Hakan Şahin

Hakan Şahin

Toplu Taşımada Gizli Yolcu Talebi

Toplu Taşımada Gizli Yolcu Talebi

Geçtiğimiz hafta Ankara’da bir otobüs şoförü, psikolojisinin bozulduğunu öne sürerek yolcuları otobüsten indirmişti. O otobüs şoförüne gösterdiği duyarlı davranış dolayısıyla kalbimden teşekkür ediyorum. Kendisi herkesin cesaret edemeyeceği örnek davranışta bulunmuş bir kahramandır. Gündemde epeyce yer alan bu olay bütün sürücülere örnek olacak bir gelişmedir. Herkesin kendi adına pay çıkarması gerekir. 
Başkent’in toplu taşıma yükünü EGO, Özel Halk Otobüsü ve Dolmuşlar olarak bunlar çekmektedir. Ulaşımda insanlar çoğu zaman olumsuz örneklerle karşılaştığı için güzel davranışlar herkesin ilgisini çeker hale geldi. Aslında olması gerekenler ekstra bir durum gibi karşımıza çıkmaya başladı. Bu da gidişatın iyi olmadığının bir kanıtıdır.
Bence şoförlük için ehliyet almak yeterli değil. Yani ehliyet alan araç kullanabilir, sürücü olabilir ancak şoför olamaz. Şoförlük ustalık isteyen bir meslektir. Bunu kanıtlayacak yaşanmışlıklarım mevcut. Herkes de karşılaşmıştır. Bir otobüse biniyorsunuz şoför duruş ve kalkışları sert şekilde yapıyor. Herkes ayakta kalmak için bir yerlere sıkı sıkıya tutunuyor. Takip mesafesine hiç dikkat etmiyor. Öndeki araç fren yapınca şoför de anında frene basıyor. Arkada insanlar mı taşıyor yoksa başka bir şey mi bilincinde olmayan bu tip kişiler şoför olmamalı. Bunlar yaptığı işin bilincinde olmayan ve yaptığı işe saygı göstermeyen kişilerdir. Bunlar vatandaşlar bu durumlarda ne kadar söylense de kulağını tıkayıp bildiğini okuyan şoförlük mesleğinin itibarını düşüren kişilerdir. 
Bir vatandaş olarak toplu taşımada hizmet kalitesini artırmak için bir öneride bulunmak istiyorum. Bilindiği üzere marketlerde ve lokantalarda başlatılan bir uygulama var. Gizli müşteri olarak işletmeye gelen biri kimliğini belli etmeden normal bir vatandaş gibi alışveriş yapıyor. bu esnada ürün kalitesinden hijyen kurallarına, çalışanların kendi aralarındaki hal ve hareketlerinden müşteri ile ilişkilerine kadar bir değerlendirmede bulunup bunu merkeze sunuyor. Merkez de buna göre gerekli önlemleri alıp hizmet kalitesini yukarıya taşımaya gayret gösteriyor. İşte benim önerim de tam bu şekilde. Bu alandaki yetkili makamların görevlendirdiği birileri toplu taşıma araçları ile normal vatandaş gibi yolculuk yapsınlar. Bu gizli yolcular şoförleri araç kullanım yeterlilikleri, trafik kurallarına uyma durumları ve yolcular ile ilişkiler konusunda değerlendirsin. Bu alanda eksik görülen kısımlar tamamlanarak hizmet kalitesi artırılmış olur. Bu uygulamadan hem vatandaşların hem de yetkililerin memnun kalacağına inanıyorum. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR