Abdulkerim SOLAK

Abdulkerim SOLAK

Türkiye Ve Yunanistan İlişkileri

Türkiye Ve Yunanistan İlişkileri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ve Yunanistan iki ülke arası ilişkilerinde önem taşıyan özel görüşmesinde, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile Yunanistan’ın Selanik kentinde bir araya gelmişti.

7 Aralık 2023 tarihinde Yunanistan’da gerçekleştirilen Türk – Yunan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) görüşmesi sonrasında iki ülke arasında barışın ve dostluğun simgelendiği görüldü.

Durum böyle olunca da hem Yunanistan tarafında, hem de Türkiye tarafında önemli gelişmelerin yaşandığı ortaya çıktı. Özellikle eskiye dönük yaşanmışlıkların unutulduğu ve gelecek süreçte iki ülke arasında atılacak adımlarda alınacak sorumluluğun daha fazla olduğu ön plana çıkmıştı.

7 Aralık 2023 tarihinde yapılan Türk – Yunan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) görüşmesi sonrasında alınan çok önemli bir karara göre; Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Türkiye’ye vize muafiyeti kararı aldıklarını belirtmişti.

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Türkiye’ye vize muafiyeti ile ilgili olarak yaptığı açıklamasında;

“Doğu Ege’de yıl boyunca 7 günlük süre boyunca vizeden muaf tutularak Türk vatandaşlarının Doğu Ege adalarını ziyaret etme serbestîsini karar olarak ele aldık. Vize meselesinde de daha yakın bir iş birliği konusunu ele aldık. Türk vatandaşlarına vize muafiyetini ele aldık. 10 Yunan adasında Türk vatandaşlarının 7 gün vizesiz seyahat etmesi konusunu ele aldık. Zaman uygun olduğunda kıta sahanlığı ve deniz sahası meselelerini de konuşmaya hazır olacağız.” İfadelerini kullanmıştı.

Rodos Adası , İstanköy (Kos) Adası, Sisam (Samos) Adası, Sakız (Hios) Adası, Meis (Kastelorizo) Adası, Sömbeki (Simi) Adası , İlerya (Leros) Adası, Limni (Limnos) Adası, Midilli (Lesvos) Adası ve Kilimli (Kalimnos) Adası’na Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının 7 gün süre ile ziyarette bulunabilecekleri de bildirildi.

Yaşanan bu gelişme; Türkiye ve Yunanistan ikili ülke arası dostluklarında büyük bir gün olarak göz önüne çıktı ve sonun başlangıcı olarak tarihte yerini aldı.

Tüm bu olaylar olurken, daha sonra Türkiye ve Yunanistan arasında önemli bir gelişme daha yaşandı. Sadece Galatasaray’lı taraftarların değil, ülkemizde de büyük bir üne sahip olan Teknik Direktör Fatih Terim’in Yunanistan'ın önde gelen kulüplerinden Panathinaikos ile sözleşme imzalayarak Atina’da yeni görevine başladığı da görüldü.

Geçtiğimiz günlerde ise; Fatih Terim, yeni takımına Fenerbahçe’nin A milli futbolcusu Samet Akaydın’ı transfer etmesi, Yunanistan ve Türkiye ikili ülke arası dostluğunu perçinleyen adım olarak değerlendirildi.

Gelecek süreçte; hem Türkiye tarafında, hem de Yunanistan tarafında bu tarz adımların atılacağını düşünüyorum. Sadece spor veya bürokrasi anlamında değil, her anlamda yeni gelişmelerin yaşanacağını düşünüyorum. Bu saatten sonra sadece olanları izleyip göreceğiz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR