'Ankara'daki mağaraların turizm potansiyeli var'

'Ankara'daki mağaraların turizm potansiyeli var'

Ankara'daki mağaralar, Ankara'da turistik mağara var mı? Tulumtaş Mağarası nerede? Dünyanın karanlık noktaları nerede? Tüm bu soruların cevabını mağara tutkunu Hilmi Umut Demiriz verdi...

Ankara'daki mağaralar, Ankara'da turistik mağara var mı? Ankara'da nerelerde mağara var? 

Başkent’in keşfedilmeyi bekleyen doğa güzelliklerinin arasında mağaraları da yer alıyor.

Ankara Üniversitesi Mağara Araştırma Öğrenci Topluluğu Başkan Yardımcısı Hilmi Umut Demiriz bu mağaraları gazetemize anlattı.

Başkent’te turizme kazandırılması gereken başta 3 önemli mağaranın bulunduğunu belirten Demiriz, “Tulumtaş, Demirözü ve İnega Mağaraları Başkent’in önemli turizm merkezi olabilir. Hali hazırda Tulumtaş üzerine çalışmalar yapılıyor” dedi. 

Tulumtaş Mağarası nerede? Tulumtaş Mağarası kaç yaşında? Tulumtaş Mağarasına nasıl gidilir? Tulumtaş Mağarasının özelliği nedir?

Şehir merkezine yakınlığıyla dikkat çeken Tulumtaş Mağarası hakkında gazetemize bilgi veren Demiriz şöyle konuştu:

tulumtas-magarasi-(8).jpg

“Şehir merkezine çok yakın. Otobüslerle oraya ulaşım sağlayabilirsiniz. Bu mağara yaklaşık 60 milyon yaşında. Kireç taşından oluşmaktadır. Mağaranın uzunluğu 549 metre. Burası 1992 yılında MTA ve Mağara Araştırma Derneği’nin ortak çalışmasıyla keşfediliyor. Mağaranın içerisi jeolojik olarak çok zengin. İnsanları da cezbeden zaten o jeolojik şekiller mağaranın oluşumunu görmeleri. Şuanda da Ankara Üniversitesi ve Gölbaşı Belediyesi o mağarayı ıslah etmek için çalışmalar yapıyorlar. Orayı turizme kazandırmak istiyorlar. Zamanında bilinçsiz kişiler tarafından içi tahrip edilmiş. Ateş yakılmış saha sola çöp atılmış. Ben de birçok gez ziyaret ettim. Eğer bu çalışmalar tamamlanırsa Başkent’in ciddi bir turizm merkezi olabilir” dedi. 

demiozu-magarasi-(1).jpgDemirözü Mağarası nerede? Demirözü Mağarası hakkında bilgiler...

Haymana Demirözü Köyü’nde doğa güzelliği ve tarihiyle Demirözü Mağarası’nın da turizme kazandırılması gerektiğini savunan Demiriz, “Demirözü mağarası Haymana ilçesinin Demirözü Köyü’nde bulunuyor. Bu mağarada ilk 1938 yılında araştırmalar başlıyor. Yaklaşık 30 yıl önce de bu mağaranın haritalanması yapılıyor. Buranın en büyük özelliği içerisindeki kalıntıları. Burada Roma dönemine ait mezar taşları bulunuyor. Eski çağlarda yaşamış topluluklara ait latince yazılar yazıyor. O dönemde yaşanan sıkıntılardan dolayı yerel halk burayı sığınak olarak kullanmış. Şuan o döneme ait su sarnıçları dahi duruyor.  Doğa güzelliğinin yanı sıra tarihsel olarak da bir özelliği içerisinde barındırıyor. Bir dezavantajlı ama dünyada da az rastlanır özelliği de var ki, mağaralar genellikle kireç taşlarından oluşur. Fakat Demirözü Mağarası konglomeradan oluşuyor. Bu çok nadir rastlanan bir durumdur. Konglomera çakılların arasında zaman geçtikçe bir tutucu maddenin oluşmasından meydana gelir.  Ancak kireç taşı kadar dayanıklı olmadığı için mağaraya dezavantaj katar.  Yalnız bugüne dek define avcıları tarafından fazlaca talan edilmiş ve tahrip edilmiş şekilde duruyor” diye konuştu. 

“MAĞARALAR KAPLICA OLAN BÖLGELERDE DAHA ÇOK BULUNUYOR”

Ankara'nın mağara haritası hakkında da bilgi veren Demiriz, “Ankara’da bilinen şuan 24 tane mağara var. Şehir merkezine yakın Ankara Kalesi civarında delikler var onlar mağara diyemeyiz. Onun dışında Haymana, Kızılcahamam, Kayaş ve Ayaş bölgelerinde bulunuyor. Oraların yeryüzü yapısı mağara oluşumuna uygun. Aynı zamanda oralarda bulunan sıcak kaynak sularının kireç taşını aşındırmasıyla oluşuyor” bilgilerini verdi.  

Dünyanın karanlık noktaları...

Mağara turizmi hakkında da önemli tespitler belirten Demiriz, “Uydu kameraları sayesinde dünyanın her bir noktasını evinizden görebiliyorsunuz. Fakat, mağaralarda bu mümkün değil. Dünyanın karanlık noktaları oralar. Bu da insanların ilgisini çekiyor. O yüzden mağara turizmine önem verilmesi gerekiyor” dedi.

Erkal Erdoğan/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.