Başkent’in simgeleri satranç takımında

Başkent’in simgeleri satranç takımında

Ankara Kalkınma Ajansı ve Gökyay Satranç Vakfı işbirliğiyle Ankara’nın kültürel, mimari değerlerinin yaşatılması ve tanıtımı için Ankara Kalesi, Kocatepe Cami, Atakule gibi Başkent’in birçok simgesi satranç taşı oldu.

Ankara Kalkınma Ajansı ve Gökyay Satranç Vakfı işbirliğiyle Ankara’nın kültürel, mimari değerlerinin yaşatılması ve tanıtımı için Ankara Kalesi, Kocatepe Cami, Atakule gibi Başkent’in birçok simgesi satranç taşı oldu.

Dünyanın en eski zekâ oyunlarından biri olan satrancın taşları Ankara’da yeniden şekillendi. Ankara Kalkınma Ajansı ve Gökyay Vakfı iş birliğinde düzenlenen yarışma sonucu Başkent’in sembol yapılarından oluşan satranç takımı hafta sonu Congresium Ankara’da sergilendi. Görenlerin büyük beğenisini toplayan takım şimdiden Ankara’dan götürülebilecek hediyelik eşyalar arasında yerini aldı. Yapıların her biri oyundaki bir taşı simgeliyor. 

AMACIMIZ ANKARA SİLÜETİNİ YANSITMAKTI

Ankara Kalkınma Ajansı ve Gökyay Vakfı iş birliğinde Londra, New York gibi dünya şehirlerininkine benzer Ankara’nın da satranç takımı olması amacıyla düzenlendi. Yarışmada birinci seçilen satranç takımının tasarımcıları Merve Coşkun, Ebru Gedik, Abdullah Togay, Ferit aydın tasarım sürecini ve yapımını gazetemize anlattı. Amaçlarının Ankara’nın siluetini satrançta yansıtmak olduğunu belirten Abdullah Togay, “Öncelikli olarak Ankara’nın sembol binalarını aramaya ve belirmeye başladık başladık. Ankara’nın çok sayıda değerli mimari yapısı olduğundan dolayı binaların arasından seçim yapmamız biraz zor oldu. Tasarım süreci ve hangi binaların uygun olacağını belirlemek birkaç ayımızı aldı.

Aslında Ankara Tren Garı da çok değerli bir mimari özelliği sahip onu da başlarda katmıştık. Fakat diğer yapılar da düşünüldüğünde bir dikdörtgen yapı hâkim oldu. O yüzden çıkardık. Taşları belirlerken herhangi bir hiyerarşi gözetmedik. Ankara dendiğinde akla gelen ilk silueti yapmaya çalıştık.  Toplamda da yapımı 3 ay sürdü. Duyan herkes çok memnun olduklarını belirtiyorlar. En güzellerinden biri de Ankara’dan yurt dışını ya da başka şehre giderken bir hediye bulmakta zorluk çekiyordunuz. Ancak şimdi hem satranç takımı olması hem de Ankara sembollü olması insanlar tarafından çok memnun karşılanıyor” ifadelerine yer verdi. 

Ankara’nın sembol yapılarının oyundaki karşılığı ise, şu şekilde:

Şah: Atakule
At: Kocatepe Camii
Kale: Ankara Kalesi
Vezir: Sheraton Ankara Oteli
Fil: Anıtkabir
Piyon: Hitit Güneş Kursu

Erkal Erdoğan//HABERVAKTİM

Gazeteilksayfa.com
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.