Uyuşturucu Kullanıcıları ve Satıcıları Arasında Şifreli Sözler

Uyuşturucu Kullanıcıları ve Satıcıları Arasında Şifreli Sözler

UMDER Başkanı Leyla Yağanoğlu, madde bağımlıları ile uyuşturucu tacirleri arasında madde temini için kullanılan 70 tane şifreli söz olduğunu açıkladı.

Uyuşturucu ile Mücadele ve Eğitim Derneği (UMDER) Başkanı Leyla  Yağanoğlu, asrın vebası olarak bilinen uyuşturucu illetine karşın büyük bir mücadele veriyor. Oğlunu uyuşturucu illetinden kurtardıktan sonra hayatını zehirle mücadeleye adayan Yağanoğlu, uyuşturucunun terörden bile daha tehlikeli olduğunu açıklıyor. Her 10 çocuktan 6'sının uyuşturucu kullandığını iddia eden Yağanoğlu, uyuşturucuya çok kolay bir şekilde erişilebildiğini belirterek, ülkemizde 375 çeşit uyuşturucu maddesinin dolaştığını söylüyor. 

BAĞIMLI AİLELERİ ÇİLE ÇEKİYOR

Ülkemizde uyuşturucu bağımlılığın her geçen gün arttığını kaydeden Yağanoğlu, "Asrın vebası uyuşturucu. Bu terörden daha tehlikeli. Terörü görüp öldürebiliyorsunuz ama bunu vuramıyorsunuz o gelip sizi vuruyor. Benim oğlum da eskiden bağımlıydı. Ben çocuğumu bu illetten kurtarana kadar büyük mücadeleler verdim. 10 yıldır ne yediğimi ne içtiğimi biliyorum ne de gezmem var. Bütün bağımlı ailelerinin durumu ne yazık ki böyle" dedi.

TEHLİKE BİR SOKAK ÖTEMİZDE DEĞİL EVİMİZDE...  

"Uyuşturucu, ilk yaygınlaştığında çoğunluk parçalanmış aile çocukları kullanıyordu bu doğru ama şimdi öyle değil. Artık bağımlılar arasında varoş çocukları da var zengin çocukları da" diyen UMDER'in kurucusu Yağanoğlu, "Tehlike bir sokak ötemizde değil evimizin içinde. Size bu durumun ciddiyetini örneklerle açıklayayım. Çocuk diyor ki: ‘Anne internetten sweet siparişi verdim.’ Sweetin cebinde madde geliyor. Çocuk kafeye gidiyor, ‘Anne biz arkadaşlarla kafedeyiz gel bak’ diyor. Kafede orta şekerli captagon demek, çok şekerli extacy demek. Uyuşturucu bu şifreli söz sonrası fincan tabağının altında geliyor. 70 tane böyle şifreli söz var. Şimşek, gökyüzü, fırtına gibi birçok ad takmışlar uyuşturuculara. Yani uyuşturucu kullanıcılarının ve satıcılarının anlaştığı şifreli bir sözlük var” diye konuştu. 

GERİDE ACIKLI HİKAYELER BIRAKIYOR

Uyuşturucunun kızlar arasında da çok yaygınlaştığını anlatan Yağanoğlu “13 yaşında uyuşturucu için fuhuş yapan kızlar var. Bu konuda çok fazla acıklı bir hikayeler var. Duvardan geçmeye çalışan bağımlı çocukları gördüm. Bıçağı çekip öldürmeyle tehdit eden, çatıya çıkıp atlamaya çalışanlar vardı. Pursaklar'daki uyuşturucu ile mücadele merkezimizde neler gördük neler" şeklinde konuştu.

HİPERAKTİF ÇOCUKLAR RİSK ALTINDA

Leyla Yağanoğlu, çocukların uyuşturucuyla tanışmasına sebep olan etkenleri de sıraladı: “Merak, kabul görme, var olan sorunları unutabilme. Örneğin hiperaktif çocuklar risk altında. Çocukluğunda dikkat eksikliği nedeniyle doktora gidip ritalin, risperdal gibi ilaçları kullanan çocuklar, büyük tehlikeyle karşı karşıya. Ritalinle uyuşturucuya başlayan kaç kişi tanıdım. Bu tarz ilaçları kullananlar çok var.”

BAĞIMLI ANNELERİ GÜÇLÜ DURMALI

Çocukları uyuşturucu tuzağına düşen ailelerin psikolojilerinin çabuk çöktüğüne belirten Leyla Yağanoğlu “Bağımlılık, hayat boyu süren bir hastalık. 5 sene içmez, 6’ncı sene içer. Bu konuda özellikle anneler güçlü durmalı.” dedi. Ailelerin yaptığı hatalardan da bahseden Yağanoğlu “Aileler kabullenmiyor ve çocuğa şiddet uygulanıyor. Hatta buraya gelen ailelerin ilk şartı ‘Devlet kayıtlarına girmesin, oğlumun sicili bozulmasın’ oluyor. Senin oğlun ölüyor, sen neyin sicilden bahsediyorsun?” diye konuştu. 

ÇOCUĞUNUZDAKİ ŞU ALIŞKANLIKLAR DEĞİŞİRSE AMAN DİKKAT!

Yağanoğlu kullanım belirtileri hakkında ise şunları söyledi: “Çocukların ders başarısı düşerse, odalarında tek başlarına zaman geçirmeye başlarlarsa, yeme alışkanlığı değişirse, gözlerindeki bakış  değişirse, arkadaş çevresi değişiyorsa ve eskisinden daha çok para harcamaya başlıyorsa bu çocuk madde kullanıyor demektir.” 

DOĞAL YÖNTEMLERLE TEDAVİ

Pursaklar merkezli UMDER'de uyuşturucu bağımlılarını doğal yöntemlerle bu illetten kurtardıklarını da aktaran Yağanoğlu şunları söyledi: "Burada uyuşturucu bağımlısı olan ve bu illetten kurtulmaya çalışan gençlerimize yardımcı oluyoruz. Burada nefes terapisi yapıyoruz. Bu terapi bağımlıda bedensel, ruhsal ve fiziksel arınma sağlanıyor. Bununla birlikte krizi geçiyor. Göz iletişimi ve bağımlının yüreğine dokununca tedavi süreci iyiye gidiyor. Burada doğal yöntemlerle bağımlıları kurtarmaya çalışıyoruz burada ilaç yok. Burada hastane ortamı yok. Nefes ve Yaşam Akademisi'ne çok teşekkür ediyorum. Eczacı Burcu Hatipoğlu'ndan eğitim aldım. Burcu Hanım geldi bu çocuklara 1 yıl ücretsiz burada eğitim verdi" 

BAŞARI ORANI YÜZDE 70

Pursaklar’da 2014 yılında faaliyet geçen UMDER'de şu ana kadar yaklaşık 500 uyuşturucu bağımlısına ulaştıklarını açıklayan Yağanoğlu, "Uyuşturucu ile mücadelede UMDER’de başarı oranı yüzde 70. Kısıtlı imkanlarla biz bu başarıya ulaştık" ifadelerini kullandı. Başkan Yağanoğlu “Hastalarımız arasında üniversiteyi bitirenler de var uzman çavuş, polis, öğretmen ve imam, profesör çocuğu olanlar da” dedi. 

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum