Başkent’in saklı şelalesi

Başkent’in saklı şelalesi

Başkent’in saklı zenginliği olan 50 metrelik Uyuzsuyu Şelalesi görenleri kendine hayran bırakıyor. Şehir merkezine 190 km mesafede Nallıhan’daki şelale ve mesire alanı şehir karmaşasından kaçıp doğayla bütünleşmek isteyen Başkentlilere eşsiz bir fırsat.

Başkentin Kuzey Batı ormanlarında yer alan 50 metrelik Uyuzsuyu (Ilıcasu) Şelalesi görenleri kendine hayran bırakıyor. Etrafında piknik alanları ve seyir terasları buluna şelale, Ankara şehir merkezine 190 Km Nallıhan’a ise 30 km uzaklıkta bulunuyor. Yolu üzerinde asırlık çam ağaçlarının bulunduğu Uyuzsuyu Şelalesi, hafta sonları doğayla buluşmak isteyen Başkentlilere eşsiz bir fırsat sunarken hikâyesini dinleyenleri de hayli şaşırtıyor. 

İSMİ UYUZ HASTALIĞINDAN GELİYOR 

foto-(5)-002.jpg

Civar köylerde ve Nallıhan Belediyesi yetkililerin de onları kaynak göstererek anlattığı hikâyeye göre geçmiş dönemlerde koyunlar uyuz hastalığına yakalanır. Hastalanan koyunların telef olmasından korkan çoban ise onları iyileştirmek için pek çok yol dener. Ve bu suyun faydalı olduğunu duyar. Şelalenin önünde bulunan küçük havuzlarda koyunları yıkar. Ve hikaye bu ya bütün koyunlar bu hastalıktan kurtulur. Sonraları ise şelalenin adı ‘UYUZ SUYU’ olarak kalır. Yetkililerin verdiği bilgiye göre suyun iyi gelmiş olmasının sebebi suyun içerisinde bulunan kükürt oranıdır. Kükürtlü suların temizleyici özelliğinin olduğuna dikkat çeken yetkililer ziyarete gelenlerin de şelale suları ile yıkandığını, yüzlerini temizlediğini belirtiyor. 

BAŞKENT’İN KUZEY BATISINDA

Ankara şehir merkezine 190 km uzaklıkta bulunan şelaleye Nallıhan ilçesi üzerinden ulaşım sağlanıyor. İlçe merkezine de 30 km uzaklıkta olan yerin hemen yakınında Karacasu Köyü bulunuyor. Son olarak köy içerisinden 6 km ince dağ yolundan gidilen ince dağ yolu başlarda gelenleri korkutsa da sonları eşsiz görüntüleriyle kendine hayran bırakıyor. Pek çok kişinin Ankara’da böyle bir yer mi var? Sorusunu akıllara getiren şelaleye daha çok hafta sonları şehir karmasından kaçıp doğayla bütünleşmek isteyen Başkentliler geliyor. 

PİKNİK ALANLARI VE SEYİR TERASI VAR

Şelalenin etrafında ise gelenlerin daha iyi izlemesi için Nallıhan Belediyesi tarafından seyir terası yapılmış. Aynı zamanda üst kısmında bulunan piknik alanları ise vatandaşların yemeklerini yemeleri güzel vakitler geçirmeleri için tasarlanmış. Alanda çocuklar da unutulmamış ve onlar için çocuk parkı hazırlanmış. Piknik alanın içerisinden geçen su ise şelaleden aşağı dökülüyor. 

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.