Türkiye’de bir dönem kapandı: Sürdürülebilirlik raporları artık zorunlu

Türkiye’de bir dönem kapandı: Sürdürülebilirlik raporları artık zorunlu

Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartlarına ilişkin karar Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu öncülüğünde Resmi Gazete’de yayınlandı. Bu gelişmeyle birlikte Türkiye için sürdürülebilirlik alanında yeni bir dönem başlıyor.

Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile 2024 yılı itibariyle belirlenen kriterlere sahip işletmelere sürdürülebilirlik raporlaması mecburi kılındı.

2025 yılında 2024 verilerinin raporlanmasını içeren karar sonrası, söz konusu ölçekteki işletmeler belirlenen Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları ile raporlama süreçlerini gerçekleştirecek.

2-002.jpg

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORU NEDİR?

Bir kuruluşun çevresel, sosyal ve ekonomik performansını değerlendiren ve paydaşlarına sunulan belgelere sürdürülebilirlik raporu denir.

Rapor şirketlerin sürdürülebilirlik hedeflerine ne ölçüde ulaştığını, bu konudaki stratejilerini ve gelecekteki planlarını paydaşlarıyla paylaşmalarını sağlar.

3-001.jpg

ARTIK ZORUNLU

Böylece birçok ülkede gönüllülük esasıyla gerçekleştirilen raporlama süreçleri, Türkiye’de belirli ölçekten başlayarak zorunlu olacak.

Türkiye'deki sektör çevreleri gelişmeyi olumlu karşıladı. Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Sürdürülebilirlik Ajansı Kurucu Ortağı Dr. Sezin Baysal Berkup, Resmi Gazete’de yayımlanan kararın gelecekte atılacak adımlar için önemli olduğunu vurguladı.

4-001.jpg

ÖNEMLİ KARAR

Berkup şöyle konuştu:

“Sürdürülebilirlik dünyasında yaşanan gelişmeler ve dünyanın karşı karşıya kaldığı riskler, sürdürülebilirlik raporlamasının hükümetler ve işletmeler nezdinde öneminin büyük bir ivmeyle artmasını sağladı.

Söz konusu gelişmeler ışığında Türkiye’de sürdürülebilirlik çalışmalarında yetkili kurum olan Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu çok önemli bir karara imza atarak belirli ölçekteki işletmeler için 2024 yılının sürdürülebilirlik bilgilerinin raporlanmasını zorunlu kıldı. Ülkemizin sürdürülebilirlik çalışmaları adına büyük bir önem taşıyan bu gelişme ile Türkiye uluslararası platformda sürdürülebilirlik raporlamasını zorunlu kılan ilk ülkelerden biri olmuştur”

5.jpg

İHRACATA DESTEK SAĞLANACAK

Etkin raporlama süreciyle ihracata destek sağlanacağını ve ülkemizin ekonomik, çevresel ve toplumsal kalkınmasına katkıda bulunulacağını kaydeden Berkup, “Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlaması Standartları, Uluslararası Finansal Raporlama Standartları Vakfı kıstaslarına uygun olarak hazırlandı. Bu kapsamda işletmenin finansal raporlarının asli kullanıcılarının işletmeye kaynak sağlama kararlarında etkili olacak sürdürülebilirlikle ilgili riskleri ve fırsatları içeren bilgileri raporlama işlemi zorunlu kılındı.

Ayrıca kullanıcılarının işletmeye kaynak sağlama kararlarında etkili olacak iklimle ilgili riskler ve fırsatlar hakkında bilgilerin açıklanması da zorunlu olacak.

Söz konusu standartlar aracılığıyla, yatırımcılarının işletmelere kaynak sağlama kararını verirken değerlendirebileceği, finansal bilgiler ile sürdürülebilirlik çalışmalarının sentezlenerek sunulduğu yeni raporlarının ortaya çıkması hedefleniyor” diyerek sözlerini noktaladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.