12.Ankara Kitap Fuarı'nda sahaflara büyük ilgi

12.Ankara Kitap Fuarı'nda sahaflara büyük ilgi

12. Ankara Kitap Fuarı ile birlikte düzenlenen Ankara Sahaf Festivali, kitapseverlerin yoğun ilgisiyle başladı. 22 Sahafın katıldığı festival, fuarın en çok ziyaretçi çeken bölümü oldu

12. Ankara Kitap Fuarı, geçtiğimiz cuma günü ATO Congresium'da başladı. Ankara Sahaf Festivali ile birlikte düzenlenen Ankara Kitap Fuarı'na ilk günden itibaren Ankaralı kitapseverlerin yoğun ilgisi var.
300'ü aşkın yayınevi ve STK'nın yanı sıra 22 sahafın da katıldığı fuara, bu yıl yarım milyondan fazla ziyaretçinin gelmesi bekleniyor. Fuarın en çok ilgi gören bölüm ise, yine Sahaflar Festivali oldu. Ankara ve diğer kentlerden festivale gelen sahaflar, Ankaralıların yoğun ilgisinden memnun olduklarını söyledi. Sahaflar kadar koleksiyoncuların da iple çektiği festivalde, Osmanlıca kitaplardan Cumhuriyet'in ilk yıllarından kalan gazetelere değin pek çok kıymetli eser meraklılarını bekliyor. ATO Congresium'da düzenlenen Ankara Kitap Fuarı, 26 Şubat'a sona erecek. Saat 10.00 ile 20:00 arasında ziyaretçilerine kapılarını açan fuarın giriş ücreti ise, bu yıl 2 lira olarak belirlendi.

"TÜRKLER OKUYOR VE OKUMAYA DEVAM EDECEK"

dsc_0781.jpg

BBP'li Remzi Çayır'a ait Eylül Fuarcılık'ın organize ettiği 12. Ankara Kitap Fuarı'nın açılışı, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman'ın katılımı ile gerçekleştirildi. Açılış töreninde Bakan Yardımcısı Yayman, fuarın onur konuğu Atilla Dorsay, Avrasya Yazarlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Ömeroğlu ve Remzi Çayır, birer açılış konuşması yaptı.
Bakan Yardımcısı Yayman, Türkiye'de vatandaşların kitap okumadığı algısını yanlış olduğunu kaydederek, her yıl iki buçuk milyar lira değerinde kitap satıldığını söyledi. Yayman, fuar alanlarının dolu olduğunu hatırlatarak, "Bu manzara bize şunu gösteriyor, Türkler okuyor ve okumaya devam edecek. Ben bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.

TÜRK HALKI ÇOK BÜYÜK YAZARLAR ÇIKARTTI

Atilla Dorsay ise, Türk Sineması'nın 100'üncü yılı kutlandığı 2014'de, İstanbul TÜYAP'ta onur konuğu seçildiğini hatırlatarak, 4 yıl sonra Ankara Kitap Fuarı'nda da onur konuğu seçilmekten mutluluk duyduğunu söyledi. Türk halkının okumayı sevmemekle suçlandığına dikkat çeken Dorsay, 'Okumayı sevmez' denilen Türk halkının çok büyük yazarlar çıkardığını ve kitapların ilk basımlarının çok yüksek sayılarda yapıldığını vurguladı.

400 AŞKIN BAŞVURU YAPILDI

Remzi Çayır da, 12 yıl önce Ankara'da ilk kitap fuarını düzenlediklerinde, kendilerine 'Ankara'da kitap fuarı tutmaz' diyenlerin olduğunu anımsatarak, 12 yılın sonunda fuara, 400 aşkın yayınevi ve STK'nın başvurduğunu söyledi. Bu yoğun başvuru karşısında, ATO Congresium'un da fuara yetmediğini belirten Çayır, fuara başvuruda bulunan bazı yayınevlerini yer darlığı yüzünden kabul edemediklerini belirtti. Avrasya Yazarlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Ömeroğlu ise, "12. Kitap Düğünü" olarak nitelendirdiği fuarın, şölen havasında geçtiğini kaydetti.

"ANKARALILAR SAHAFLARI SEVİYOR"

Ankara Kitap Fuarı ile birlikte düzenlenen Ankara Sahaf Festivali'ne yalnız Ankaralı sahaflar katılmıyor. Festivale İstanbul'dan katılan Kibrit Kitapevi'nin sahibi Ali Kibrit, "Ankaralıların sahafları çok seviyor. Ankaralı kitapseverler ile buluşmak bizim için de çok güzel bir deneyim oluyor. Ben her sene bu festivale geliyorum." dedi. Ankara Kitap Fuarı dâhil pek çok kitap fuarını takip ettiğini ifade eden Kibrit, Ankara Sahaf Festivali'nin oldukça yoğun geçtiğini vurguladı.
Yalnız, şehir şehir gezen sahafların değil; fuardan fuara koşan kitapseverlerin de akın ettiği festivale, çok sayıda koleksiyoncu da katılıyor. Sahaflar Festivali'ne İzmir'den gelen Mustafa Siphai, ''Ankara'ya iki bavula geldim, birinde eşyalarım var, diğeriyse boş. Festival bittiğinde evime bir bavul kitapla döneceğim.'' dedi.

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.