürüz. Bu değerlerli kulüplerimiz yok olmasın, bu yaşanılan olaylardan dersler çıkarılsın. Spor kulüplerin bu hale gelmesinde sorumlular kim? Kulüpler yönetimler tarafından borçlandırılıyor ancak sorumlu tutulmuyor. Buna ilişkin yasal düzenlemeler yapılmalı şahıslarda sorumlu tutulmalı. İlerleyen süreçlerde daha büyük sorunlar yaşamamak için UEFA'nın uyguladığı Finansal Fair Play kriterlerini eksizsiz yerine getirmeliler.  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR