Serhan Yetkinşekerci

Serhan Yetkinşekerci

Avrupa Sağa Çekiyor

Avrupa Sağa Çekiyor

Aşırı sağcılar, Avrupa’da aldı başını gidiyor.
Benzer tabloyu Amerika’da da gördük;
Fakat, Avrupa’daki durum başka.
Bela açık açık, ‘Geliyorum’ diyor Avrupa’da.
Yıllardır veriyor sinyalini.
Hollanda ise bu gerçeği gözümüze gözümüze iteleyen ülke oldu.
SARMAŞIK GİBİ SARMAYA BAŞLADI
Almanya’da giderek yıldızı parlayan AFP,
Fransa’da babasının izinden giden Ulusal Cephe lideri Le Pen, 
İngiltere’de ‘‘Brexit’’ başarısıyla, Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP), 
Macaristan’da Viktor Orban liderliğinde 2010’dan bu yana tek başına iktidar olan sığınmacı karşıtı milliyetçi muhafazakarlar,
Avustuya’da aşırı sağcıların cumhurbaşkanı adayı Norbert Hofer %46,2 ile kaybetti seçimi ancak, aşırı sağın en ateşli olduğu ülkelerden biri kuşkusuz Avusturya. Çok kısa sürede %10’lardan geldiler bu noktaya.
Polonya’da iki dönemdir iktidarı kimseye kaptırmayan yabancı düşmanı, Hak ve Adalet Partisi (PİS)
Danimarka’da, yine yabancı düşmanlığıyla bilinen ülkenin en güçlü partisi Danimarka Halk Partisi hükümet kurdu.
Norveç’te ise adı üzerinde, Göç Karşıtı İlerleme Partisi 4 yıldır koalisyon ortağı.
Hollanda ise malumunuz…
Bu liste daha da uzatılabilir…
Avrupa’da git gide yabancıya düşman gözüyle bakmaya başladı. Bilhassa içeridekine!
‘Avrupalı zaten öyleydi. Türk’ü sevmez, Türk’ten korkar…  Değişen bir şey yok’ diye de düşünebilirsiniz. Evet, güçlenmemizi istemezler. Bunda değişen bir şey yok.
Değişen şey şu: Aşırı sağ, ‘terör ve ekonomik problemleri çözerim’ diyerek kalabalıkları kendisine çekiyor.
3- TEMEL SEBEP
1- İşsizlik: Avrupa Birliği özellikle İngiltere’nin ayrılık kararıyla ekonomik ve siyasi sarsıntıları daha derin hissetmeye başladı. Krizin tetiklediği işsizlik korkusu, ucuz iş gücü olarak kullanılması muhtemel olan yabancılara karşı nefreti körüklüyor. Bu da aşırı sağcıların ekmeğine yağ sürüyor.
2-  Güvenlik ve Terör: Mülteci akını karşısında Avrupalının ‘güvenlik’ endişesi üzerine oynuyor aşırı sağ. Hali hazırda Avrupalının yabancıdan hazzetmeyişini kullanıyorlar. DAEŞ, geçtiğimiz yıl özellikle Fransa ve Belçika’da ciddi terör saldırıları gerçekleştirdi. Güvenlik endişesi, Avrupalıya göçmen karşıtı sloganlar attırdı. Korkuları daha da arttı. Bu da aşırı sağcıların ekmeğine yağ sürüyor. 
3-  Sol Tıkandı: İflas bayrağını çeken 3 ülke: Yunanistan, İspanya, Portekiz dışında görüyoruz ki sol giderek geriliyor. Bu üç ülke haricinde sol, öyle bir zayıfladı ki, insanlara alternatif sunamaz hale geldi. Çünkü vaktiyle Avrupa’da sol, neoliberal politikaları çok sert bir şekilde uyguladı. Bu yüzden, tüm samimiyetini kaybetti. Popülist olmayı da beceremedikleri için sesleri yüksek çıkmıyor. İnsanlara kendisini ifade edemiyor. Aşırı sağ karşısında giderek daha da kan kaybediyorlar.
GURBETÇİLER SIKINTI YAŞAYACAK
2008’deki krizin etkilerini daha tam atamadılar üstlerinden. Son yıllarda fazla göç almaları ve Fransa, Belçika gibi ülkelerdeki DAEŞ saldırıları fena korkuttu hepsini.
İşte bu çaresizliğin arkasından aşırı sağ fırlayıverdi öne. Popülizmden çok iyi faydalanıyorlar. Karşıt bir alternatif ise henüz oluşmuş değil. Oluşur mu? O da belirsiz.
İlk olarak, Nazi özentisi partiler peydah oldu birçok ülkede. Sırayla da ülkelerindeki meclislerde sandalye sayısını artırmaya başladılar. Kimi iktidar oluyor, kimi iktidar ortağı, kimisi de bir sonraki seçimde olacak… Olmasalar bile; bu akım, kalabalıkları sarmaya devam ettiği müddetçe Avrupa’daki Türkler için sıkıntılı günler yakın demektir… 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR