Türkiye’de bir ilk: "Kargalı Yeraltı Barajı"

Türkiye’de bir ilk: "Kargalı Yeraltı Barajı"

Elmadağ’ın su sorununu önlemek amacıyla 2012 yılında inşasına başlanan ve 2014 yılında kullanımı açılan Kargalı Yeraltı Barajı, ilçeye sağladığı fonksiyonun yanı sıra yapay olmasına rağmen doğal bir manzara özelliğiyle görenleri büyülüyor.

Elmadağ’da yıllardır süregelen su sorununun önüne geçmek için 2012 yılında temeli atılan Kargalı Yeraltı Barajı, devam eden süreçte 2014 yılında yapımı tamamlanarak kullanıma açıldı. Yapımı tamamlanan Kargalı Yeraltı Barajı, ilçeye sağladığı suyun yanı sıra bölgede de önemli bir güzelliğe sahip nokta oldu.

Görenlerin gözlerini büyülediği Kargalı Barajı, ilerleyen yıllarda kuruma tehlikesi de yaşadı. Çevresel etkilerle meydana gelen küresel ısınmanın sonucunda yağış rejiminin yetersiz kaldığı Ankara’da kuruma tehlikesi yaşayan barajlardan olan Kargalı, kuruma önleyici çalışmalar neticesinde tekrardan eski günlerine döndü.

kargali-2.jpg

ASKİ’NİN ÖNCÜLÜĞÜ’NDE YAPILDI

Kargalı Yeraltı Barajı, 2012 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi ASKİ tarafından inşasına başlandı. Baraj, aylarca süren çalışmaların ardından 28 Ocak 2014 tarihinde kullanıma açılarak faaliyete geçti. Teknik özellikleri bakımından 14 metre yerin altında olan baraj, yeraltı özelliği kazanırken su tutma kapasitesi olarak da 2,5 milyon metreküp kapasite ile Ankara’nın önemli barajları arasında yerini aldı.

KİRLETİLMEMESİ İÇİN MANGAL YASAK

Kargalı Yeraltı Barajı’nın asıl amacının Elmadağ’ın su ihtiyacını karşılamak olması üzerine Elmadağ’a büyük katkı sunan baraj, etrafının tellerle çevrilmesi sonucu korumaya alındı. Baraj etrafının yeşilliklerle dolu olduğu alan vatandaşların mangal gibi etkinliklerinin kullanımına kapatıldı. Uygulamanın Elmadağ’a önemli ekonomik girdi sağlayan barajın kirlenmesinin önüne geçmek olduğu bildirildi.

kargali-3.jpg

KAMYONLARLA KAR TAŞINMIŞTI

Kargalı Yeraltı Barajı, 2019’dan sonra kuruma tehlikesi yaşadı. Ankara’daki yağışın azalması, barajın su ihtiyacını karşılayamamasına ve artan hava sıcaklıkları nedeniyle de mevcut suların azalmasına neden oldu. Elmadağ Belediyesi; bu sorunun önüne geçebilmek amacıyla kış aylarında köy, cadde ve sokaklardan toplanan karları kamyon kamyon Kargalı Barajı’na taşımıştı. Elmadağ Belediye Başkanı Adem Barış Aşkın, o dönemde verdiği basın demecinde “Karların erimesiyle ilçeye su girdisinin artabileceği öngörülüyor” demişti.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.