Deli Petro kimdir, hangi dönem nerede yaşadı?

Deli Petro kimdir, hangi dönem nerede yaşadı?

Deli Petro kimdir, hangi dönemde; nerede yaşadı, hangi savaşlara katıldı, ülkesine hangi reformları yaptı, Baltacı Mehmet paşa ile yolları nerede kesişti?

Ünlü Rus Çarı deli Petro’nun hayatını sizler için derledik…

Deli Petro kimdir, hangi dönemde; nerede yaşadı, hangi savaşlara katıldı, ülkesine hangi reformları yaptı, Baltacı Mehmet Paşa ile yolları nerede kesişti? 

İşte cevabı:

Rusların Büyük Petro, Osmanlıların Deli Petro dediği Çar birinci Petro 1672 yılında Moskova’da doğmuştur. 1682 de tahta geçmiş ve 1725’e dek çarlık Rusya’sını yönetmiştir. Rus devletinin ve toplumun her hücresine nüfus ederek reformlarıyla devleti dönüştürmüştür. Petro çağdaş Avrupa teori ve uygulamalarıyla örnek aldığı Avrupa'yı Rusya'ya uyarlanmış, Rusya’yı modern hale getirmiştir.

RUSYA’YI AVRUPA SEVİYESİNE TAŞIMAK İSTEDİ

Çocuk yaşta kardeşi ile beraber iktidara gelmiş, fakat kardeşi zihinsel engelli olduğu için ablası ve annesi Petro’nun gelişine kadar ülkeyi yönetmiştir. Petro küçük yaşta Avrupa'ya giderek ülkelerdeki maden sistemleri ve teknolojisini özümsemiş, aynısını kendi ülkesine getirmek için uğraşmıştır. Petro ülkesine döndükten sonra bu süreçte kendine bir ordu kurmuş ve bu orduyu modernize etmiştir. Daha sonra tepeden tırnağa her şeyi modernleştirmeye soyunan Petro Rusya'yı baştan aşağı değiştirmiştir. Petro çoğu tarihçiye göre Rusya’yı dünyada söz sahibi olan ülkeler noktasına yükseltmiş ve bu sebepten Büyük Petro olarak anılmaktadır.

BALTACI MEHMET PAŞA’YA YENİLDİ

Rusya Devlet Başkanı Putin’in hayranlık duyduğu şahsiyetlerden olan Deli Petro, ezeli düşmanları İsveç'e karşı ağır bir yenilgi almış, ardından Azak Türklerine yaptığından ve İsveç Kralı Demirbaş Şarl’ın Ruslara yenildikten sonra Osmanlı İmparatorluğundan yardım istemesinden dolayı Osmanlı kendisine saldırınca, Baltacı Mehmet Paşa komutasındaki Osmanlı ordusuna da yenilmiştir.

deli-petro-2.jpg

İLK RUS GAZETESİ PETRO DÖNEMİNDE

Baltacı Mehmet Paşa’ya 1711’de Prut Savaşı’nda yenilmesinin ardından düzenli ordu kurmayı hızlandırmıştır. Tarihte ilk kez çiftçilerin orduya yazılmasına izin vermiş, dışardan daha çok eğitmen getirerek sanayi üretimine de hız katmıştır. Girdiği savaşta İsveç'i tekrar yenen Petro, Baltık denizinin hakimi olmuştur.

Petro, Rus alfabesinin modernize etmiş, ilk Rus gazetesi onun döneminde yayınlanmıştır. Petro kendi kurduğu Saint-Petesburg (Leningrad) da 1725 yılında ölmüştür.

 

Gazeteilksayfa.com


 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.