TRT’nin Yayıncılık Tarih Müzesi ziyaretçilerini bekliyor

TRT’nin Yayıncılık Tarih Müzesi ziyaretçilerini bekliyor

TRT bünyesinde bulundurduğu Yayıncılık Tarihi Müzesi ile kapılarını ziyaretçilerine açıyor. TRT’nin geçmişinde yayınlanan programlara dair araç ve gereçler kurulan özel sergi odalarında tanıtılıyor.

Stüdyolarda içeriği oluşturulan yazılım, grafik, hologram ve atölye uygulamaları dâhil tüm işler TRT personeli tarafından TRT olanakları ile sunuluyor. Oluşturulan konseptler TRT personeli olan bir rehber eşliğinde geziliyor.

Rehber, odaları gezdirirken TRT tarihine ilişkin detayları anlatıyor. Yayın araç ve gereçleri hakkında bilgiler verirken sergi odalarındaki hologram teknolojisini de uygulamalı olarak gösteriyor. Blue box teknolojisini, geçmişte gong sesi ile başlayan yayınları, radyo tiyatrosunun süreçlerini gelen ziyaretçilere yine uygulamalı olarak aktarıyor.

m2.jpg

MÜZE İÇERİĞİ

TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi, sadece tarihi eserlerin sergilendiği bir müze olmaktan çıkıyor, yayıncılığın aşamalarının ve kurallarının uygulamalı bir şekilde görülüp öğrenilebileceği bir eğitim merkezi halini alıyor. Televizyon yayınlarının kamera arkası gösterilerek gelen ziyaretçilere yayın araç ve gereçlerini uygulama olanağı veriliyor.

m3.jpg

ATATÜRK ÖZEL SERGİSİ

Bu bölümde; 1970’li yıllardan günümüze kadar Atatürk’le ilgili yapılmış çocuk, yaşam, tarım gibi farklı konulu program kayıtları, 1970-1980 yıllarında televizyon yayınlarında kullanılan görseller yer alıyor. Ayrıca, 1933’te Atatürk’ün 10. Yıl Nutku ‘nu okuduğu törende kullanılan mikrofon ve orijinal ses kaydı da bu sergide gösterime sunuluyor.

m4.jpg

RADYO SERGİ SALONU

Bu bölümde ise 6 Mayıs 1927’de yayın hayatına başlayan TRT Radyosu'na ait taş plaklar, mikrofonlar ve ses kayıt cihazları bulunuyor. Yaklaşık 60 parça eşya bulunan sergide en çok dikkat çeken şeylerin başında, 1930'lu yıllardan kalma ses sistemleri yer alıyor. Aynı zamanda 1940'lı yıllarda yayını yapılan ‘Arkası Yarın’, ‘Radyo Tiyatrosu’, ‘Çocuk Saati’ gibi programlara ait kayıtlar, efekt cihazları, eski radyolar, yayıncılığın ilk yıllarında kullanılan ölçü bakım cihazlarının sergileniyor.

m5.jpg

TELEVİZYON SERGİ SALONU

Televizyon sergi salonu konseptinde tasarlanan odada resim kayıt sistemleri, kameralar, montaj cihazları, siyah-beyaz ve renkli televizyonlar sergileniyor. İlk televizyon yayınında kullanılan kamera ise bölümün en ilgi çeken objesidir olarak göze çarpıyor.

Müzeye gitmek için Kızılay, Güvenpark önünden 185 numaralı otobüsler kalkıyor. Ziyaretçilerin önceden 0 (312) 463 28 38 numarasını arayıp randevu alması gerekiyor. TRT girişinde verilen ziyaretçi kartı ile müze ücret ödemeden geziliyor. Ücretsiz otopark bulunuyor.

Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.