Her okula İSGÜ köşesi

Her okula İSGÜ köşesi

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Orhan Koç yeni eğitim öğretim yılında tüm öğrencileri bilinçlendirmek için okullara İş Sağlığı ve Güvenliği (İSGU) köşeleri kurulacağını açıkladı.

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Op. Dr. Orhan Koç gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Koç, 2018-2019 eğitim öğretim yılında kreşten başlayarak üniversite öğrencilerine kadar iş sağlığı ve güvenliği bilincini aşılamak için hayata birçok projenin geçeceğini belirtti. Okullarda iş sağlığı ve güvenliği köşesinden, üniversite öğrencilerinden iş kazası önleme projelerine kadar pek çok çalışmadan bahseden Koç, “Amacımız bu kültürü hafızalara kazımak” dedi. 

2018-2019 OKULLARDA İSGÜ DÖNEMİ 

Hedeflerinin çocukluk çağlarından başlayarak İSGÜ bilinci oluşturmak olduğunu söyleyen Koç, “Ana hedeflerimizden birisi iş sağlığı ve güvenliği kültürü geliştirmek. Bunun için okul öncesi, okul çağı ve üniversite gençleri çok önemli bizim için. Toplumun tüm kesimlerine ulaşabilmek hedefimiz. Bunun için miniklerde İSGÜ konusunu da kreşlerden başlayarak öğretmek ele aldığımız konumuz. Şu anda Milli Bakanlığı ile sıkı bir çalışma içerisindeyiz. 2018-2019 Eğitim yılı başladığında tüm kreşlerde iş sağlığı ve güvenliği konusunda bir program hazırlıyoruz. Ortaokul ve liselerde kitaplarda işleniyor ancak bunu okullarda iş sağlığı ve güvenliği kulüpleri açarak okullarda iş sağlığı ve güvenliği köşesi oluşturarak yaygınlaştırmak istiyoruz” diye konuştu. 

OKULLARA İSGÜ KÖŞESİ

Okullarda bulunan yangın köşelerini örnek göstererek aynısının iş sağlığı ve güvenliği kültürü için de yapılacağını belirten Koç, “Okul içlerinde eskiden yangın köşeleri vardı. Araç gereçlerini görürdük her gün ve şu anda hepimizin hafızasında bu kültür yer etmiş bizde bunun aynısını iş sağlığı güvenliği yaparak orada birçok araç gereci sergileyerek kültür oluşturmak istiyoruz. Okullarda akılla tahtalara İSGÜ programları, uygulamaları yükleyerek bilgilendirme yapacağız.” bilgisini verdi. 

BARET KUMBARA

Sektörle iş birliği yaparak da çocukların hafızalarında kumbarayla yer etmek istediklerini söyleyen Koç, “Sektörle iş birliği yaparak minikler için yeni olarak kumbara sistemi düşünüyoruz. Neden iş sağlığı ve güvenliği temalı bir kumbara olmasın? Baret görünümlü bir kumbara düşünüyoruz” dedi. 

ÜNİVERSİTELERE İSGÜ KULÜPLERİ

Üniversitelerdeki yüksek lisans programlarına enstitü olarak destek vereceklerini aynı zaman da kendilerinin pratik bilgilerini sunacaklarını belirten Koç sözlerine şöyle devam etti, “Türkiye’de 160’dan fazla üniversite var. Ve bu gençler iş hayatına girmeden önce mutlaka bilinçlendirilmeli. Onun için kulüpler kurarak iş sağlığı ve güvenliği sempozyumları yapacağız” dedi. 

YENİ İŞ İMKÂNI 

Üniversitelilerden iş kazalarına karşı yeni proje isteyeceklerini ve onlarında yeni bir iş imkanına sahip olacağına dikkat çeken Koç, “Ar ge çalışmalarımız olacak ve proje çalışmaları ile iş kazalarını önlemede yeni fikirler alacağız. Böylelikle onların yaratıcı yönlerini geliştirerek yeni iş imkânları ortaya çıkaracağız. Burada sektör paydaşlarımız çok önemli. Özellikle işveren sendikaları işçi sendikaları onlara bunu sosyal sorumluluk projesi olarak sunacağız. Bununla ilgili de adımlar atıldı görüşülüyor. İş sağlığı ve güvenliği konusunda yüksek lisans programları düzenlemeyi hedefliyoruz. Olarak yeni bir yüksek programı hazırlayacağız hem uygulamayı akademi ile buluşturacağız hem de akademik açıdan araştırma imkânımız olacak” 

ÖĞRETMENLERE EĞİTİCİ EĞİTMENLİĞİ KURSU 

Okullarda öğrencilere olduğu kadar öğretmenlere de iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verileceğini ve bu sayede daha iyi verim alınacağını söyleyen Koç, “Öğretmenlere ve öğretim üyelerine eğitici eğitmenliği kampanyası başlatmak istiyoruz. Eğer bu eğitimi alırlarsa öğrencilerine iş sağlığı ve güvenliği konusunda daha iyi eğitim verilecekler ki dersler zorunlu hale getiriyoruz. Ortaokullarda da aynı şekilde olacak. Meslek liselerinde özellikle atölyelerde çok önemli bir konu.  Burada çocuklarımızı eğiterek pratikte iş kazalarına karşı korunma yolların öğreteceğiz” açıklamasında bulundu. 

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.