Ulus esnafına tebligat şoku

Ulus esnafına tebligat şoku

Ulus İşhanı ve Anafartalar Çarşısı esnafı yeni yıla tebligat şoku ile girdi.

Ağustos 2016'da Sosyal Sigortalar Kurumu'na bağlı Emekli Sandığı'ndan trampa edilerek, mülkiyeti Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne devredilen Ulus İşhanı ve Anafartalar Çarşısı'ndaki pek çok esnaf, 2018'in ilk gününe Büyükşehir Belediyesi'nden kendilerine gönderilen boşaltma tebligatları ile 'merhaba' dedi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ulus İşhanı ve Anafartalar Çarşısı'nda kira sözleşmesi dolan esnafa 5 Ocak'a kadar dükkânları tahliye etmeleri için tebligat gönderdi. Tebligatların şokunu yaşayan esnaf, 60'lı ve 70'li yıllardan beri Ulus'ta Emekli Sandığı binaları olarak adlandırılan yapılarda çalıştıklarını,  iş yerleri ile aralarında duygusal bir bağ kurduklarını aktardı. Ulus İşhanı ve Anafartalar Çarşısı'nın 3 binden fazla kişiye istihdam olanağı sağladığını belirten esnaflar, Ulus İşhanı ve Anafartalar Çarşısı yönetiminin alacağı karara göre yol haritalarının netleşeceğini açıkladı.

SORUN GÖKÇEK DÖNEMİNDEN KALMA

Yaşanan sorunun Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin eski başkanı Melih Gökçek döneminden kaldığını ifaden çarşı esnafı, kendilerinin Büyükşehir'e kiralarını düzenli olarak ödediklerini, gönderilen tebligatlar ile 'işgalci' durumuna düştüklerini savundu. Bazı dükkân sahipleri ise, kasıtlı olarak 'Ulus yıkılacak' söylentilerinin çıkartılarak, Ulus İşhanı ve Anafartalar Çarşısı'nı bitirme noktasına getirdiğini iddia etti.

MUSTAFA TUNA'DAN RANDEVU TALEP ETTİK 

Öte yandan tebligatların esnafın eline ulaştığı ilk gün açıklamada bulunan Ankara Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkan Vekili ve Ankara Kuyumcular Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, "Konuyla ilgili olarak Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Tuna'dan Ulus İşhanı esnafının sorunlarını dile getirmek için randevu talebinde bulunduk" dedi.  Çavuşculu, Ulus İşhanı esnafına 5 Ocak'a kadar dükkânlarını tahliye etmeleriyle için tebligat gönderildiğini kaydederek, "Kış günü esnafı mağdur eden böyle bir tebligatın yapılmasını doğru bulmuyoruz. Ulus projesinin gözden geçirilerek yeniden değerlendirilmesini talep ediyoruz." açıklamasında bulundu.

ULUS İŞHANI VE ANFARTALAR ÇARŞISI'NIN TARİHÇESİ

1960'ların ikinci yarısında inşa edilen Anafartalar Çarşısı ve Ulus İşhanı, o dönem Emekli Sandığı'na bağlı olarak yapılan modern mimarinin Türkiye'deki ilk örneklerinden, yüksek inşaat ve betonarmen teknikleri uygulandığı yapılardır. Mimari çözüm tarzıyla üniversitelerde hala örnek proje olarak gösterilmektedir. Anafartalar Çarşısı, Ankara'nın en eski alışveriş merkezidir. 1967 senesinde Ankara İmar ve Emlak İşletmesi'nin açtığı bir yarışma sonucunda seçilen üç mimari projenin harmanlanarak oluşturulan kompleks, Ulus'ta Atatürk Bulvarı ve Anafartalar Caddesi yönünde uzanır. Mimarları, Ferzan Baydar, Affan Kırımlı ve Tayfur Şahbaz'dır. Binada o dönem için çok yeni olan giydirme cephe, kübik mimari gibi çağdaş birçok unsur kullanılmıştır. Dekorasyonunu ise Mimar Ruşen Dora yapmıştır. İç duvarları, kolonları ve merdiven boşlukları Füreya Koral, Seniye Fenmen, Attila Galatalı, Arif Kaptan, Cevdet Altuğ ve Nuri İyem'in seramik panoları, rölyefleri ve resimleriyle doludur. Bu eserlerin bazıları Çağdaş Türk Plastik Sanatları'nın ilkleri olarak kabul edilir.

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.