Enes Boyacı

Enes Boyacı

Yapay zeka ile derin kurgu

Yapay zeka ile derin kurgu

Hızla gelişen teknoloji ile beraber hayatımıza giren yapay zeka ekonomiden siyasete kadar her alana nüfuz edecek hale geldi. Günümüzde mesleklere de el atan bu yeni teknoloji aynı zamanda yeni meslekleri de ortaya çıkarıyor. Özellikle son günlerde adını duymaya başladığımız “deepfake” yani derin kurgu tekniğinin birçok mesleği değişime uğratacağı düşünülüyor.

Yapay zekanın iyi yönleri olduğu gibi kötü yönleri de yok değil. Yakın bir gelecekte yapay zekanın birçok iş kolunda çalışan insanı işinden edeceği öngörülüyor. Fakat genel tahminlere bakıldığına yok ettiğinden daha fazlasını sunacağa benziyor. Yapay zekanın her şeyi dönüştürmesiyle birçok mesleğin de değişeceğini söylemek yanlış olmaz. Bu sebepler birçok meslek grubunun bu değişime alışabilmesi adına şimdiden bu alanda yetkinliklerini artırmaları gerekmektedir.

Tabi yapay zekanın tek etkisi mesleklere de değil. Yapay zeka sayesinde yapılabilenler dudak uçuklatacak hale gelmiş durumda.

Günümüzde daha sık duymaya başladığımız “deepfake” yani derin kurgu denilen teknik yapay zeka ile yapılıyor. Bu teknoloji ile videolara ses veya yüz nakli yapılabiliyor. Bu nakiller o kadar gerçekçi oluyor ki aradaki farkı anlamak çok zor oluyor. Bu teknik okurlarımızın da sıklıkla sosyal medyada gördüğü bir şarkıcının sesi ile bambaşka bir şarkı söyletilmesini de kapsıyor. Ama burada korkutucu olan kısım sadece birkaç tıkla bir kişinin mimikleri, konuşması ve sesi ile gerçekçi videolar üretilebiliyor.

Oluşturulan bu videolar ile bir kişinin gerçekte yapmadığı bir şeyi veya hiç söylemediği bir şeyi yapıyormuş, söylüyormuş gibi görünmesi sağlanabiliyor. İşte bu videolar yakın geleceğin en büyük tehlikelerinden biri haline geliyor. Çünkü bu videolar sadece kişi ve kurumların zarar görmesini sağlamakla kalmayıp belki ileride ülkelerarası krizler çıkartabilecek hale gelebilir. Özellikle siyasi kişilerin bu tarz videolarının üretilmesi ile büyük problemler ortaya çıkabilir. Veya kriz eşiğindeki iki ülkenin liderleri bu tarz videolar ile kurgulanırsa bahsettiğimiz uluslararası krizler başlatılabilir.

İşte bu noktada yeni bir meslek grubu ortaya çıkıyor. Çünkü bu kurgu videoların gerçekliğini tespit edip, ayrıştırabilecek insanlara ihtiyaç duyuluyor. Artık önemli bir kişinin ilginç bir görüntüsü ortaya çıktığı zaman derin kurgu tespit eden insanlara ihtiyaç duyulacak. Bu “deepfake” ayırt etme uzmanları da belki yakın geleceğin en çok aranan ve kazanan meslek grubu haline gelecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR