Ahiliğin temeli helal kazanç

Ahiliğin temeli helal kazanç

Ulus Atatürk Heykeli önüne esnafların çiçek bırakmasıyla başlayan Ahilik Haftası etkinlikleri, Ankara Seymenlerinin oyunları ve Mehter Takımıyla devam etti. 23 Eylül’e kadar sürecek olan Ahilik Haftası vesilesiyle, vatandaşlara pilav da dağıtıldı.

17-23 Eylül arasında kutlanacak olan 31’inci Ahilik Haftası dün Ulus Meydanı’nda bir dizi etkinlikle başladı. Atatürk Heykeli önüne esnafların çiçek bırakarak başlattığı etkinlikler Ankara Seğmenlerinin oyunları ve ahi pilavının dağıtımıyla devam etti. Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Levent Gök Esnaf Ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Yiğiner’in de katılım sağladığı programda davetliler birer de konuşma yaptı.

ÖZÜNDE GÜZEL AHLAK VE HELAL KAZANÇ

Açılış konuşmasında ahiliğin özüne dikkat çeken Yiğiner, “Ahilik doğruluğu dürüstlüğü dayanışmayı ilke edinmiş bir Türk esnaf sanatkârların birleştirmeyi ilke edinmiştir Ahiliğin kurucusu Ahi Evran Velidir. Devlet olmak kolay değil, tek başına askeri savaşla kılıçla tüfekle olunmuyor bunun bir de ticareti sosyal ihtiyaçları var. Geçmişte sadece havi ekran veli yoktu hacı bayram veli hacı Bektaş veli yunus Emre gibi isimler Anadoluya yayılıp ahiliği yaymışlardır. Ahi Ercan’ın eşi Fatma bacı dünyada ilk kadın örgütlenmesini kurmuştur. Türk Müslüman kızlarımıza dokuma yapmayı sofra kurmayı öğretmiştir işine eşine aşına sahip ol demiştir. Ahiliğin özünde güzel ahlak helal kazanç olmazsa olmazdır” diye konuştu.

DEVLETİ DEVLET YAPAN KURALLARDAN BİRİDİR

Ahiliğin devletin oluşumunda önemli kurallar belirlediğine dikkat çeken CHP Ankara Milletvekili Levent Kök, “ Devlet olmanın geleceğini oluşturan kurumlar ve kurallar vardır. Bu kurallardan birini de Kayseri’de 800 yıl önce Ahi Evran atmıştır. Ahilik temelinde bir kardeşlik bir sevgi var. Sevginin temelinde ise ülkeye olan bağlılık ve ülke sevgisi var. Esnaflık yaparken kendi haline göre değil ahilik kurallarına göre yapacaksın. Komşuluk çıkarlarına önem verip sürekli helal ve açık alınla olacaksın. Ahilik bunları örgütleyip günümüze getirmiştir. Hacı Bayram Veli Camisi yaptırılırlarmış yanındaki roma yapılarına dokunmamıştır. Bu hoşgörüdür. Mustafa Kemal’in başkent olarak kurduğu Ankara ilelebet yaşayacaktır hepinizi selamlıyor ahilik haftasını tekrar kutluyorum” ifadelerine yer verdi. 

ESNAFIMIZI YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ

Ülke ekonomisinde esnafın büyük bir rolünün olduğuna dikkat çeken BBP Genel Başkanı Destici şu ifadelere yer verdi:
“Esnaf kapısını besmeleyle açar, tartısını doğru ayarlar. Çocukların boğazından haram geçirmez. Ahilik kültürü bugün hala Türk kültürüne ait bir değerdir. Ahiliğin bu bağlılık zinciri değişmemiştir ve ebediyete kadar da değişmeyecektir. Türk milleti kültür ve inanç olarak ahiliği sonsuza kadar yaşatacak yegâne millettir. Ahilik en çok Türk Müslüman devletine yakışır. Ahiliğe girişte peştamal kuşanma âdeti vardır. Bu tören ahilik kuralların resmen öğretildiği törendir, bir mesajdır. Düşmanlar hata yapmamız için el ovuşturarak beklemektedir. Ahilik kültürü burada devreye giriyor, esnafımız düşmanlara göz açtırmıyor ve yerli malının değersizleştirilmesine müsaade etmiyor. Onları buradan selamlıyorum. Esnafımız kazanırsa ülkemiz kazanır. Sanatkârlarımız üretirse ülkemiz gelişir. Esnafımızı ve sanatkârlarımızı asla yalnız bırakmayacağız ilelebet destekleyeceğiz. Başta Ahi Evran olmak üzere tüm esnafımızı ve sanatkârlarımızı selamlıyorum.”

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.